Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Mantelzorg

Het deed mij beseffen hoe zwaar mantelzorg echt is voor de naasten.

PW46 - 17-11-2023 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg
Vandaag heb ik met eigen ogen kunnen ervaren hoe belastend mantelzorg kan zijn. In de auto onderweg naar een uitvaart werd mijn bijrijder maar liefst vier keer gebeld door haar moeder met beginnende dementie.
Mantelzorg

We bespraken hoe het ging met haar moeder en zij vertelde hoe de (mantel)zorg rondom haar was geregeld. Ze deed het met liefde en respect. Haar moeder stond op een wachtlijst voor een verpleeghuis, maar de wachtrij hiervoor was maar liefst twee jaar. 

Het deed mij beseffen hoe zwaar mantelzorg echt is voor de naasten. Er komt veel meer bij kijken dan ik in eerste instantie had gedacht. 

Ik dacht na over de toekomst. We leven in een maatschappij waarin meer wordt verwacht van de naasten. Een vergrijzende populatie met minder grote gezinnen. Meer mantelzorg met minder mantelzorgers. Terwijl daarnaast de complexiteit van thuiswonende ouderen steeds groter en groter wordt. Hierdoor wordt de druk op de individuen om invulling te geven aan mantelzorg alleen nog maar meer. Ik maak me oprecht zorgen in hoeverre we deze vorm van zorg en mantelzorg kunnen volhouden.

De volgende keer dat ik een mantelzorger tref, zal ik extra waardering uitspreken voor het werk dat hij of zij doet en zal ik kijken hoe ik dat werk kan ondersteunen. Toch zelf maar een keertje extra naar het ziekenhuis bellen voor dat recept?

Document acties

gearchiveerd onder: Mantelzorg
Back to top