Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Columns

Weggooien

Het argument “we kunnen de kwaliteit ervan niet garanderen” zal op een gegeven moment moeten verdwijnen.

In de auto naar huis hoorde ik op de radio dat er een petitie was opgestart tegen het vernietigen van de restvaccins van AstraZeneca. Hierin wordt verzocht deze restvaccins naar Namibië te sturen.

PW35 - 03-09-2021 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Duurkoop

Goedkoop is duurkoop realiseer je je op een bepaald moment in je leven.

Het is zomer, althans volgens de kalender. Terwijl ik naar de regen buiten kijk, denk ik met de assistenten na over de planning.

PW34 - 27-08-2021 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Lastige vragen

Moet je bij klachten iedere keer een sneltest doen?

Op het moment van schrijven hebben we net weer een piekje in de besmettingscijfers. De “we-gaan-weer-naar-de-disco-piek” en de “yes-gezellig-toch-nog-een-sportzomer-piek”! Ik heb het gevoel nog dagelijks beleid te moeten maken. Lastige keuzes die potentieel grote gevolgen kunnen hebben. Van de gedachte dat in de vakantietijd één, twee of meerdere assistenten (langdurig) thuis moeten blijven krijg ik slapeloze nachten.

PW32en33 - 13-08-2021 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Humor

Lachen is een ondergewaardeerd medicijn.

Na een eerdere column over mopperende patiënten, is het misschien goed om ook eens de andere kant te laten zien. Velen hebben, ondanks lichamelijke problemen, nog volop humor. En dat trekt ze er soms doorheen, is mijn idee.

PW30en31 - 30-07-2021 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Veerkracht

Ik ben trots dat we de apotheek steeds open hebben kunnen houden.

Voor de veiligheidsregio Fryslan ben ik onlangs geïnterviewd over mijn werk in de apotheek. Ik heb hier in volle overtuiging aan meegewerkt, omdat ik het belangrijk vind dat apothekers ook eens in beeld komen; wij worden voor mijn gevoel namelijk vaak vergeten.

PW28en29 - 16-07-2021 | door Sanne de Jager, beherend apotheker Apotheek Huizumerpoort, Leeuwarden

Spijtoptanten

Waarom jezelf wel laten vaccineren maar dat niet willen laten registreren?

Je kunt op basis van het aantal meldingen van bijwerkingen niet zeggen hoe vaak iets voorkomt. Niet alles wordt gemeld …

PW26en27 - 02-07-2021 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Gierfalen

Als apotheker ben ik feitelijk een soort ‘ambassadeur van het geneesmiddel’.

Als mijn agenda niet te druk is en ik me niet hoef te haasten, kijk ik ernaar uit: mijn woon-werkverkeer. Tijdens dat halve uurtje fietsen naar mijn werkplek is veel te zien en te horen: vogels! Het begint al in het voorjaar als de trekvogels elkaar afwisselen op het meertje; grote aantallen kuifeenden, krak- en tafeleenden dicht op elkaar. Na een paar weken zijn ze allemaal weg en komen de weidevogels weer terug om te broeden.

PW25 - 25-06-2021 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Cascade

Hopelijk zorgt het vertellen over de voorschrijfcascade aan anderen voor een cascade op zich.

Voorschrijfcascades; je herkent ze bijvoorbeeld tijdens medicatiebeoordelingen. Wanneer er in het gesprek met de patiënt naar voren komt dat het ene pilletje voor de bijwerking van het andere is ingezet en zo verder.

PW24 - 18-06-2021 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Semi-(il)legaal

Tijd voor een Spotify voor wetenschappelijke literatuur!

Steeds vaker voel ik me oud. Bijvoorbeeld wanneer een stagiair mij uitlegt dat je een YouTube-filmpje ook met ondertiteling kan kijken (oh), of wanneer ik ontdek dat ik blijkbaar tot de patatgeneratie behoor (dubbel oh). Bij deze dus een ‘oma-Lieke-vertelt-verhaal’, vanwege een recente ontdekking.

PW23 - 11-06-2021 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Duurzaam

Laten we ervoor zorgen dat patiënten alleen medicatie bij de eigen apotheek halen.

Na maanden wachten mag ook ik eindelijk mijn boodschappen bestellen bij de duurzaamste online supermarkt van ons land. Op een door mij gekozen moment staat een uiterst vriendelijke bezorger met zijn elektrische auto voor de deur.

PW22 - 04-06-2021 | door Linda van den Goor, bestuurslid VJA en aios ’s-Gravelandse

Symbooltje

Zou er voor de pin-optie ook een symbool bestaan in Hix?

Meneer P aan de balie, of we hem willen vergiftigen? Een nieuwe preferentie-periode, dus nieuwe doosjes. Nou, daar gaat hij niet mee akkoord. Biedt wel aan om te helpen met een – niet geplande – verbouwing van de balie. Waarschijnlijk had hij hetzelfde aanbod gedaan bij de huisarts, want even later kwam het elektronische recept met MN erop binnen.

PW21 - 28-05-2021 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen 1 reactie

Risico's

“Sjonge, bij de supermarkt doen ze niet zo moeilijk.”

Onderweg naar de apotheek luisterde ik in de auto een stukje van de Apothekers Podcast. Dit vernieuwende initiatief van Harm Geers, wat mij betreft de terechte winnaar van de KNMP Zorginnovatieprijs 2021, zet de apotheker mooi op de kaart als medicatiespecialist. En hoewel ik niet echt tot de doelgroep behoor, vond ik de aflevering over besluitvorming en risico-inschatting erg interessant.

PW19en20 - 14-05-2021 | door Esther Kuipers, openbaar apotheker

Vergrootglas

Schoenmaker blijf bij je leest; dat moeten meer mensen doen.

Het is slecht nieuws dat van het AstraZeneca-vaccin een nieuwe ernstige bijwerking – die gelukkig weinig lijkt voor te komen – is ontdekt. Het is goed nieuws dat het meldsysteem van bijwerkingen werkt. Begrijpelijkerwijs is er veel aandacht voor bijwerkingen van coronavaccins. Ze liggen onder een vergrootglas, en ja dat kan leiden tot onrust. Maar als ze in plaats van onder een vergrootglas te liggen, onder het tapijt worden geveegd, zou dat terecht veel meer onrust geven.

PW18 - 07-05-2021 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Oppervlak

Wat zou er over tien, twintig jaar aan het licht komen over COVID-vaccins?

Laatst kreeg ik van een aardige collega heel attent het boekje Bottle of Lies. Voor wie het, net als ik, nog niet kent: dit is een journalistieke reconstructie van het ontstaan en de werkwijze van de generieke productiebranche. Mijn collega wist namelijk van mijn interesse in de kwaliteit en veiligheid van geneesmiddelen, de plek waar deze geproduceerd worden en de impact hiervan op de duurzaamheid van de medicijnketen.

PW17 - 30-04-2021 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Te paard

Waarom kiezen we er voor de tweede keer voor het vaccineren te pauzeren?

Nu ligt meer dan ooit de focus op vertrouwen. Vertrouwen in de politiek na het debacle “Pieter Omtzigt, functie elders”, vertrouwen in de politieke keuzes omtrent de coronamaatregelen, vertrouwen in de vaccinatiestrategie en vertrouwen in de keuze om vaccinatie tijdelijk stop te zetten. Binnen de maatschappij horen we dagelijks de sputteringen tegen het beleid. Moeten we wel blindelings vertrouwen en in hoeverre hebben we hier zelf invloed op.

PW16 - 23-04-2021 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Voorstelbaar

Voorstelbaar dat je een overdrachtslijstje per ongeluk ergens laat liggen.

In 2019 werd een zorgmedewerker ontslagen omdat de overdrachtslijst, gebruikt als boodschappenlijstje, in een winkelwagentje was gevonden. Heel Nederland had een mening. “Schande, terecht ontslagen”, werd gezegd. Maar ik had medelijden.

PW15 - 16-04-2021 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Tak van sport

De VJA is klaar voor de campagneweek over zichtbaarheid.

Afgelopen weekend werd ik voor de zóveelste keer toegeroepen tijdens het wielrennen, terwijl ik bij mijn weten toch een aardig nette fietser ben. Blijkbaar ontkom ook ik niet aan het imago dat een wielrenner dé aso van de weg is.

PW14 - 09-04-2021 | door Linda van den Goor, bestuurslid VJA en ApIOS ’s-Gravelandse apotheek Kortenhoef

Garantie

Het is mooier het preferentiebeleid te schrappen, maar dat lijkt een brug te ver.

De levering van vaccins is per dag weer anders. Harde afspraken op Europees niveau lijken toch niet zo hard te zijn. Achter de schermen spelen allerlei belangen, niet alleen financiële.

PW13 - 02-04-2021 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Murphy

Gelukkig toonde de patiënt enorm veel begrip en geduld.

Op de meest onvoorspelbare momenten is ‘ie daar ineens weer, onaangekondigd en ongewenst: die wet van Murphy. Ik word al een paar weken achtervolgd door een recept, waarbij werkelijk alles mis- of langs elkaar heen loopt.

PW12 - 26-03-2021 | door Esther Kuipers, openbaar apotheker

Overlijdens

Corona lijkt me een nare dood.

Onze meldingen van overlijden na vaccinatie met een coronavaccin waren veel in het nieuws. Overlijden ná vaccinatie betekent niet door vaccinatie.

PW11 - 19-03-2021 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Document acties

Back to top