Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Columns

Pleistervraag

Ik ben blij dat ik het medicatieproces heb kunnen verbeteren.

Een tijd geleden werd ik gebeld door een specialist ouderengeneeskunde met een vraag over een mogelijke rivastigmine-intoxicatie. Ik vroeg haar naar de achtergrond en zij antwoordde: “Ik heb hier een meneer met vijf rivastigminepleisters op zijn rug.”

PW18 - 01-05-2020 | door Lucienne van den Boogerd, apotheker ouderenzorg

Stoppen

Met een geneesmiddel starten is makkelijk, stoppen is een ander verhaal.

Het is relatief gemakkelijk om te starten met een geneesmiddel. Voor het starten van een geneesmiddel zijn honderden richtlijnen. Wanneer start je nou exact, hoe bouwen we op, welk middel is eerste keus?

PW17 - 24-04-2020 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen,ziekenhuisapotheker

Ode

Goed om extra waardering uit te spreken voor assistenten.

Ze komt binnen met een “môgguh”. Ze eet elke avond een “prakkie”. Ze ruilt haar dienst als dat haar collega beter schikt. Ze heeft het hart op de tong: “Maar als het áltijd bij u misgaat, zowel bij de huisarts als bij ons in de apotheek … misschien ligt het dan aan u zelf?”

PW16 - 17-04-2020 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Langer leven

Leven lijkt langer met een glas wijn.

Mevrouw belde. Of er een medicijngesprek over de medicatie van haar man kon worden gevoerd. Dit was in het pre-coronatijdperk en ja, haar man kwam mee.

PW15 - 10-04-2020 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Sip

We weten hoe we moeten omgaan met farmacogenetische testen.

Een cliënt komt binnen met een stapel papieren. “De huisarts zei dat ik dit ook aan de apotheek moest geven, zodat het in jullie systeem gezet kan worden.” Er is een aantal farmacogenetische testen uitgevoerd en ze overhandigt ons de uitslag. Fijn, we weten hoe we hiermee moeten omgaan en we merken dat dit steeds vaker voorkomt.

PW14 - 03-04-2020 | door Esther Kuipers, openbaar apotheker

(Bij)werking

Bijwerkingen komen voor bij melatonine.

Onlangs presenteerden we een overzicht van meldingen over bijwerkingen van melatonine. De bijwerkingen komen voor bij melatonine dat een geregistreerd geneesmiddel is, bereid is door de apotheek en als warenproduct te koop is.

PW13 - 27-03-2020 | door Agnes Kant,directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Desinfectantia

Apothekers kunnen die immers zelf bereiden. Toch?

Met het oprukkende COVID-19-virus slinken de voorraden desinfectantia in rap tempo. Maar geen nood! Apothekers kunnen die immers zelf bereiden. Toch? Dit type product heeft in de meeste bereidingscentra de tand des tijds echter niet doorstaan; het was tenslotte ook altijd volop commercieel verkrijgbaar. Tot nu toe tenminste. En dan blijkt opeens hoe onmisbaar dit bereiden is.

PW12 - 20-03-2020 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Focus

Ik trok de stoute schoenen aan en overlegde met de geriater.

Soms heb je een aanleiding nodig om weer even de volle focus te krijgen op een potentieel risico. Zo ook in mijn geval. Voor de opleiding tot openbaar apotheker specialist besloten mijn collega’s en ik een farmaceutisch praktijkonderzoek uit te voeren naar het onjuist gebruik van DOAC’s. Het onderzoek is nog niet officieel van start gegaan, maar het blijkt nu al een focus te hebben gecreëerd bij mijn team en mij.

PW11 - 13-03-2020 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Regime

Het blijft lastig om tegen een 'regime' op te boksen.

Onlangs keek ik de miniserie Chernobyl. De serie vertelt het verhaal achter de explosie, en beschrijft de verkeerde keuzes die zowel vóór als ná de explosie zijn gemaakt. Aan het einde overheerst bij de kijker verontwaardiging. Diverse malen werden door medewerkers en wetenschappers de gevaren van de keuzes benoemd bij leidinggevenden. Deze luisterden hier niet naar, uit angst voor het regime. Gevolg: hogere aantallen doden en gewonden dan nodig.

PW 10 - 06-03-2020 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Liefde voor het IM

Misschien nuttig die arts de jubileum-editie te sturen.

Het Informatorium Medicamentorum bestaat vijftig jaar, hoera! Dit dikke naslagwerk is niet meer weg te denken uit de apotheek. Wij gebruiken de papieren versie van het boek nog dagelijks, om een monitor te verhogen of om de projectie van de presentatie tijdens het FTO hoger op de muur te krijgen ...

PW09 - 28-02-2020 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Zaterdagochtend

Gelukkig kreeg ik een patiënt die een potje Vicks wilde.

Het was een zaterdagsopening rond de feestdagen. Meestal kunnen twee assistenten de zaterdag prima aan met de apotheker op de achtergrond voor de vragen, het nakijken van de recepten, aannemen telefoon, overleg met ziekenhuis enzovoort. Door de feestdagen was het extra druk, dus ik ging meedraaien aan de balie.

PW08 - 21-02-2020 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Gefopt

Een niet-pluisgevoel klopt vaak wel.

Het is fijn om te merken dat een niet-pluisgevoel vaak wel klopt. In de apotheek kwam een tijdje terug een meneer, die niet bij ons bekend was, met een recept voor midazolam-tabletten. Het was een herhaalrecept van een apotheek elders in het land, maar ik vermoedde dat de patiënt het briefje had gekopieerd, want het recept zag er anders uit. Het was geen strak A6’je, het was gewoon scheef uitgeknipt.

PW07 - 14-02-2020 | door Esther Kuipers, apotheker en onderzoeker

Tijdig stoppen

Tijdig stoppen ook medicatiefout?

Het gebeurt steeds vaker, op feestjes, dat mensen na een korte “hoe gaat het”-uitwisseling beginnen over hun ervaring met bijwerkingen. Het positieve is dat ze blijkbaar weten dat Lareb over bijwerkingen gaat. Jammer is helaas dat meestal na het relaas het antwoord op de vraag “heeft u dat ook gemeld?”, is “nee, kan dat dan?” Daar is dus voor ons nog veel werk aan de winkel.

PW06 - 07-02-2020 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Klimaatbewuste pil

Wat is de carbon footprint van een paracetamolletje?

Wie naar een nieuwjaarsconference heeft geluisterd rond de jaarwisseling zal er de afgelopen weken vast over nagedacht hebben: het klimaat, stikstofcrisis en carbon footprints. Zelf vraag ik mij dan af welke duurzame veranderingen ik zelf zou kunnen maken, en hoeveel klimaatwinst dit zou opleveren.

PW05 - 31-01-2020 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Bureaucratie

Oorzaak van lastige dilemma's ligt vaak in wet- en regelgeving.

Afgelopen week verbaasde ik me weer eens over ons zorgsysteem. We hadden een afspraak met een huisarts om medicatiebeoordelingen te bespreken. Die liep echter uit omdat de arts nog een acute situatie moest oplossen.

PW04 - 24-01-2020 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Dat ene incident

Bij een tuchtrechtzaak denk ik ook aan de zorgverlener.

PW03 - 17-01-2020 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Döner

Ons probleemoplossend vermogen kent geen grenzen.

PW01/02 - 10-01-2020 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

En jij gelooft dat?

Menig patient ziet de specialist als afvaardiging van Onze Lieve Heer.

Het was tijdens de “omruilweken” van de ranitidine. We hadden snel, voor sommige artsen iets te snel, een plan met een omzettingslijst klaar. Soms kon er gewoon, of na afbouwen, gestopt worden met de maagzuurremmer of werd de patiënt overgezet op een ander type maagzuurremmer. Teruggebrachte medicatie werd vergoed; menig patiënt was verbaasd over de lage prijs van deze middelen en de collectebus op de balie deed goede zaken.

PW51/52 - 20-12-2019 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Ongevraagd advies

Supermarkt verkoopt UAD-medicatie, gewoon in het schap.

Recent las ik in het PW over de rechtszaak over de verkoop van zelfzorgmiddelen zonder actief toezicht. Een supermarkt verkoopt UAD-medicatie gewoon in het schap, zonder dat er fysiek iemand aanwezig is die een goed advies kan geven over de genees-middelkeuze of het gebruik.

PW50 - 13-12-2019 | door Esther Kuipers, apotheker en onderzoeker

Levensbelang

Volgens artsen was het een kwestie van minuten.

Het tijdig herkennen van een bijwerking kan soms letterlijk van levensbelang zijn. Dat blijkt soms ook uit meldingen die wij ontvangen. Zo ontvingen we 150 meldingen van angio-oedeem bij gebruik van ACE-remmers leidend tot een ziekenhuisopname. In vier meldingen was sprake van een fatale afloop.

PW49 - 06-12-2019 | door Agnes Kant, Lareb

Document acties

Back to top