Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Prela en prena

Nu dacht ik dat ik inmiddels alles wel had gehoord.

PW44 - 03-11-2023 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier
Toen ik op mijn 18e in Utrecht ging studeren werd ik overvallen door woorden en afkortingen waar ik het bestaan niet van afwist. Om er een paar te noemen: de GERU, de sjaars en bijvoorbeeld een drankje met paard, waarvan het tweede deel van het woord de censuurtoets van Frans denk ik niet doorstaat.
Prela en prena

In de loop der jaren leerde ik er steeds meer bij. Ik was geen lid van een studentenvereniging, dus misschien dat sommige woorden daarom met vertraging mijn vocabulaire binnendrongen. Zo hoorde ik pas op een later moment van de kwarrel. Niet zomaar een scharrel, maar eentje van kwaliteit. Maar als kwarrel moet je vooral niet denken dat je binnenkort aan het kerstdiner bij de schoonouders zit. Daarvoor moet je eerst nog succesvol de prela doorlopen. De fase waarin je elkaar regelmatig ziet, je datingappaccount op non-actief staat, de vrienden aan elkaar voorgesteld zijn en je alleen nog in de ontkenning van een relatie verkeert. De meeste prela’s monden uit in een relatie en misschien zelfs een huwelijk.

Nu dacht ik dat ik inmiddels alles wel had gehoord. Het tegendeel bleek waar tijdens mijn laatste bezoek aan mijn oude studentenstad. Op het KNMP-congres zag ik een nieuw woord: pre-nazendingen. Geneesmiddelen die naar verwachting binnenkort niet meer leverbaar zijn. De prena is dus de fase waarop je kunt anticiperen; de ellende die je te wachten staat. Waar je tijdens de prela dan nog redelijk schadeloos kunt afhaken, is de prena helaas een onvermijdelijk slecht huwelijk.

Document acties

Back to top