Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Columns

Korte lijntjes

Even een berichtje naar de arts.

Het is 24 december. Met kerstavond zijn we ieder jaar om vier uur ’s middags gesloten, maar natuurlijk zorgen we ervoor dat de zorg voor de patiënten is gewaarborgd. Voordat we dichtgaan doen we een belrondje langs de praktijken: “Zit er nog iemand binnen?”

PW4 - 28-01-2022 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

(On)gelijkheid

De wetenschap brengt ons veel mooie dingen.

Op het moment van schrijven is het nieuwjaarsdag. Een dag waarop ik het afgelopen jaar achter mij laat en vooruitkijk. Waar wil ik heen als apotheker? Met de apotheek in de wijk? Met mijn vak? Meer voor de wetenschap betekenen? Promoveren?

PW3 - 21-01-2022 | door Linda van den Goor, VJA bestuurslid en openbaar apotheker Apotheek Slotermeer Amsterdam

Ongerustheid

Zo kan een relatief onschuldige bijwerking, toch een vervelende bijwerking hebben.

Bij een infectie met een virus of bacterie worden de lymfeklieren regelmatig groter (lymfadenopathie). De meeste lymfeklieren zitten in de hals, oksel en de liezen. En lymfadenopathie is, zoals te verwachten, ook een bekende bijwerking van de coronavaccins. We kregen daarover best al wat meldingen, maar het lijken er bij de boosterprik relatief nog meer.

PW1en2 - 14-01-2022 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Derde generatie

De cirkel was rond, zogezegd.

Voor zover ik weet zijn er binnen mijn familie geen andere apothekers te vinden. Ik val dus een beetje uit de toon in dit PW, zonder ‘farmafamilie’. Maar er is wel iets bijzonders met mij: ik ben namelijk derde-generatie-LUMC‘er! Hoe zit dat?

PW51en52 - 24-12-2021 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Het bloed kruipt …

'Ga jij nou later de apotheek overnemen?'

Het was een zaterdagavond in de jaren tachtig. Ze zaten net gezellig aan tafel, ging de telefoon weer. Met spoed moesten er geneesmiddelen worden gebracht naar het ziekenhuis in het dorp.

PW51en52 - 24-12-2021 | door Marga en Marije van Weelden, voormalig en huidig eigenaar van Apotheek Ermel

Contacturen

Het duurde tot het Mediq-hockeytoernooi in 2010 voordat de vonk oversloeg

Farmacie is zoals bekend een studie met veel contacturen en een hechte studievereniging, waar studenten veel tijd met elkaar besteden. Het is daarom mijns inziens niet verwonderlijk dat er relaties voortkomen uit dit hechte contact tussen studenten farmacie. In onze omgeving zijn tijdens onze studententijd dan ook veel ‘farmakoppels’ ontstaan.

PW51en52 - 24-12-2021 | door Iris Beerthuis, apotheker en medical adviser Novartis

Nieuwe weg

Hoe beter je elkaar kent, hoe makkelijker je elkaar ook kunt vinden.

Het is de hype van dit moment in ons zorglandschap. De wijksamenwerkingsverbanden komen van lieverlee overal tot leven en zelfs een multidisciplinaire bekostiging zal hieraan komen te hangen. Hoe ontwikkelt zich dat in de toekomst verder voor ons vakgebied?

PW50 - 17-12-2021 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Angstig

Vol enthousiasme besprak de geriater ons plan met de patiënt.

76 jaar was ze, nam veertig “pillen” per dag in, en wilde graag minderen. De geriater en ik keken elkaar aan: hiermee kunnen we haar toch helpen?

PW49 - 10-12-2021 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Verdeeldheid

De laatste tijd knaagt er iets.

Het virus zorgt de laatste maanden voor verdeeldheid. We snuffelen voorzichtig aan elkaar. Ben je voor Ajax of Feyenoord? Stem je rechts of links? Ben je trouwens gevaccineerd of niet?

PW48 - 03-12-2021 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Niet voor mij

Om kwart voor vijf begon de ellende.

Zeer bijzonder was dit jaar de griepvaccinatie bij de huisartsen. Onze apotheek ligt in een gezondheidscentrum met zes huisartsen en we waren voorbereid op deze dag. We deden een andere deur open in onze glazen wand en probeerden wachtenden voor de apotheek te scheiden van wachtenden voor de prik.

PW47 - 26-11-2021 | door Jaap Dik, apotheker te Vianen

Goede buur

‘Gedoe’ klinkt makkelijker op te lossen, toch?

Tijdens een inspiratiedag bij onze zuiderburen werd door een Belgische collega-apotheker het woord proximiteit geïntroduceerd.

PW46 - 19-11-2021 | door Linda van den Goor, bestuurslid VJA en beherend apotheker Apotheek Slotermeer Amsterdam

Menstruatiecup

Het is goed dat we het heel goed uitzoeken.

De afgelopen maanden stroomden zo’n 14.000 meldingen over menstruatiestoornissen na coronavaccinaties bij ons binnen. Variërend van doorbraakbloedingen, hevige menstruatie, uitblijven of vaker menstrueren tot postmenopauzale bloedingen.

PW45 - 12-11-2021 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Beetje groener

Hoe groen is mijn vak eigenlijk, en kan ik hier iets aan doen?

Weer of geen weer, ik houd van buiten zijn. En velen met mij, sinds COVID. Wel jammer dat je tegenwoordig overal zoveel achteloos verloren mondkapjes en tissues vindt (dubbel jammer dat mijn hond die probeert op te eten. Ik heb die zooi heel wat keren uit d’r bek moeten peuteren).

PW44 - 05-11-2021 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Influencers

Een van de schadelijke stoffen is aan MAO-remmer verwante stof.

Daar was hij dan: de enige echte Giel Beelen op de socials die ons meenam naar zijn innerlijke goeroe! Wie wil dat nu niet?

PW43 - 29-10-2021 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Spoed

Kunt u de aanvraagtijden iets oprekken om zo betere zorg te verlenen?

In drukke diensten leer je heel goed prioriteren. De vraag waarbij je de dosering moet berekenen van een antidotum omdat de patiënt nu een massale bloeding heeft, of waarbij je moet nadenken over een behandeling bij een intoxicatie bij een instabiele patiënt, heeft prioriteit boven de vraag over de manier waarop je een tablet per sonde kan toedienen of het checken van een protocol.

PW42 - 22-10-2021 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Uitwisselapp

Grote kans dat ampullen bij medicijnafval zouden belanden.

Bij het thema duurzaamheid gaan mijn gedachten terug naar 2018. Een arts schreef Relistor voor aan een terminale patiënt.

PW40en41 - 08-10-2021 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Sherlock

Een apotheker is soms net een detective; soms is niets zoals het lijkt, maar daar zijn we alert op, toch?

Een apotheker is soms net een detective; soms is niets zoals het lijkt, maar daar zijn we alert op, toch? Meneer D belt: “Jullie hebben mij gebeld, zie ik.” Na een rondje apotheek – geen aantekening gevonden en niemand heeft met meneer D gebeld – komt de oplossing van hem zelf: “Ik ben net terug van drie weken vakantie en zag jullie nummer bij de gemiste gesprekken.”

PW39 - 01-10-2021 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Vaccineren

Een vertrouwde plek waar het naast curatieve zorg, ook draait om preventieve zorg.

Vorige maand liep ik door de Sardijnse straten van Alghero waar ik tegen een mooi oud pand aanliep met daarop in sierlijke letters: La Casa della Salute.

PW38 - 24-09-2021 | door Linda van den Goor, VJA-bestuurslid en aios ’s-Gravelandse apotheek Kortenhoef

Bijvangst

We ontvangen niet zo vaak meldingen van bijwerkingen als mensen middelen op internet hebben gekocht, terwijl het helaas waarschijnlijk wel steeds vaker voorkomt.

Bij het bekijken van meldingen van bijwerkingen komen we soms meer op het spoor dan alleen bijwerkingen. Zo meldde een jonge vrouw een ernstige depressie en zelfmoordpoging na een dosisverhoging van methylfenidaat. De melder geeft aan dat ze de methylfenidaat heeft gekocht via medicijnen-kopen.net.

PW37 - 17-09-2021 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Complimentjes

En er gaat niets boven complimentjes, zo nu en dan!

Het is vijf uur, einde practicumdag. De vaatwassers met maatkolven staan op de achtergrond gezellig te ronken. Samen met een analist loop ik de zaal na en zet alles klaar voor de laatste groep die morgen de experimenten afrondt.

PW36 - 10-09-2021 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Document acties

Back to top