Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

De apotheker

Onderzoek vanuit de praktijk

Academische netwerken lijken in grote lijnen op elkaar.

Evenals Leiden en Groningen heeft nu ook Amsterdam een academisch netwerk: SAPHIA. Medeoprichter Fatma Karapinar hoopt apothekers hiermee enthousiast te kunnen maken voor praktijkonderzoek. “Het is onderdeel van je beroep.”

PW40en41 - 07-10-2022 | door Linda de Jonge

In gesprek over opioïden

‘Niet ieder vervolgvoorschrift hoeft een probleemrecept te zijn’

Apotheker Menno Siegersma sprak vijf opioïdgebruikers uit zijn praktijk, en kwam erachter dat niet ieder vervolgvoorschrift een probleemrecept hoeft te zijn. Hij nam bij patiënten misverstanden weg en kreeg en passant een waardevolle tip van een ex-fentanyl­verslaafde.

PW39 - 30-09-2022 | door Annemiek Veelenturf

Letten op welzijn patiënt

Bezorgers Amstelveense Apotheken krijgen officiële signaleringsfunctie.

Om de vier bezorgers van de Amstel­veense Apotheken een officiële signaleringsfunctie te geven bedacht Kenny van Deventer het project ‘Bezorgd om uw welzijn’. “We moeten letten op ouderen die steeds langer thuis wonen.”

PW38 - 23-09-2022 | door Frans van den Houdt

Preventie is de toekomst

Apotheker kan geneesmiddelgebruiker helpen naar gezonde leefstijl.

Zorgverleners in de eerste en tweede lijn in de regio Zuid-Holland-Zuid hebben afgesproken samen te investeren in leefstijl. Frederieke van Kessel, leefstijlapotheker in opleiding, hoopt dat meer apothekers zich bij hen aansluiten. “We moeten met elkaar investeren in meer leefstijlzorg en preventie.”

PW37 - 16-09-2022 | door Edwin Bos

Petitie tegen verspilling

‘Stop met onnodig vernietigen van goede medicijnen.’

Vier tonnen gevuld met geretourneerde medicatie gaan wekelijks vanuit Apotheek Zwaaiplein richting de verbrandingsoven. Doodzone, vindt Pieter Recter, die een petitie is gestart. “Het onnodig vernietigen van goede medicijnen moet stoppen.”

PW36 - 09-09-2022 | door Delia Titre 1 reactie

‘We zijn zelf het medicijn’

Met leefstijladviezen de kans op dementie verkleinen.

Met de campagne ‘we zijn zelf het medicijn’ wordt aandacht gevraagd voor leefstijladviezen om de kans op het krijgen van dementie te verkleinen. “Mooi dat we als apotheek op een laagdrempelige manier een bijdrage kunnen leveren aan preventie.”

PW35 - 02-09-2022 | door Linda de Jonge

Vragen via Servicepunt Farmacie

Soepeler communicatie tussen eerste en tweede lijn in Zeeuws-Vlaanderen.

Het Servicepunt Farmacie zorgt in Zeeuws-Vlaanderen niet alleen voor een soepeler communicatie tussen eerste en tweede lijn. “Het heeft medisch specialisten en apothekers ook geleerd over de eigen schutting heen te kijken en zich af te vragen: wat heb jíj nodig?”

PW33en34 - 19-08-2022 | door Annemiek Veelenturf

Betere zorg zonder balie

Radboud Apotheek richt in nieuwbouw de zorg geheel anders in.

Met de nieuwbouw van het Radboudumc kreeg begin juli ook de Radboud Apotheek een geheel nieuw onderkomen. Zorg en logistiek zijn gescheiden en de patiënt bepaalt welke zorg het beste bij hem past.

PW31en32 - 05-08-2022 | door Frans van den Houdt

Tool biedt kennis op maat

Kunstmatige intelligentie bepaalt niveau van scholing.

Via de scholingsapplicatie Cumulus ontvangen apothekersassistenten wekelijks een persoonlijke vragenset over farmacie op hun eigen kennisniveau. Ontwikkelaar Nicolette List-Kornaat: “Deelnemers krijgen continue nascholing over farmaceutische kennis en werkprocessen in de eigen apotheek.”

PW29en30 - 22-07-2022 | door Edwin Bos

Doordringen tot diepere lagen

Er is overeenkomst tussen apothekers en broeders in de abdij.

De dagelijkse hectiek even ontvluchten en het dagritme van monniken aanhouden om op zoek te gaan naar diepere drijfveren. Dit doen de deelnemers van de cursus ‘Tussen twee werelden’ in een abdij, onder begeleiding van Monique ten Brinke.

PW27en28 - 08-07-2022 | door Linda de Jonge

Animaties voor jong en oud

Complexe medische taal omzetten in begrijpelijke informatie.

Ingewikkelde medische informatie begrijpelijk maken voor iedereen. Stijn Croonen doet dit bij multimediabedrijf Kindermedicijn. “Door middel van animaties betrekken wij patiënten bij hun behandeling.”

PW26 - 01-07-2022 | door Delia Titre

Tussen alternatief en regulier

Pionier Han Siem beantwoordt elke dag zo’n honderd e-mails over natuurmedicatie.

Hij schat dat hij al zo’n 400.000 adviezen heeft verstrekt over het samengaan van recept- en natuurgeneesmiddelen. Toch is Han Siem op dit terrein nog steeds pionier. “Ik ben voor synergie en respect tussen beide werelden.”

PW25 - 24-06-2022 | door Annemiek Veelenturf

Kwaliteit bewaken is leuk

IGJ-inspecteur kijkt eerst of aan alle GMP-richtlijnen wordt voldaan.

Anneloes van der Ree koos bewust voor een baan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd omdat ze graag de kwaliteit van geneesmiddelen bewaakt en productieprocessen verbetert, om zo de hele zorg naar een hoger plan te tillen.

PW24 - 17-06-2022 | door Frans van den Houdt

Nooit meer nabellen

Opioïdenportaal geeft real time-informatie over voorraad.

Een papieren administratie voor opiumwetmiddelen is bewerkelijk en foutgevoelig. Michiel Grijsen kon het heen en weer sturen van papiertjes en parafen niet langer aanzien en ontwikkelde een digitaal opioïdenportaal. “Lijsten printen en nabellen doen wij niet meer.”

PW23 - 10-06-2022 | door Edwin Bos

Als eerste op nieuwe opleiding

Registratieopleiding was nuttig voor start van apothekerscarrière.

De registratieopleiding tot openbaar apotheker verliep wat stroef maar was bovenal nuttig, vindt Dirk Stobbe. Hij zat bij de eerste groep die de opleiding zo’n 25 jaar geleden moest doorlopen. “Ik hoorde voor het eerst hoe je een apotheek runt.”

PW21en22 - 27-05-2022 | door Delia Titre

Beroep uitgelegd in Het Klokhuis

Van tevoren bedachten we wat leuk, nuttig en leerzaam zou zijn.

Laten zien wat het beroep van een apotheker inhoudt. Ceren Zwijnenburg deed dit in televisieprogramma Het Klokhuis. Ze hoopte daarmee het brede publiek te informeren en kinderen enthousiast te maken.

PW20 - 20-05-2022 | door Linda de Jonge

Snel een alternatief medicijn

ApoAfspraak als antwoord op omslachtigheid bij geneesmiddelentekorten.

Op ApoAfspraak accordeert de huisarts vooraf alternatieven voor geneesmiddelen waaraan een tekort is. Dat scheelt zowel apotheker als huisarts veel tijd, weet Loek van den Akker. “En de patiënt merkt niet eens dat er overleg is geweest over een vervangend middel.”

PW19 - 13-05-2022 | door Annemiek Veelenturf

De nieuwe wereld is digitaal

Efficiëntere patiëntenzorg dankzij digitale innovaties

De farmaceutische patiëntenzorg kan beter en efficiënter, en digitale innovaties bieden uitkomst, is de stellige overtuiging van Kelly-Jo Dalusong. “Patiënten krijgen gedoseerd informatie.”

PW18 - 06-05-2022 | door Frans van den Houdt

Positieve reacties op witte jas

‘Probeer het ook een dagje en kijk wat er gebeurt’

In zijn zoektocht naar meer zichtbaarheid trok Mujtaba Al Hadi een witte apothekersjas aan en ging aan de balie staan. Verrast door de positieve reacties van patiënten en zijn team blijft hij de jas voorlopig dragen. “Nu voel ik me meer zorgverlener.”

PW17 - 29-04-2022 | door Edwin Bos

Balie voelt vertrouwd en veilig

Ziekenhuisapotheker begeleidt kankerpatiënten in oncotheek.

Vanuit de oncotheek, een poliklinische apotheek gespecialiseerd in orale oncolytica, begeleidt ziekenhuisapotheker Dorieke van Balen kankerpatiënten bij het gebruik van hun medicatie. “Wij maken onderdeel uit van het behandelteam.”

PW16 - 22-04-2022 | door Delia Titre

Document acties

Back to top