De apotheker
Zichtbaar voor patiënten
‘Door aan de balie te staan ben ik elke dag benaderbaar.’
Door haar praktijkervaring in België, waar apothekers veel meer aan de balie staan, leerde Evelyne Verhofstede hoe belangrijk het is patiënten persoonlijk te benaderen. Ze draait daarom ook mee in het apotheekteam. “Patiënten aan de balie roepen me soms uit mijn kantoor.”
Onnodige opname voorkomen
Specialistisch team in actie bij kwetsbare ouderen op SEH.
Het multidisciplinaire team waarvan Madelon Butterhoff deel uitmaakt, verleent specialistische geriatrische zorg aan de poort van het ziekenhuis: de spoedeisende hulp (SEH). “Een mooie samenwerking tussen geriatrie en apotheek.”
Meer overzicht bij cytostatica
Patiëntveiligheid verbetert met Cytostatica Management Systeem.
Eén systeem voor het voorschrijven, beoordelen, bereiden en toedienen van cytostatica. De ziekenhuisapothekers en poliklinisch apothekers in het Meander Medisch Centrum zijn positief over het Cytostatica Management Systeem.
Zorg zonder logistiek
Tessa de Vos richt zich met MinderPillen op zorgverlening op maat.
Drie apothekers die concludeerden dat zorg en logistiek onmogelijk goed te combineren zijn, besloten zich helemaal op zorg te gaan toeleggen en richtten daarvoor MinderPillen op. “Intensieve patiëntzorg op maat.”
Game change online
‘Zichtbaarheid zelfstandige apotheek moet verbeteren.’
Vanwege de naderende concurrentie van internetapotheken en zorgverzekeraars die aansturen op online farmacie, lanceert apotheker Sander Benraad een nieuwe franchiseformule voor zelfstandige apothekers. “We maken ons zorgen over het lokale, zelfstandige apotheekbedrijf.”
Stortvloed meldingen beoordelen
Tessa Smit beoordeelt bijna 750.000 vermoede bijwerkingen coronavaccins.
Als vaccin-beoordelaar bij Bijwerkingencentrum Lareb bekijkt Tessa Smit individuele meldingen van bijwerkingen en beoordeelt deze op causaliteit. De enorme hoeveelheid meldingen over de coronavaccins overweldigde haar.
Hulpkit handig bij oogdruppels
Apotheek helpt thuiszorg met setje druppelhulpmiddelen.
Om patiënten na een staaroperatie te helpen bij de toediening van oogdruppels heeft Reinette Stenekes-Stol een oogdruppelhulpkit samengesteld. De thuiszorg bespreekt de inhoud van de kit tijdens de intake. “Ouderen krijgen meer regie over hun leven.”
Behandeling thuis weer mogelijk
Als er geen alternatief mogelijk was, had de patiënt pech.
Door natriumcitraatoplossing aan benzylpenicilline-oplossing toe te voegen, wordt de houdbaarheid verlengd, waardoor thuisbehandeling weer mogelijk is. Met dit concept dingt Oscar Breukels mee naar een innovatieprijs voor topklinische opleidingsziekenhuizen.
Zélf derde coronaprik zetten
Friese apothekers willen pilot voor uitbreiding vaccinatierol
Liefst 100.000 spuitjes met COVID-19-vaccin maakten de Friese apotheken voor toediening gereed. Nu willen ze een stap verder: óók de vaccins zetten. Rogier Hilbers: “Uitbreiding van de apothekersrol in het vaccinatieproces is zó vanzelfsprekend.”
Chatten met de apotheker
Jeroen Bosch Ziekenhuis wil met live chat patiëntcontact verbeteren.
Via een live chat wil de apotheek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis de patiëntenzorg optimaliseren. Mede-initiatiefnemer Thijs Balk hoopt op veel farmaceutisch-inhoudelijke vragen. Patiënten kunnen foto’s meesturen van een recept of doosje.
Kwetsbare ouderen opsporen
‘Patiënten praten makkelijker omdat ik niet de huisarts ben.’
Door het stellen van extra vragen tijdens medicatiebeoordelingen bepaalt apotheker Harmke Verlinden welke kwetsbare ouderen meer zorg nodig hebben. Via een zelf ontwikkelde app overlegt ze vervolgens met de huisartsen of een bezoek noodzakelijk is.
Cytostatica via de sonde
Handboek vol weloverwogen toedienadviezen.
Essentiële informatie over het toedienen van geneesmiddelen is samengebracht in een handboek van het Prinses Máxima Centrum. Sjoukje Velthuijs: “Dit helpt zorgverleners op een juiste manier geneesmiddelen toe te dienen aan onze jonge patiënten.”
Gezondheid checken in de apotheek
Apotheek is bij uitstek geschikt om leefstijl aan de orde te stellen.
Op consult in de apotheek, ter plekke onder meer bloeddruk en cholesterol laten meten en na een halfuur weer buiten staan met een gezondheidsrapport en concrete adviezen. De BENU Gezondheidscheck zorgt in Rotterdam voor veel positieve reacties, zegt Pieter Bax.
Video’s met uitleg in het Papiaments
Bijdragen aan betere farmaceutische zorg op Curaçao.
Op Curaçao ervaart Nitza Hooi dat je als apotheker met kleine dingen een wereld van verschil kan maken. Om de farmaceutische zorg op het eiland te helpen bevorderen, wil ze geneesmiddeluitgifte begeleiden met een uitlegvideo in het Papiaments of Spaans.
Kennis medicijnen behouden
Nationaal Farmaceutisch Kenniscentrum moet geneesmiddelontwikkeling bevorderen.
Om zich beter te kunnen profileren als geneesmiddelontwikkelaars en relevante kennis en kunde te behouden voor Nederland en Europa, hebben LUMC, Bio Science Park en TNO het Nationaal Farmaceutisch Kenniscentrum opgericht.
Kennisspel medicatie voor artsen
‘Goede interactie tussen kliniek en apotheek’.
Honderden artsen in opleiding in het Isala Ziekenhuis doen mee met een kennisspel en ontvangen wekelijks per mail een vraag over farmacotherapie. Ziekenhuisapotheker Douwe van der Meer: “We scholen artsen bij over farmacologische kwesties, interacties en antistolling.”
Aandacht voor acne en litteken
In huidkliniek is er meer tijd voor gericht advies.
Een verlengde arm van de apotheek, zo noemt Simon Latumalea zijn huidkliniek. “Hier kunnen mensen, net als in de apotheek, gemakkelijk terecht voor deskundig advies, maar dan gericht op de huid.”
Speciale zorg voor wonden
Zorgverleners in regio Twente introduceren wondbox met protocol.
Om voorgoed een eind te maken aan alle onduidelijkheid rond de behandeling van wonden, staken zorgverleners in Twente de koppen bij elkaar en ontwikkelden de wondbox. “Je mag dit gerust een regionale success story noemen.”
Heruitgifte lijkt zeer lucratief
Wereldprimeur: teruggebracht medicijn na kwaliteitscheck naar medepatiënt
Drie doosjes prostaatkankermedicatie wisselden vorige maand van eigenaar, waarmee € 9000 is uitgespaard. Apotheker/onderzoeker Lisa-Marie Smale kijkt tevreden terug op de transactie. “Heruitgifte moet uiteindelijk standaardzorg worden.”
Uit liefde voor de samenleving
Zeliha Cimtay krijgt lintje voor vele vrijwilligerswerk.
De liefde voor mens en samenleving staat centraal bij Zeliha Cimtay, die voor het vele vrijwilligerswerk dat zij doet in Schiedam onlangs koninklijk werd onderscheiden. “Hier haal ik veel energie uit.”