Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

De apotheker

Apothekers zichtbaar maken

‘In België laten we nog te weinig zien waar we goed in zijn.’

Na zich jarenlang in Nederland en België op lokaal niveau te hebben ingezet voor apothekers is Hendrik De Rocker overgestapt naar de Algemene Farmaceutische Bond België. Als secretaris-generaal wil hij de zichtbaarheid van apothekers gaan verbeteren.

PW7 - 18-02-2022 | door Edwin Bos

EVS op Aruba: stap vooruit

Ziekenhuispersoneel positief, ondanks vele tegenslagen.

Ondanks fikse tegenslagen zoals een hack, brand en de COVID-pandemie is het ziekenhuisapotheker Jacomien Aleman met haar team gelukt een EVS in te voeren in het ziekenhuis op Aruba. “Een grote verandering, een mooie stap vooruit.”

PW6 - 11-02-2022 | door Delia Titre

Twee eigen apotheken

Nuanceverschillen hebben we juist nodig in de zorg.

De vrijheid om eigen keuzes te kunnen maken en de uitdaging van het ondernemerschap; dat waren de belangrijkste drijfveren van Sara Hennes om twee apotheken over te nemen. Ze zou anderen zeker aanraden hetzelfde te doen.

PW5 - 04-02-2022 | door Linda de Jonge

Toch de weg op met morfine

Helderheid over werkwijze bij speekseltest op drugs en medicijnen.

Gebruikers van dexamfetamine, morfine en medicinale cannabis mogen formeel niet deelnemen aan het verkeer, ook niet als ze deze op recept gebruiken. Recent is hun speelruimte om toch de weg op te kunnen vergroot, vertelt Els Dik van het IVM.

PW4 - 28-01-2022 | door Annemiek Veelenturf

Oefenen met realiteit van later

Apotheekgame GIMMICS ook ver buiten Groningen een hit.

De apotheekgame GIMMICS van Rijksuniversiteit Groningen bestaat al ruim twintig jaar, maar was gezien de vele ontwikkelingen in de farmacie hard toe aan een nieuwe impuls. “We kunnen nu snel op de actualiteit inspelen.”

PW3 - 21-01-2022 | door Frans van den Houdt

Columnist in het stadsblad

‘We moeten als apothekers blijven herhalen wat we doen.’

In zijn column in het stadsblad van Weert schrijft apotheker Pieter Zuijdgeest over wat er zich allemaal afspeelt achter de schermen in de apotheek. Hiermee profileert hij zich als lokale zorgverlener. “Regelmatig iets van me laten horen, dat is de kracht.”

PW1en2 - 14-01-2022 | door Edwin Bos

Assistenten opleiden in Senegal

‘Gezondheidszorg is voor iedereen een mensenrecht’

Farmacie Mondiaal biedt medewerkers van gezondheidsposten in Senegal een opleiding aan tot apothekersassistent. “Gezondheidszorg is een mensenrecht, maar lang niet voor iedereen de realiteit.”

PW51en52 - 24-12-2021 | door Delia Titre

Verkleining maag heeft impact

Motivatie voor dagelijkse suppletie ontbreekt soms.

‘Bariatrische chirurgie’ ontbreekt vaak in het apotheekinformatiesysteem, terwijl dit van belang is voor goede medicatiebewaking. Apotheker Jeroen de Booij besteedt extra aandacht aan patiënten die een maagverkleining hebben ondergaan.

PW50 - 17-12-2021 | door Linda de Jonge

Vitamines voor de wijkgenoten

Romano Adasi wil laten zien dat je ziektes moet voorkómen

Deur aan deur gingen apotheker Romano Adasi en zijn medewerkers met zakjes fruit om bij hun wijkgenoten in het Noord-Hollandse Zwaag het belang van preventieve gezondheidszorg te verspreiden. “Ik wilde een statement maken.”

PW49 - 10-12-2021 | door Annemiek Veelenturf

Stimulans voor vrouwen

Marianne van den Berg zet zich al 33 jaar in voor vrouwelijke apothekers.

Al 33 jaar is Marianne van den Berg lid van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke Apothekers (NOVA). Onlangs trad ze af als secretaris, maar haar strijd gaat door. “Nog genoeg kwesties hebben extra stimulans nodig.”

PW48 - 03-12-2021 | door Frans van den Houdt

Zichtbaar voor patiënten

‘Door aan de balie te staan ben ik elke dag benaderbaar.’

Door haar praktijkervaring in België, waar apothekers veel meer aan de balie staan, leerde Evelyne Verhofstede hoe belangrijk het is patiënten persoonlijk te benaderen. Ze draait daarom ook mee in het apotheekteam. “Patiënten aan de balie roepen me soms uit mijn kantoor.”

PW47 - 26-11-2021 | door Edwin Bos

Onnodige opname voorkomen

Specialistisch team in actie bij kwetsbare ouderen op SEH.

Het multidisciplinaire team waarvan Madelon Butterhoff deel uitmaakt, verleent specialistische geriatrische zorg aan de poort van het ziekenhuis: de spoedeisende hulp (SEH). “Een mooie samenwerking tussen geriatrie en apotheek.”

PW46 - 18-11-2021 | door Delia Titre

Meer overzicht bij cytostatica

Patiëntveiligheid verbetert met Cytostatica Management Systeem.

Eén systeem voor het voorschrijven, beoordelen, bereiden en toedienen van cytostatica. De ziekenhuisapothekers en poliklinisch apothekers in het Meander Medisch Centrum zijn positief over het Cytostatica Management Systeem.

PW45 - 12-11-2021 | door Linda de Jonge

Zorg zonder logistiek

Tessa de Vos richt zich met MinderPillen op zorgverlening op maat.

Drie apothekers die concludeerden dat zorg en logistiek onmogelijk goed te combineren zijn, besloten zich helemaal op zorg te gaan toeleggen en richtten daarvoor MinderPillen op. “Intensieve patiëntzorg op maat.”

PW44 - 05-11-2021 | door Frans van den Houdt

Game change online

‘Zichtbaarheid zelfstandige apotheek moet verbeteren.’

Vanwege de naderende concurrentie van internetapotheken en zorgverzekeraars die aansturen op online farmacie, lanceert apotheker Sander Benraad een nieuwe franchiseformule voor zelfstandige apothekers. “We maken ons zorgen over het lokale, zelfstandige apotheekbedrijf.”

PW43 - 29-10-2021 | door Edwin Bos

Stortvloed meldingen beoordelen

Tessa Smit beoordeelt bijna 750.000 vermoede bijwerkingen coronavaccins.

Als vaccin-beoordelaar bij Bijwerkingencentrum Lareb bekijkt Tessa Smit individuele meldingen van bijwerkingen en beoordeelt deze op causaliteit. De enorme hoeveelheid meldingen over de coronavaccins overweldigde haar.

PW42 - 22-10-2021 | door Frans van den Houdt

Hulpkit handig bij oogdruppels

Apotheek helpt thuiszorg met setje druppelhulpmiddelen.

Om patiënten na een staaroperatie te helpen bij de toediening van oogdruppels heeft Reinette Stenekes-Stol een oogdruppelhulpkit samengesteld. De thuiszorg bespreekt de inhoud van de kit tijdens de intake. “Ouderen krijgen meer regie over hun leven.”

PW40en41 - 08-10-2021 | door Delia Titre

Behandeling thuis weer mogelijk

Als er geen alternatief mogelijk was, had de patiënt pech.

Door natriumcitraatoplossing aan benzylpenicilline-oplossing toe te voegen, wordt de houdbaarheid verlengd, waardoor thuisbehandeling weer mogelijk is. Met dit concept dingt Oscar Breukels mee naar een innovatieprijs voor topklinische opleidingsziekenhuizen.

PW39 - 01-10-2021 | door Linda de Jonge 1 reactie

Zélf derde coronaprik zetten

Friese apothekers willen pilot voor uitbreiding vaccinatierol

Liefst 100.000 spuitjes met COVID-19-vaccin maakten de Friese apotheken voor toediening gereed. Nu willen ze een stap verder: óók de vaccins zetten. Rogier Hilbers: “Uitbreiding van de apothekersrol in het vaccinatieproces is zó vanzelfsprekend.”

PW38 - 24-09-2021 | door Annemiek Veelenturf

Chatten met de apotheker

Jeroen Bosch Ziekenhuis wil met live chat patiëntcontact verbeteren.

Via een live chat wil de apotheek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis de patiëntenzorg optimaliseren. Mede-initiatiefnemer Thijs Balk hoopt op veel farmaceutisch-inhoudelijke vragen. Patiënten kunnen foto’s meesturen van een recept of doosje.

PW37 - 17-09-2021 | door Frans van den Houdt

Document acties

Back to top