Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

In gesprek over opioïden

‘Niet ieder vervolgvoorschrift hoeft een probleemrecept te zijn’

PW39 - 30-09-2022 | door Annemiek Veelenturf
Foto Els Broers
Apotheker Menno Siegersma sprak vijf opioïdgebruikers uit zijn praktijk, en kwam erachter dat niet ieder vervolgvoorschrift een probleemrecept hoeft te zijn. Hij nam bij patiënten misverstanden weg en kreeg en passant een waardevolle tip van een ex-fentanyl­verslaafde.
In gesprek over opioïden

Aanleiding waren berichten over de opioïdenepidemie in de Verenigde Staten. Hoe staat het in Nederland met misbruik en verslaving? Zijn voorschrijvers zich voldoende bewust van de risico’s wanneer zij iemand een recept oxycodon of fentanyl meegeven? Apotheker Menno Siegersma van de Amsterdamse Apotheek Holen­drecht bracht het onderwerp ter sprake tijdens een FTO en kreeg huisartsen enthousiast voor zijn idee opioïdgebruikers persoonlijk te spreken.

“Ik heb vijf mensen benaderd, en zij wilden allen meedoen”, vertelt Siegersma. “Ze waardeerden de interesse, en waren blij dat iemand serieus naar hun verhaal wilde luisteren. Het viel op dat de artsen in ons gezondheidscentrum terughoudend zijn met het voorschrijven van opioïden. Ook bleek dat niet ieder vervolgvoorschrift een probleemrecept hoeft te zijn. Zo sprak ik een man die aan een zwaar ongeval chronische rugpijn had overgehouden. Hij kan goed uit de voeten met fentanylpleisters.”

Ook kwam Siegersma angst tegen voor opioïdgebruik. “Het misverstand bestaat dat je sneller verslaafd raakt aan een 10 mg-tablet met gereguleerde afgifte dan aan een snelwerkend 5-mg tablet, vanwege de hogere dosering. Maar het is juist andersom. Het stelt mensen gerust als ik dat uitleg.”

De gesprekken hebben inmiddels geleid tot het aanhalen van de afspraken met de huisartsen: bij twijfel zal sneller contact met elkaar worden opgenomen. Ook zien artsen en apothekers er gezamenlijk op toe dat een patiënt slechts via één voorschrijver opioïden kan krijgen, en niet gaat ‘shoppen’.

Waardevolle tip

Een waardevolle tip kwam van een jonge vrouw, inmiddels afgekickt van een fentanylverslaving, die waarschuwde voor het gemak waarmee je aan opioïden kunt komen. “Zij drukte ons op het hart dat een arts nooit een herhaalrecept moet geven op basis van een telefonisch consult, maar dat de patiënt altijd moet langskomen om uit te leggen waarom een nieuwe voorraad nodig is. Zo werp je een lichte drempel op tegen een mogelijke verslaving.” 

“De mensen waren blij dat iemand serieus naar hun verhaal wilde luisteren”, zegt Menno Siegersma.

 

Document acties

Back to top