Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Animaties voor jong en oud

Complexe medische taal omzetten in begrijpelijke informatie.

PW26 - 01-07-2022 | door Delia Titre
Marieke de Lorijn
Ingewikkelde medische informatie begrijpelijk maken voor iedereen. Stijn Croonen doet dit bij multimediabedrijf Kindermedicijn. “Door middel van animaties betrekken wij patiënten bij hun behandeling.”
Animaties voor jong en oud

Geen optimale behandeling, omdat de patiënt de instructies niet goed heeft begrepen. Een probleem dat Stijn Croonen, apotheker bij SGE Eindhoven, nog te vaak ziet. Met zijn werk bij Kindermedicijn probeert hij hierin verandering te brengen. Dit multimediabedrijf gebruikt beeldmateriaal in combinatie met tekst om complexe wetenschappelijke taal om te zetten in begrijpelijke informatie voor patiënten.

“Eerst ontwikkelden we alleen voor kinderen animatiefilmpjes gebaseerd op de fabrieksbijsluiter, maar al gauw merkten we dat er meer groepen zijn die behoefte hebben aan betere medische informatievoorziening”, zegt Croonen, die nu twee jaar werkzaam is bij het bedrijf. Daarom hebben de medewerkers hun service uitgebreid. In opdracht van hematologen uit verschillende ziekenhuizen ontwikkelden ze bijvoorbeeld animaties voor het online platform CMyLife. Deze ‘beeldsluiters’ moeten aan mensen met een hematologische aandoening duidelijk maken hoe geneesmiddelen werken.

“Maar de animaties gaan ook over belangrijke controles of andere beslissende momenten gedurende de behandeling. Mensen zijn daardoor meer op de hoogte van alle mogelijkheden van hun behandeling en beter in staat mee te beslissen over de te nemen stappen.”

Hoofd- en bijzaken

Het takenpakket van Croonen bij het bedrijf is divers: hij schrijft stukken voor de website, denkt mee over nieuwe projecten en stelt met een team scripts voor de animaties op. Daarvoor maakt hij dankbaar gebruik van zijn medische kennis. “Het gaat vaak om ingewikkelde materie die zonder achtergrondkennis lastig te begrijpen is. Ook moet je hoofd- en bijzaken van elkaar kunnen scheiden. Als apotheker heb je daar gevoel voor.”

Dit jaar vieren ze hun vijftienjarig jubileum. “We hebben veel ervaring opgedaan, zijn hard aan het groeien en worden steeds veelzijdiger. Zo willen we ook bijscholing gaan aanbieden aan zorgprofessionals. We blijven ons richten op de patiënt, maar staren ons daar niet blind op.”

Stijn Croonen: “Patiënten kunnen goed geïnformeerd meebeslissen over hun behandeling.”

Document acties

gearchiveerd onder: Kindermedicijn, Stijn Croonen
Back to top