Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

De apotheker

Positieve reacties op witte jas

‘Probeer het ook een dagje en kijk wat er gebeurt’

In zijn zoektocht naar meer zichtbaarheid trok Mujtaba Al Hadi een witte apothekersjas aan en ging aan de balie staan. Verrast door de positieve reacties van patiënten en zijn team blijft hij de jas voorlopig dragen. “Nu voel ik me meer zorgverlener.”

PW17 - 29-04-2022 | door Edwin Bos

Balie voelt vertrouwd en veilig

Ziekenhuisapotheker begeleidt kankerpatiënten in oncotheek.

Vanuit de oncotheek, een poliklinische apotheek gespecialiseerd in orale oncolytica, begeleidt ziekenhuisapotheker Dorieke van Balen kankerpatiënten bij het gebruik van hun medicatie. “Wij maken onderdeel uit van het behandelteam.”

PW16 - 22-04-2022 | door Delia Titre

Kracht van regionaal afstemmen

Mensen vinden het vooral heel overzichtelijk.

Na twee jaar voorbereiding heeft de Werkgroep Antibioticabeleid Groningen en Drenthe een eigen ‘regionaal digitaal antibioticumboek’ online gezet. “Mensen vinden het heel overzichtelijk.”

PW15 - 15-04-2022 | door Linda de Jonge

GLI met de ‘M’ van medicatie

GLIM-protocol is handreiking voor breder leefstijlgesprek

Een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) kan niet zonder intake waarbij ook breed naar het geneesmiddelgebruik wordt gekeken, vindt Nanja de Jong. Daarom voegde ze aan GLI de ‘M’ van medicatie toe. Inmiddels is GLIM een groot succes.

PW14 - 08-04-2022 | door Annemiek Veelenturf

Zorgverlener kiest inhalator

‘Multidiscplinaire samenwerking is basis longformularium.’

Samen met een huisarts en een longarts is apotheker Monique aan de Stegge een van de initiatiefnemers van een longformularium voor de regio Twente. “Zonder collectief mandaat hadden we dit als apothekers niet voor elkaar gekregen.”

PW13 - 01-04-2022 | door Edwin Bos

Compliment in beeld

Positieve reacties zijn stimulerend voor personeel én patiënt.

Aan borstklopperij doet Marike Hasperhoven niet, maar als patiënten apotheekmedewerkers complimenten geven, wil ze die graag tonen op een beeldscherm in de apotheek. “Het is belangrijk met iets moois naar buiten te treden.”

PW12 - 25-03-2022 | door Frans van den Houdt

Doorbreek het taboe

Laaggeletterdheid leren herkennen dankzij training.

Door de schaamtecultuur blijft laaggeletterdheid vaak onopgemerkt. Fatiha Boulaksil geeft trainingen om zorgprofessionals te leren hoe hiermee om te gaan. “Trek het uit de taboesfeer.”

PW11 - 18-03-2022 | door Delia Titre

In de spotlight gezet

Gemeente Schiedam zet ziekenhuisapotheker in het zonnetje.

Voor zijn inzet tijdens de coronapandemie werd ziekenhuisapotheker Hong Sang Lau in het zonnetje gezet door de gemeente Schiedam. “Alles wat helpt om ons werk op de kaart te zetten, is goed.”

PW10 - 11-03-2022 | door Linda de Jonge

Op tv in ‘Reference Man’

Loes Visser geeft uitleg in documentaire over ‘standaardman’.

Loes Visser deed mee aan de tv-serie ‘Reference Man’, waarin ze vertelde over hoe geneesmiddelen anders werken in een vrouwenlijf dan in een mannenlichaam. “Als het op tv over geneesmiddelen gaat, moet per definitie een apotheker aan het woord komen.”

PW9 - 04-03-2022 | door Annemiek Veelenturf

Opgeleid tot manager

Zinvol om in bestuurs- en managementkant van de farmacie te duiken.

Alper Daskapan is de eerste ziekenhuisapotheker die als aios in het laatste jaar van zijn opleiding de differentiatie ‘Management en leiderschap’ heeft gedaan. “Een unicum, voor mijzelf en het Tergooi MC.”

PW8 - 25-02-2022 | door Frans van den Houdt

Apothekers zichtbaar maken

‘In België laten we nog te weinig zien waar we goed in zijn.’

Na zich jarenlang in Nederland en België op lokaal niveau te hebben ingezet voor apothekers is Hendrik De Rocker overgestapt naar de Algemene Farmaceutische Bond België. Als secretaris-generaal wil hij de zichtbaarheid van apothekers gaan verbeteren.

PW7 - 18-02-2022 | door Edwin Bos

EVS op Aruba: stap vooruit

Ziekenhuispersoneel positief, ondanks vele tegenslagen.

Ondanks fikse tegenslagen zoals een hack, brand en de COVID-pandemie is het ziekenhuisapotheker Jacomien Aleman met haar team gelukt een EVS in te voeren in het ziekenhuis op Aruba. “Een grote verandering, een mooie stap vooruit.”

PW6 - 11-02-2022 | door Delia Titre

Twee eigen apotheken

Nuanceverschillen hebben we juist nodig in de zorg.

De vrijheid om eigen keuzes te kunnen maken en de uitdaging van het ondernemerschap; dat waren de belangrijkste drijfveren van Sara Hennes om twee apotheken over te nemen. Ze zou anderen zeker aanraden hetzelfde te doen.

PW5 - 04-02-2022 | door Linda de Jonge

Toch de weg op met morfine

Helderheid over werkwijze bij speekseltest op drugs en medicijnen.

Gebruikers van dexamfetamine, morfine en medicinale cannabis mogen formeel niet deelnemen aan het verkeer, ook niet als ze deze op recept gebruiken. Recent is hun speelruimte om toch de weg op te kunnen vergroot, vertelt Els Dik van het IVM.

PW4 - 28-01-2022 | door Annemiek Veelenturf

Oefenen met realiteit van later

Apotheekgame GIMMICS ook ver buiten Groningen een hit.

De apotheekgame GIMMICS van Rijksuniversiteit Groningen bestaat al ruim twintig jaar, maar was gezien de vele ontwikkelingen in de farmacie hard toe aan een nieuwe impuls. “We kunnen nu snel op de actualiteit inspelen.”

PW3 - 21-01-2022 | door Frans van den Houdt

Columnist in het stadsblad

‘We moeten als apothekers blijven herhalen wat we doen.’

In zijn column in het stadsblad van Weert schrijft apotheker Pieter Zuijdgeest over wat er zich allemaal afspeelt achter de schermen in de apotheek. Hiermee profileert hij zich als lokale zorgverlener. “Regelmatig iets van me laten horen, dat is de kracht.”

PW1en2 - 14-01-2022 | door Edwin Bos

Assistenten opleiden in Senegal

‘Gezondheidszorg is voor iedereen een mensenrecht’

Farmacie Mondiaal biedt medewerkers van gezondheidsposten in Senegal een opleiding aan tot apothekersassistent. “Gezondheidszorg is een mensenrecht, maar lang niet voor iedereen de realiteit.”

PW51en52 - 24-12-2021 | door Delia Titre

Verkleining maag heeft impact

Motivatie voor dagelijkse suppletie ontbreekt soms.

‘Bariatrische chirurgie’ ontbreekt vaak in het apotheekinformatiesysteem, terwijl dit van belang is voor goede medicatiebewaking. Apotheker Jeroen de Booij besteedt extra aandacht aan patiënten die een maagverkleining hebben ondergaan.

PW50 - 17-12-2021 | door Linda de Jonge

Vitamines voor de wijkgenoten

Romano Adasi wil laten zien dat je ziektes moet voorkómen

Deur aan deur gingen apotheker Romano Adasi en zijn medewerkers met zakjes fruit om bij hun wijkgenoten in het Noord-Hollandse Zwaag het belang van preventieve gezondheidszorg te verspreiden. “Ik wilde een statement maken.”

PW49 - 10-12-2021 | door Annemiek Veelenturf

Stimulans voor vrouwen

Marianne van den Berg zet zich al 33 jaar in voor vrouwelijke apothekers.

Al 33 jaar is Marianne van den Berg lid van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke Apothekers (NOVA). Onlangs trad ze af als secretaris, maar haar strijd gaat door. “Nog genoeg kwesties hebben extra stimulans nodig.”

PW48 - 03-12-2021 | door Frans van den Houdt

Document acties

Back to top