Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

De apotheker

Schuimbol als een tabletje

Kleuters maken zelf een ‘recept’ klaar.

Samen met de huisartsen en fysiotherapeuten uit zijn medisch centrum organiseerde de Helmondse apotheker Serkan Boskan een ‘eerstelijnsmiddagje’ voor de jongste basisschoolleerlingen. “Ze raakten er maar niet over uitgepraat.”

PW11 - 17-03-2023 | door Linda de Jonge

Geraakt door de aardbeving

‘Bij een volgende ramp weten we hoe we snel kunnen handelen.’

Openbaar apotheker Faruk Konaçoğlu wilde niet passief toekijken toen hij de grote behoefte aan hulp zag in het aardbevingsgebied in Turkije, en zette samen met collega’s een inzamelingsactie voor geneesmiddelen op. “Door de afleiding raakte ik niet al te emotioneel.”

PW10 - 10-03-2023 | door Frans van den Houdt

Geloven in stoppen met roken

Antirookprogramma Pillen en Praten heeft successcore van 84%.

Mensen sterken in hun geloof dat ze zelf veel kunnen doen aan hun rookverslaving. Dat is de kern van het antirookprogramma van apotheek Pillen en Praten, dat inmiddels een hoge successcore kent. Esmaa Amer: “Je neemt het gevoel weg dat ze slachtoffer zijn.”

PW9 - 03-03-2023 | door Annemiek Veelenturf

Haak aan bij nieuwe initiatieven

Investeren in preventieve lokale zorg is de toekomst

Door deel te nemen aan Transitie010, een netwerkorganisatie voor welzijn en zorg in Rotterdam-Rijnmond, wil Kadir Özer laten zien hoe hij kan bijdragen aan meer preventie in de wijk. “We moeten als apothekers nieuwsgierig zijn en aanhaken bij nieuwe initiatieven.”

PW8 - 24-02-2023 | door Edwin Bos

In actie tegen agressie

Stap voor stap het werkklimaat verbeteren.

De campagne ‘Wees vriendelijk voor uw apotheker’ leverde Philip Noordholland Reekers aandacht op voor de toenemende agressie in de apotheek van zowel patiënten als media. “Het begint met meer begrip voor het probleem.”

PW7 - 17-02-2023 | door Delia Titre

‘IJsvreters’ Op barre Expeditie

‘Reuze spannende ervaring om de Noordkaap te bereiken’.

Voor de vierde keer rijdt Edgard Weening met ‘Navigate North’ naar het noordelijkste punt van het Europa. Voor de ervaring, maar ook om geld op te halen voor de lokale voedselbank. “Het is mooi om ons plezier te koppelen aan een goed doel.”

PW6 - 10-02-2023 | door Linda de Jonge

Duurzaam en ook nog doelmatig

Nieuw doseringsregime pembrolizumab in Treant-ziekenhuizen.

“Een mooi voorbeeld van doelmatiger en duurzamer werken in de zorg”, noemt Maurice van Staveren het initiatief om de dosering van het dure middel pembrolizumab voortaan te verlagen. Het effect voor de patiënt blijft hetzelfde, terwijl een miljoenenbesparing in het verschiet ligt.

PW5 - 03-02-2023 | door Annemiek Veelenturf 1 reactie

Zorgeloos in de Porsche

Apothekers organiseren jaarlijks dagje uit voor chronisch zieke kinderen.

In een echte sportwagen de weg op is “vet cool man”, vinden apothekers en farmaciestudenten die zich onder die slogan ieder jaar vrijwillig inzetten om chronisch zieke kinderen de dag van hun leven te bezorgen.

PW4 - 27-01-2023 | door Frans van den Houdt

Benoem emoties van patiënt

Nederlands kampioen consultvoering let op reacties.

Derdejaars masterstudent Farmacie Esbar Hassan heeft het Nederlands Kampioenschap Consultvoering gewonnen door goed te kijken naar emoties en te vragen hoe het gaat met de patiënt. “Kijk naar de individuele patiënt en benoem wat je ziet.”

PW3 - 20-01-2023 | door Edwin Bos

Vanuit huis werken

Benutten van voordeel papierloos systeem.

Om de hoge werkdruk door uitval van personeel te verlichten werken assistenten bij Apotheek het Catharinahuis af en toe thuis. Rogier Gerritsen: “Het helpt als iemand vanuit huis achter elkaar recepten wegtikt.”

PW1en2 - 13-01-2023 | door Delia Titre

Zelf medicijnen produceren

Door handel in werkzame stoffen inzicht in vraag en aanbod.

Om de geneesmiddeltekorten te lijf te gaan wil Weite Oldenziel in de toekomst naast werkzame stoffen ook geneesmiddelen maken. “Als ontwikkeld land moeten we patiënten van medicatie kunnen voorzien.”

PW51en52 - 23-12-2022 | door Linda de Jonge

Helder over medicijnen

Apotheken gebruiken begrijpelijkere etiketteksten en terugvraagmethode.

De Utrechtse apotheken Kanaleneiland en Marco Polo gingen na hoe begrijpelijkere etiketteksten en de terugvraagmethode in de praktijk uitpakken. Apotheker Mònica Mestre: “Er zijn mooie gesprekken uit voortgekomen.”

PW50 - 16-12-2022 | door Annemiek Veelenturf

Inspireren, coachen, opleiden

Marjolijn Duisenberg ziet behoefte aan persoonlijke ontwikkeling groeien bij zorgverleners.

Doodeng, voor jezelf beginnen, vond Marjolijn Duisenberg. Toch deed ze het, na twintig jaar haar vaste baan als ziekenhuisapotheker opzeggen. “Als je gelooft in wat je kunt, lukt veel.”

PW49 - 09-12-2022 | door Frans van den Houdt 1 reactie

Aandeel opt-in moet omhoog

Oproep Drentse apothekers voor delen medicatiegegevens.

Omdat veel 70-plussers in Drenthe nog geen toestemming (opt-in) hebben gegeven voor het uitwisselen van medicatiegegevens zijn vijftig apotheken een campagne gestart. Paul Jansema: “Met een brief en media-aandacht hopen we het aandeel opt-in te verhogen naar 85%.”

PW48 - 02-12-2022 | door Edwin Bos

Vijfhonderd reviews per jaar

Overnemen van medicatiebeoordelingen ontlast apotheker.

Meer contact met patiënten en zorgverleners en echt inhoudelijk bezig kunnen zijn, is wat volgens Marjolijn Roper-Venema haar werk als medicatiebeoordelaar bijzonder maakt. “Ik pik de krenten uit de pap.”

PW47 - 25-11-2022 | door Delia Titre

Tussen kunst en farmacie

Prettige en natuurlijke sfeer creëren in nieuwe publieksruimtes.

Uitzoeken welke medicinale planten aan de basis staan van nog steeds toegepaste geneesmiddelen om ze vervolgens te kweken en fotograferen. Dat deed ziekenhuisapotheker Reinier van Hest samen met een kunstenares voor het project Flowerfields.

PW46 - 18-11-2022 | door Linda de Jonge

Palliatieve zorg: wees proactief

Philip Vos werkte mee aan herziening richtlijn Palliatieve sedatie.

Al twintig jaar is Philip Vos betrokken bij de palliatieve zorg in West-Friesland. Vanuit die achtergrond werkte hij mee aan de herziene richtlijn Palliatieve sedatie, die onlangs uitkwam. Zijn advies aan collega’s: “Pak een proactieve rol.”

PW45 - 11-11-2022 | door Annemiek Veelenturf

Geld mag geen taboe zijn

Maak economisch beleid vast onderdeel van master farmacie.

Bedrijfsvoering zou een prominent onderdeel moeten worden van de master farmacie, vindt Nikkie Hosseinnia. Over geld praten dient geen taboe meer te zijn. “Anders kun je je apotheek niet goed runnen.”

PW44 - 04-11-2022 | door Frans van den Houdt

Assistenten bij elkaar brengen

Regio Twente organiseert eerste assistentendag

Op een speciale dag met cabaret, workshops en een lunch zijn 135 apothekersassistenten in Twente in het zonnetje gezet. Een positieve en leerzame bijeenkomst om de werkdruk even te vergeten. Jacky de Wolff: “Het is belangrijk om assistenten bij elkaar te brengen.”

PW43 - 28-10-2022 | door Edwin Bos

Net even anders denken

‘Bied hoogbegaafde assistent voldoende uitdaging.’

Het apothekersvak heeft Wendy Haanschoten definitief vaarwel gezegd. Met haar coachpraktijk wil zij meer neurodiverse professionals zowel binnen als buiten de apothekerswereld helpen. “Uiteindelijk komt het erop neer: kijk naar de talenten.”

PW42 - 21-10-2022 | door Delia Titre

Document acties

Back to top