Alle nieuws
Helft zorgpersoneel besteedt kwart tijd aan administratie
Bijna 50% van het personeel in zorg en welzijn is minimaal 25% van de werktijd kwijt aan administratie; 20% besteedt er zelfs de helft of meer van de tijd aan. Dat blijkt uit onderzoek van FNV Zorg & Welzijn, waaraan ruim zesduizend werknemers uit de sector hebben meegedaan.
Minister lanceert plan voor verbetering preferentiebeleid
Bij een dreigend tekort van een geneesmiddel het preferentiebeleid sneller aanpassen, zorgverzekeraars een langere aanwijsperiode laten hanteren en bepaalde groepen medicijnen uitsluiten van preferentie. Deze drie maatregelen kunnen het preferentiebeleid verbeteren, schrijft demissionair minister Pia Dijkstra van Medische Zorg aan de Tweede Kamer.
Europa waarschuwt voor toename resistentie bij gonorroe
Antimicrobiële resistentie bij gonorroe is een toenemende bedreiging voor de behandeling van patiënten. Het aandeel isolaten dat resistent is tegen azitromycine nam aanzienlijk toe van 14,2% in 2021 tot 25,6% in 2022. Dat blijkt uit gegevens van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).
Een op elf vrouwen naar huisarts voor vrouwspecifieke aandoeningen
Een op de elf vrouwen bezocht in 2022 haar huisarts voor een vrouwspecifieke aandoening door klachten als hevig bloedverlies tijdens de menstruatie en urine-incontinentie. Vrouwen kregen van de huisarts het vaakst medicijnen voorgeschreven voor overgangsklachten en lichen sclerosus. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
‘Kiezen tussen zorgverzekeringen blijft moeilijk voor consument’
Het aanbod aan zorgverzekeringen die niet of nauwelijks van elkaar verschillen is nog altijd zo groot dat het consumenten hindert bij het kiezen. Veel consumenten vinden het moeilijk de best passende zorgverzekering te selecteren. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Monitor IZA: positief oordeel burgers over eerste lijn maar ook knelpunten
Nederlandse burgers ervaren de eerste lijn als positief, maar het aanbod van de zorgverlening staat onder druk. Ook zijn er zorgen over afnemend werkplezier en een stijgende werkdruk. Dat blijkt uit de eerste meting van de Integraal Zorgakkoord (IZA)-monitor van het Nivel, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Mogelijk ischemische colitis bij gebruik laxeermiddel bisacodyl
Bij gebruik van het laxeermiddel bisacodyl kan ischemische colitis ontstaan. Dat blijkt uit twee meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen. Ischemische colitis gaat vaak vanzelf over, maar soms is een dikkedarmoperatie nodig, snelle herkenning is daarom belangrijk.
Medicatie met psychotherapie effectiever bij matige of ernstige depressie
Het heeft de voorkeur patiënten met matige of ernstige depressie te behandelen met antidepressiva in combinatie met psychotherapie. Dit staat in de herziene multidisciplinaire richtlijn Depressie.
Duizend apotheekmedewerkers demonstreren voor meer loon
Meer dan duizend apothekersassistenten en apotheekmedewerkers hebben afgelopen zaterdag in Utrecht actiegevoerd voor een hoger salaris en een betere cao, volgens organisatoren FNV en CNV en het Actiecomité Apothekersassistenten. “Wij eisen dat het gat in onze koopkracht wordt gedicht.”
Noodsignaal werkgevers over beloning apotheekmedewerkers
Het is noodzakelijk dat de overheid nu ingrijpt en garanties geeft over apotheekbudgetten, anders loopt de toegang tot zorg gevaar. Daarvoor waarschuwen de werkgeversorganisaties ASKA en WZOA. Onderhandelingen over de cao Apotheken, die afloopt op 1 juli, zijn vooralsnog vastgelopen.
‘Verhoog prijzen generieke medicijnen naar Europees niveau’
Het verhogen van de maximumprijzen van generieke medicijnen in Nederland naar het Europese niveau kan helpen om tekorten te voorkomen. Buurlanden als België en Duitsland krijgen voorrang van leveranciers omdat zij 25% meer betalen. Dat concludeert ABN AMRO op basis van een marktanalyse.
Levensbedreigende reactie door complex rocuronium en sugammadex
Het complex dat ontstaat door het gebruik van rocuronium en sugammadex kan een ernstige allergische reactie veroorzaken. Dit kan ook gebeuren bij patiënten die niet allergisch zijn voor de afzonderlijke middelen. Dat blijkt uit een melding die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen van een levensbedreigende reactie.
Opwijrda-prijs 2023 voor artikel over voorkomen voorschrijffouten
De Opwijrda-prijs 2023 gaat naar Rianda van der Stelt en collega’s voor het artikel ‘Voorschrijftoets reduceert het aantal potentieel schadelijke voorschrijffouten’. De winnaar van de Albert Bakker Prijs 2023 is Laura Schackmann met het artikel ‘Facilitating pharmacy staff’s conversations about non-medical medication switches; development and testing of a communication training’.
Geen vergoeding nivolumab-relatlimab voor behandeling huidkanker
Nivolumab-relatlimab, voor de behandeling van huidkanker, heeft geen meerwaarde vergeleken met de standaardbehandeling en hoeft daarom niet vergoed te worden uit het basispakket. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Een op de drie Nederlanders kan moeilijk weg vinden in de zorg
Circa 35% van de volwassen Nederlanders had in 2023 onvoldoende of te beperkte gezondheidsvaardigheden om gezondheidsinformatie te krijgen, te begrijpen, te beoordelen en te gebruiken in de eigen situatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
ZiN: vergoeding codeïne alleen voor ernstige en langdurige diarree
Voor patiënten met langdurige en ernstige diarree is codeïne passende en noodzakelijk te verzekeren zorg. Het geneesmiddel mag voor deze patiënten worden vergoed, maar codeïne hoort niet langer in het basispakket voor hoest, pijn of kortdurende diarree. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan minister Pia Dijkstra van Medische Zorg.
Vakbonden organiseren landelijke actie apothekersassistenten voor betere cao
FNV en CNV organiseren op zaterdag 1 juni in Utrecht een landelijke actiebijeenkomst voor apothekersassistenten voor een goede cao Apotheken. Volgens de vakbonden, die na vijf rondes uit het overleg zijn gestapt, is het eindbod van de werkgevers voor een loonsverhoging veel te mager. Ook het Actiecomité Apothekersassistenten steunt de actie: “Het is nu of nooit."
PRAC adviseert schorsing hydroxyprogesteron
Kinderen van vrouwen die tijdens de zwangerschap hydroxyprogesteron gebruikten, hebben mogelijk een hoger risico op kanker. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC adviseert de handelsvergunning van dit middel in te trekken.
Mirabegron alternatief voor anticholinergica bij incontinentie
Artsen kunnen mirabegron overwegen bij patiënten met urine-incontinentie. Bij geen effect na zes weken, dient de behandeling te worden gestaakt. Dit staat in de herziene richtlijn Urine-incontinentie in de tweede- en derdelijnszorg van de van de Nederlandse Vereniging voor Urologie.
Dalende trend aantal gedeclareerde medicatiebeoordelingen
Het aantal gedeclareerde medicatiebeoordelingen schommelt in de periode 2017-2022 en vertoont een dalende trend. Apothekers en huisartsen ervaren tijdsgebrek en vinden dat er geen kostendekkende vergoeding is voor een medicatiebeoordeling. Dat schrijft minister Pia Dijkstra van VWS aan de Tweede Kamer.