Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Module ‘Minderen en stoppen van medicatie’ gepubliceerd

De nieuwe module ‘Minderen en stoppen van medicatie’ is gepubliceerd. De module vormt een onderdeel van de multidisciplinaire richtlijn (MDR) Polyfarmacie bij ouderen.

PW50 - 11-12-2020 | door KNMP

Vaccineren

In deze Sinterklaastijd kan het verkeren, misschien mogen apothekers wel gaan vaccineren. De bestaande maatschappelijke infra-structuren, lijken in de praktijk vaak meer op betonnen muren.

PW50 - 11-12-2020 | door Steven Verhagen-Smits, bestuurder KNMP

Ook in tweede coronagolf minder eerste uitgiften

Anders dan in eerste golf blijft in tweede golf vooral huisartsenreceptuur achter

Artsen schreven in de periode van eind augustus tot en met november van dit jaar gemiddeld 10% minder recepten uit voor nieuwe medicatie dan in 2019. Het dieptepunt van de tweede coronagolf ligt tot dusverre begin november, toen het aantal eerste uitgiften 15% lager lag dan in dezelfde week in 2019. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW50 - 11-12-2020 | door SFK

Interventies

Geen enkel geneesmiddel is een magic bullet gebleken, wel is significante vooruitgang geboekt

Besmet. Altijd even schrikken als je met die term wordt geconfronteerd. Gelukkig gaat het in dit geval om het gelijknamige boek 'Besmet! Angst voor de onzichtbare vijand' van Rijksmuseum Boerhaave.

PW50 - 11-12-2020 | door Frans van den Houdt

Advies

Misschien kunt u dit soort vragen voortaan beter bij de apotheek stellen.

Laatst moest ik met mijn dochter van anderhalf jaar oud “even snel” naar de drogist om billendoekjes te halen. Anderhalf jaar betekent in haar geval goed kunnen lopen, vliegensvlug zijn en grijpgrage handjes hebben. De drogisterij met allemaal mooie kleurige artikelen op grijphoogte is dus altijd een exercitie die erg goed gemanaged moet worden. Met andere woorden: kind optillen en niet meer loslaten.

PW50 - 11-12-2020 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier 1 reactie

Minder kans op influenza na post-expositieprofylaxe

Het antivirale middel baloxavir marboxil (Xofluza) heeft een positief advies voor een handelsvergunning gekregen van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP). Het geneesmiddel kan worden toegepast bij de behandeling en de post-expositieprofylaxe van ongecompliceerde influenza. De actieve vorm, baloxavir, remt het vermeerderen van het virus en verkort hiermee de duur van influenza-gerelateerde symptomen. Ook is het risico op het krijgen van influenza kleiner na post-expositieprofylaxe.

PW50 - 11-12-2020 | door PW

Zorg dichtbij de mensen brengen

Centraal aanstuurpunt voor 48 hulp-apotheken Suriname.

Overleggen met artsen, bereidings­protocollen en procedures opzetten, logistiek organiseren en managen van zo’n negentig medewerkers. Apotheker Sascha Baal laat alle facetten van haar apothekersopleiding tot hun recht komen in Suriname.

PW50 - 11-12-2020 | door Delia Titre

Herexamen 2020 PW50

Welke waarschuwingen/voorzorgen zijn niet van toepassing voor gebruik van leflunomide?

PW50 - 09-12-2020 | door Inge Holsappel, Geneesmiddel Informatiecentrum en Kinderformularium

Ruim 10% groei verwacht van gebruikers biologicals

Introductie Tentin zorgt voor verdere afname doorgeleverde dexamfetamine

Het gebruik van biologicals neemt ook in 2020 weer toe. Naar verwachting zullen poliklinische apotheken dit jaar aan zo’n 60.000 patiënten een biological of een biosimilar verstrekken, een groei van ruim 10% ten opzichte van 2019. Bij ruim de helft van de verstrekkingen is een reuma­toloog de voorschrijver. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW49 - 04-12-2020 | door SFK

De farmacie levert

Als ik om me heen iemand achteloos hoor zeggen dat ie “een kuurtje” heeft gehad of “een pijnstillertje” nodig had, roep ik vaak: “Gered door de farmacie!” Ik hoef u niet uit te leggen dat de huidige samenleving heel veel te danken heeft aan ons vakgebied.

PW49 - 04-12-2020 | door Jacco Pesser, bestuurder KNMP

KNMP steunt gezamenlijk pleidooi voor richtlijngericht voorschrijven

De KNMP roept minister Tamara van Ark (Medische Zorg) op om op basis van beroepsrichtlijnen besparingen op geneesmiddelen te realiseren. Dat staat in een gezamenlijke reactie op het uitstel van de herziening van het geneesmiddelenvergoedings­systeem (GVS).

PW49 - 04-12-2020 | door KNMP

Apotheek.nl voor derde jaar op rij beste gezondheidswebsite

Apotheek.nl scoort bij de verkiezing ‘Website van het Jaar’ een 9,6 en wint hiermee, net als in 2018 en 2019, de titel ‘Beste website’ in de categorie Gezondheid.

PW49 - 04-12-2020 | door KNMP

CHMP: uitbreiding indicaties vijf geneesmiddelen

Vijf geneesmiddelen ontvingen een positief advies van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) voor uitbreiding van hun indicaties.

PW49 - 04-12-2020 | door PW

Grip op pillen tegen depressie

Psychische gezondheid is een heel actueel thema in deze coronatijd.

Met 9% van de Zuid-Limburgers aan de antidepressiva tegenover 6% in de rest van Nederland, is de regio koploper. Hoog tijd dus om daarin meer inzicht te krijgen binnen haar werkgebied – de Mijnstreek – vindt apotheker Peggy Vromen.

04-12-2020 | door Maarke Roelofs

Jurysport

Heel interessant wordt de betrouwbaarheid van de scores.

Als de Olympische Spelen volgend jaar doorgaan, zien we weer volop jurysporten zoals schoonspringen, dressuur en turnen. Maar wist u dat apotheekzorg ook tot de jurysporten behoort?

PW49 - 04-12-2020 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Net echt

De huidige e-health-technieken bieden tal van mogelijkheden om via verschillende kanalen patiënten op verschillende momenten te informeren

Niet echt, maar levensecht. Dat is de 'digital human' apotheker waarmee de Sint Maartenskliniek gaat werken echt. Hij/zij kan gesprekken voeren door te horen, te begrijpen en te reageren, heeft een vriendelijke stem en gezichtsuitdrukking en gebruikt zelfs emotie in de communicatie. Echter dan echt, zou je haast zeggen. Deze digitale apotheker “die ook menselijk is”, gaat 24/7 reumapatiënten begeleiden om hun gebruik van methotrexaat te verbeteren.

PW49 - 04-12-2020 | door Frans van den Houdt

Herexamen 2020 PW49

Welke bewering is juist?

PW49 - 02-12-2020 | door Marcel Stroo en Marjorie Nelissen-Vrancken, apothekers Instituut Verantwoord Medicijngebruik

KNMP en CBG presenteren ‘Medicijnen in het kort’

De KNMP en het College ter Beoordeling van Genees­middelen (CBG) komen met een nieuwe, ingekorte vorm van medicijninformatie: ‘Medicijn in het kort’. Patiënten raken hiermee in één oogopslag geïnformeerd over het gebruik van hun geneesmiddel, de gunstige effecten ervan en de meest voorkomende of belangrijkste bijwerkingen.

PW48 - 27-11-2020 | door KNMP

Webinar ‘Betrouwbare Geneesmiddelinformatie op de KNMP Kennisbank’

Het webinar ‘Betrouwbare geneesmiddelinformatie op de KNMP Kennisbank’, met onder meer inzicht in de zoekfuntie, vindt plaats op 3 december 2020.

PW48 - 27-11-2020 | door KNMP

Minste weerstand

De afgelopen maanden worden we continue uitgedaagd én opgedragen om ons handelen, ons gedrag, aan te passen. Hierdoor zijn we ons er bewuster van dan ooit hoe complex het is om gewoontes los te laten. Gedrag veranderen is moeilijk, zeker als we, zoals bij corona, er niet zelf voor kiezen en niet voor onszelf, maar voor anderen moeten veranderen. Psychologen geven aan dat we zo zijn geprogrammeerd dat ons brein er, onbewust, voor kiest om met weinig moeite voldoende te bereiken.

PW48 - 27-11-2020 | door Maayke Fluitman, bestuurder KNMP

Document acties

Back to top