Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Apotheek.nl in de race voor vijfde award Website van het Jaar

Apotheek.nl maakt voor het vijfde jaar op rij kans op de award Website van het Jaar, in de categorie gezondheid. De KNMP roept apothekers, apothekers­assistenten en apotheekmedewerkers op om op Apotheek.nl te stemmen. De stemperiode loopt tot en met 21 oktober 2022.

PW37 - 16-09-2022 | door KNMP

Prinsjesdag

Als kleine Prins keek ik altijd uit naar Prinsjesdag. De dag waarop iedereen vrij was, vanwege mij.

PW37 - 16-09-2022 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Preventie is de toekomst

Apotheker kan geneesmiddelgebruiker helpen naar gezonde leefstijl.

Zorgverleners in de eerste en tweede lijn in de regio Zuid-Holland-Zuid hebben afgesproken samen te investeren in leefstijl. Frederieke van Kessel, leefstijlapotheker in opleiding, hoopt dat meer apothekers zich bij hen aansluiten. “We moeten met elkaar investeren in meer leefstijlzorg en preventie.”

PW37 - 16-09-2022 | door Edwin Bos

Kosten dure middelen met 0,9% gestegen

Dure geneesmiddelen goed voor 30% van de kosten en 0,4% van de verstrekkingen

De kosten van dure geneesmiddelen namen in 2021 toe met 0,9% tot € 980 miljoen. Ondanks een toename van 6,1% van de verstrekkingen van dure middelen is de kostenstijging beperkt. Dit komt doordat de gemiddelde inkoopprijs van een verstrekking van een duur middel met 4,9% daalde naar € 1260. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW37 - 16-09-2022 | door SFK

Nieuwe tyrosinekinaseremmer met ander aangrijpingspunt beschikbaar

Voor patiënten met Philadelphia chromosoom-positieve chronische myeloïde leukemie (Ph+CML) in de chronische fase komt een nieuwe behandeloptie beschikbaar.

PW37 - 16-09-2022 | door PW

Opgegeven

Zonder uitleg, duiding van een professional gaat menigeen van het slechtste uit.

“Ze hebben me opgegeven, jongen”, aldus een destijds 90-jarig familielid. Er was kanker in de kleine teen geconstateerd en de artsen zagen af van operatie. In zijn ogen was hij dus de palliatieve fase ingegaan. Navraag leerde dat de kans dat hij zou overlijden door hoge leeftijd veel groter was dan dat dit door de tumor zou gebeuren. En een operatie op zijn leeftijd was niet zonder risico. Hij is 98 geworden en de tumor was niet de doodsoorzaak.

PW37 - 16-09-2022 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Inslikken

Op de redactie van het PW hing jarenlang een foto van een strip met daarin een pil en een insect. De strip kwam uit een Indiase geneesmiddelfabriek. Die foto hing daar natuurlijk niet voor niets. Het was niet alleen een opmerkelijke foto, het moest vooral gezien worden als het ultieme bewijs dat je bij geneesmiddelen afkomstig uit landen als India de nodige vraagtekens moest plaatsen.

PW37 - 16-09-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Herexamen 2022 PW37

Wat was in 2021 de meest gemelde klacht bij gebruik van het koperspiraaltje?

PW37 - 14-09-2022 | door Auteur: Delia Titre, apotheker en redacteur Pharmaceutisch Weekblad

Beeldbellen

Het is niet best gesteld met de wijze waarop astma- en COPD-patiënten hun inhalator gebruiken. Alle instructies en campagnes ten spijt.

PW36 - 09-09-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Samenwerking

Tegenwoordig zijn er voor samenwerking in onderzoek diverse opties.

Daar zaten we dan, mijn collega en ik met een groep artsen en researchverpleegkundigen in het ziekenhuis. Zij vanuit hun expertise als zorgverlener in het directe contact met de patiënt, wij als geneesmiddelleverancier met de bijbehorende expertise.

PW36 - 09-09-2022 | door Iris Beerthuis, apotheker en medical adviser Novartis

Ceftolozaan/- tazobactam ook bij kinderen toe te passen

Artsen kunnen ceftolozaan met tazobactam (Zerbaxa) nu ook bij kinderen inzetten. Het combinatiepreparaat ontving van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies voor uitbreiding van het toepassingsgebied. Voor kinderen wordt het geregistreerd bij gecompliceerde intra-abdominale infecties, gecompliceerde urineweginfecties en acute pyelonefritis.

PW36 - 09-09-2022 | door PW

Petitie tegen verspilling

‘Stop met onnodig vernietigen van goede medicijnen.’

Vier tonnen gevuld met geretourneerde medicatie gaan wekelijks vanuit Apotheek Zwaaiplein richting de verbrandingsoven. Doodzone, vindt Pieter Recter, die een petitie is gestart. “Het onnodig vernietigen van goede medicijnen moet stoppen.”

PW36 - 09-09-2022 | door Delia Titre

Regeldrukwaakhond over GVS: herberekening niet vaststellen

Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) adviseert om de herberekening van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) niet vast te stellen. Dat schrijft de regeldrukwaakhond in een advies aan minister Ernst Kuipers (VWS).

PW36 - 09-09-2022 | door KNMP

1 januari

Het is een datum waarmee het bureau dagelijks van doen heeft. Zo staan op 1 januari 2023 op de rol: de herberekening van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS), de herziening van de prestatie van de Geïndividualiseerde Distributievorm (GDV) en de uitstroom van vitamine D uit het pakket. Bijzonder ingewikkelde dossiers. Het bureau heeft daarbij niet alleen een schone taak bij het positie kiezen en onderhandelen, maar ook om u over de voortgang te informeren. Dat doen we via de website.

PW36 - 09-09-2022 | door Eric Janson, directeur KNMP

1,7 miljoen gebruikers van oogmedicatie

1 op de 10 Nederlanders gebruikte in 2021 een geneesmiddel voor het oog

Openbare apotheken verstrekten in 2021 aan 1,7 miljoen mensen een geneesmiddel voor oogheelkundig gebruik. Het aandeel gebruikers van oogmedicatie neemt toe met de leeftijd. Het meestgebruikte geneesmiddel voor het oog verschilt tussen kinderen, jongeren en volwassenen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW36 - 09-09-2022 | door SFK

Herexamen PW36

Wat is de gemiddelde gewichtsafname die wordt bereikt met naltrexon/bupropion in 28-56 weken?

PW36 - 07-09-2022 | door Auteur: M. Dankers, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

WSO-webinar ‘Preventie in de openbare apotheek’ op 26 september

De Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) houdt op maandag 26 september 2022 een webinar met als thema ‘Preventie in de openbare apotheek’. Het webinar is van 13.00 tot 14.15 uur online bij te wonen en is alleen toegankelijk voor KNMP-leden.

PW36 - 07-09-2022 | door KNMP

VVD stelt Kamervragen over draagvlak apothekers voor GVS-herberekening

Tweede Kamerlid Judith Tielen (VVD) heeft schriftelijke vragen gesteld over het draagvlak onder apothekers en artsen voor de herberekening van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

PW35 - 02-09-2022 | door KNMP

‘Betrek KNMP bij uitwerking van Integraal Zorgakkoord’

De KNMP wil een actieve rol krijgen bij de uitwerking van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Dat stelt Reinier Bax, KNMP-bestuurder, in een eerste reactie op het conceptakkoord.

PW35 - 02-09-2022 | door KNMP

AGM

Wat begon met een enthousiaste reactie op de advertentie voor een nieuw KNMP-bestuurslid en voorzitter van de sectie Apotheker Geneesmiddel en Maatschappij (AGM), werd vervolgd met stijgende spanning naarmate de tijd vorderde, en eindigde met een slapeloze nacht voor de dag van de uitslag. Sindsdien heb ik meer respect voor iedereen die zich verkiesbaar stelt en zich openstelt voor de keus van het electoraat. Middels deze weg dank aan een ieder die op mij heeft gestemd.

PW35 - 02-09-2022 | door Naomi Jessurun, bestuurslid KNMP

Document acties

Back to top