Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

KNMP: ‘Geen besluit over uitstroom geneesmiddelen uit het basispakket’

De KNMP roept Tweede Kamerleden op om het demissionair kabinet te vragen geen besluit meer te nemen over de mogelijk nieuwe uitstroom van geneesmiddelen uit het basispakket. Dat schrijft de KNMP in een brief aan de Kamer.

PW36 - 08-09-2023 | door KNMP

Kans op zesde award ‘Website van het Jaar’ voor Apotheek.nl

Apotheek.nl maakt voor het zesde jaar op rij kans op de award ‘Website van het Jaar’, in de categorie gezondheid. De KNMP roept apothekers, apothekersassistenten en apotheekmedewerkers op om op Apotheek.nl te stemmen. De stemperiode loopt nog tot en met 20 oktober 2023.

PW36 - 08-09-2023 | door KNMP

Inzet

De kiezer is op 22 november aan zet.  Het wordt voor velen van ons niet eenvoudig om een keuze te maken uit de waslijst aan politieke partijen die met de Tweede Kamerverkiezingen gaan meedoen. Een week voor de verkiezingen pas je inzet bepalen? Of sterker nog: met het rode potlood in de hand? Als kiezer kun je je dat permitteren. 

PW36 - 08-09-2023 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Afwijken preferentiebeleid vooral logistiek gedreven

Bijna vier keer zo vaak niet-preferent middel om logistieke dan medische reden

Verzekeraars en apothekers maken jaarlijks afspraken over de preferentie-compliance. Dat is de mate waarin apothekers het door verzekeraars preferent aangewezen geneesmiddel afleveren. Bij afwijking van het preferentiebeleid kunnen apothekers de reden daarvoor vastleggen. De afwijking om logistieke reden verdubbelde de afgelopen anderhalf jaar. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW36 - 08-09-2023 | door SFK

Herexamen 2023 PW36

Is er voor de behandeling van deze patiënt met zinkdeficiëntie een voorkeur uit te spreken?

PW36 - 06-09-2023 | door Rik Wagenaar, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Subsidieaanvraag palliatieve zorgexperimenten vanaf september

Apothekers kunnen vanaf september een subsidieaanvraag indienen voor een experiment met een alternatieve bekostiging voor palliatieve zorg. Een alternatieve bekostiging moet beter aansluiten bij de wensen, voorkeuren en behoeften van patiënten, naasten en zorgverleners.

PW35 - 01-09-2023 | door KNMP

Week tegen Eenzaamheid: gesprekstarters en posters

Apothekers kunnen tijdens de Week tegen Eenzaamheid van 28 september tot en met 4 oktober gebruikmaken van het ‘Kom erbij-pakket’. Dit pakket, te bestellen tot 31 augustus, bevat gesprekstarters, posters, uitnodigingskaarten en vloerstickers over het thema eenzaamheid.

PW35 - 01-09-2023 | door KNMP

Farma-momentjes

De zomertijd is meestal rustiger qua patiëntenzorg in het ziekenhuis. Dat is heel welkom. Dan is er, naast vakantie, tijd voor administratie, stukken lezen, reflectie, etc. Dit jaar loopt het anders.

PW35 - 01-09-2023 | door Nicole Hunfeld, bestuurslid KNMP

Kiezen tussen eten of PPI’S

Apothekers zoeken oplossingen voor probleem van bijbetalingen.

Als een patiënt noodgedwongen moet kiezen tussen € 20 uitgeven aan eten of aan PPI’s, is de keuze snel gemaakt. Apothekers in Rotterdam merken daarom dat steeds meer zakjes medicijnen achterblijven in de apotheek. Ze startten een pilot om dit probleem aan te pakken.

PW35 - 01-09-2023 | door Annemiek Veelenturf 1 reactie

2,3% toename aantal aerosoldoseringen

Totaal aantal verstrekte standaarddagdoseringen inhalatiemedicatie neemt af

Openbaar apothekers verstrekten in 2022 2,3% meer standaarddagdoseringen van via dosisaerosolen toe te dienen inhalatiemedicatie dan in 2021. Een nadeel van de aerosol is dat deze een schadelijker effect heeft op het milieu dan droogpoederinhalatoren. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW35 - 01-09-2023 | door SFK

Positief advies voor handelsvergunning voor nieuw middel tegen hoest

Voor de behandeling van refractaire of onverklaarde chronische hoest bij volwassen is een nieuw middel beschikbaar. Gefapixant (Lyfnua) heeft een positief advies gekregen van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor een handelsvergunning.

PW35 - 01-09-2023 | door PW

Internet

Iedere apotheek is een internetapotheek met een stenen versie op loopafstand.

Eind vorige eeuw werden de eerste stappen gezet naar Apotheek.nl. Een domeinnaam met een beroep erin was niet zomaar te claimen; er moest een officiële verklaring zijn dat je, als organisatie, meer dan de helft van de beroepsgroep vertegenwoordigde. Geen probleem voor de KNMP, maar er kwam wel veel papierwerk en geduld bij kijken.

PW35 - 01-09-2023 | door Jaap Dik, was apotheker in Vianen en gaat in zijn laatste jaar met columns op de ‘weet je nog wel?’-toer

Uitzicht

“Ik vind het een zeer kwalijke ontwikkeling dat tabaksfabrikanten investeren in de farmaceutische industrie en zo twee keer verdienen aan de mensen die eerst ziek zijn geworden door het gebruik van hun schadelijke en verslavende producten.” Staatssecretaris van VWS Maarten van Ooijen laat er in zijn beantwoording van Kamervragen geen misverstand over bestaan het onaanvaardbaar te vinden dat producenten van sigaretten ook inhalatoren financieren voor patiënten met COPD. Kan het cynischer?

PW35 - 01-09-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Herexamen 2023 PW35

Hoe levert u in dit specifieke geval de thiopental af?

PW35 - 30-08-2023 | door Marijn Westphal, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP 1 reactie

Geneesmiddelgeshop

De kille cijfers over tekorten zijn schokkend. Nog meer impact heeft de vertaling van die cijfers naar één enkele casus. Zeker als het een drie maanden oude baby betreft met het Tubereuze Sclerose Complex, een aandoening die vaak leidt tot epileptische aanvallen die maar met één medicijn onderdrukt kunnen worden: vigabatrine. Wat niet of nauwelijks verkrijgbaar is.

PW33en34 - 18-08-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Hart onder arm

Patiënten kunnen na het doormaken van kanker in een zwart gat vallen.

Een farmaceutisch bedrijf staat bij apothekers vaak vooral bekend als leverancier van geneesmiddelen. Logisch vanwege de samenwerking die de periode beslaat van de behandelduur van een patiënt.

PW33en34 - 18-08-2023 | door Iris Beerthuis, apotheker en medical manager Novartis

Nieuw product tegen brandend maagzuur in de handel

Voor het verlichten van een brandend maagzuur en zuurgerelateerde symptomen is een nieuw product in de handel gekomen. Het gaat om Rennie-kauwgom suikervrij.

PW33en34 - 18-08-2023 | door PW

8,1% meer uitgegeven in openbare farmacie

Stijging in 2022 met € 380 miljoen fors hoger dan in de jaren ervoor

De uitgaven aan farmaceutische zorg binnen het basispakket via openbare apotheken stegen in 2022 met € 380 miljoen tot € 5,1 miljard. Daarmee stegen de uitgaven met 8,1% ten opzichte van 2021. De stijging is fors hoger dan in eerdere jaren. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW33en34 - 18-08-2023 | door SFK

Student schaduwt apotheker

Geheim van goede stagebegeleiding is volledige openheid.

Als de stage in de openbare apotheek niet leuk is, kan dat voor een student reden zijn voor een andere carrière te kiezen, beseft Robert van der Schuyt. Hij doet er als stagebegeleider daarom alles aan studenten een aantrekkelijk programma te bieden.

PW33en34 - 18-08-2023 | door Frans van den Houdt

Vakantie!

Tijd voor reflectie: vakantie! Maar als ik om me heen kijk zie ik steeds meer collega’s worstelen met roosters en weinig tijd hebben voor reflectie. Zomersluitingen van vele weken, of open van 10.00-12.00 uur en 14.00-17.00 uur. En dat neemt toe, ook buiten de vakanties. Komt de toegang tot fatsoenlijke farmaceutische zorg in gevaar?

PW33en34 - 18-08-2023 | door ChatGPT in opdracht van Jacco Pesser, bestuurslid KNMP

Document acties

Back to top