Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Herexamen 2025 PW17

Welke medicamenteuze opties noemt de NHG-Standaard Prikkelbaredarmsyndroom ?

PW17 - 23-04-2025 | door Marieke Bulsink, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Medicijnvideo’s op Apotheek.nl nu in vier talen ondertiteld

Naast Nederlandse ondertiteling is het nu ook mogelijk de medicijnvideo’s op Apotheek.nl te bekijken met Engelse, Turkse of Arabische ondertitels. Dit zorgt ervoor dat deze medicijninformatie voor nog meer mensen toegankelijk is. Apotheek.nl biedt ruim 340 ondertitelde video’s aan.

PW16 - 18-04-2025 | door KNMP

Gepuf

Dat we in Nederland te maken hebben met een klimaatcrisis is duidelijk. Ook de gezondheidszorg speelt een rol bij de klimaatschade. Veel zorgmedewerkers werken al duurzamer: ze gebruiken minder wegwerpproducten en waar het kan minder of andere geneesmiddelen. En bij dat laatste wringt nogal eens de schoen.

PW16 - 18-04-2025 | door Nicole Hunfeld, vicevoorzitter KNMP

SIG’s verbinden beleid en praktijk

Focus van de acht Special Interest Groups van de KNMP

De Special Interest Groups (SIG’s) Diabetes, Hart- en Vaatziekten (HVZ), Long en Kwetsbare Ouderen (KO) maken vanuit de Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) de verbinding met het veld. In deze SIG’s werken (openbaar) apothekers, kaderapothekers en AGM-apothekers samen. De SIG Instellingsfarmacie is het meest recent opgericht (in 2023) door de WSO en de NVZA voor verbinding tussen beleid en praktijk op het gebied van specifiek de instellingsfarmacie. Ook de SIG Productzorg en bereiden, de SIG Ethiek en Filosofie van de Farmacie en de SIG Internationaal verbinden beleid met de praktijk op hun specifieke gebied.

PW16 - 18-04-2025 | door KNMP

Cartoon zet aan tot nadenken

Apotheker en arts werken nog te vaak langs elkaar heen.

Masterstudent Sevim Öztürk tekende altijd al graag en had er daarom weinig moeite mee de soms stroeve communicatie tussen apotheker en arts op grappige wijze in een cartoon te verwerken. “Dit zet je aan het denken.”

PW16 - 18-04-2025 | door Frans van den Houdt

EMA-advies: geen handelsvergunning voor alzheimermiddel donanemab

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) heeft aanbevolen de handelsvergunning van het alzheimermiddel donanemab (Kisunla) te weigeren.

PW16 - 18-04-2025 | door PW

Rosuvastatine grootste stijger in top 10 CVRM

Metoprolol blijft het CVRM-middel met de meeste gebruikers

Het aantal gebruikers van medicatie bij cardiovasculair risicomanagement via openbare apotheken is voor het vierde jaar op rij gestegen. In 2024 werd aan 4,4 miljoen mensen een CVRM-middel verstrekt (+1,9%). Rosuvastatine was met 12% de grootste stijger. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW16 - 18-04-2025 | door SFK

Mooi gezegd

Met een soort van plaatsvervangende trots keek ik mee.

Soms kan iemand iets zeggen waarvan je denkt; wat mooi gezegd, daar wil ik iets mee. Zo’n moment had ik laatst tijdens het verzorgen van communicatieonderwijs.

PW16 - 18-04-2025 | door Dana Appelo, openbaar apotheker en docent master Farmacie Leiden

Natuur

Neem de schedel van een dode man, die niet een natuurlijke dood is gestorven maar van wie het hoofd is afgeslagen, zaden van een pioenroos, vogellijm, het hart van een wolf en de hoorn van een neushoorn... Volgens de schrijver is dit een goed recept bij epilepsie. Afkomstig uit de zeventiende eeuw, dat wel, en door Christina Poppinck opgenomen in haar medisch receptenboek van 1613.

PW16 - 18-04-2025 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Herexamen 2025 PW16

Hoelang moet een volwassen epilepsiepatiënt aanvalsvrij zijn voordat het afbouwen en staken van anti-epileptica overwogen kan worden?

PW16 - 16-04-2025 | door Riko van Grunsven, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Wetsvoorstel ‘drogist op afstand’ opnieuw ingediend

Minister Fleur Agema van VWS heeft in navolging van haar voorganger opnieuw het wetsvoorstel ‘drogist op afstand’ ingediend. Een eerdere poging de wet aangenomen te krijgen strandde in de Eerste Kamer. De KNMP heeft grote zorgen over dit voorstel.

PW15 - 11-04-2025 | door KNMP

Bestuurder

Het voordeel van KNMP-bestuurder zijn, is dat veel mensen je weten te vinden om eens mee te denken over allerhande zaken die spelen in de farmacie. Zo werd ik benaderd door een masterstudent Artificial Intelligence die wilde sparren over een “AI-model polyfarmacie”. Want, “daar maken we impact mee bij de huisarts en apotheker”.

PW15 - 11-04-2025 | door Jacco Pesser, bestuurslid KNMP

Zoutpot

Mensen zorgen doorgaans slecht voor hun lichaam. En veronachtzamen dus ook hun nieren. Door te scheutig met de zoutpot te schudden. Ongeveer 1,8 miljoen Nederlanders (één op de tien) heeft chronische nierschade en daar komen er ieder jaar zo’n 130.000 bij. Je kunt dus met recht spreken van een urgent gezondheidsprobleem, temeer daar nierschade vaak gepaard gaat met hoge bloeddruk, diabetes en hartfalen.

PW15 - 11-04-2025 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Onder druk

Je probeert continu een integere afweging te maken.

Je herkent het vast, onder druk worden gezet terwijl je aan het werk bent. Onder druk gezet om toch dat ene merk te leveren dat de patiënt graag wil, terwijl het niet wordt vergoed. Onder druk gezet om alvast het geneesmiddel te leveren, terwijl er een risico op overgebruik is. Onder druk gezet om toch nog de medicatie te bezorgen, terwijl de patiënt ook met gemak naar de apotheek zou kunnen komen.

PW15 - 11-04-2025 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Door CHMP-advies is dalbavancine nu toepasbaar vanaf de geboorte

Dalbavancine (Xydalba) kan bij een grotere groep patiënten worden ingezet. Artsen konden het middel al voorschrijven bij de behandeling van acute bacteriële infecties van de huid en huidstructuren (ABSSSI) bij volwassenen en kinderen ouder dan drie maanden. Door een positief advies van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP kan het nu worden toegepast vanaf de geboorte.

PW15 - 11-04-2025 | door PW

Nierfunctie van belang voor 6,4 miljoen medicijngebruikers

1,8 miljoen 70-plussers gebruikten middel waarbij nierfunctie een rol speelt

Openbare apotheken verstrekten in 2024 aan 6,4 miljoen mensen een geneesmiddel waarbij het functioneren van de nieren van belang is. Van deze gebruikers waren 1,8 miljoen mensen ouder dan 70 jaar. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW15 - 11-04-2025 | door SFK

Jaarverslag voor alle patiënten

Volledige transparantie maakt apotheker echt zichtbaar.

Om de zichtbaarheid van de apotheek te verbeteren stuurt apotheker Mitad Saraç aan al zijn patiënten een jaaroverzicht van wat de apotheek voor die patiënt heeft gedaan. “We moeten beter laten zien wat we kunnen betekenen als behandelaar.”

PW15 - 11-04-2025 | door Edwin Bos

Herexamen 2025 PW15

Welke stelling over verenigbaarheden van parenterale geneesmiddelen is juist?

PW15 - 09-04-2025 | door Tolra Kocher, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Praatplaat

In de KNMP Nieuwsbrief heeft u kunnen lezen dat KNMP, NHG en LHV samen een praatplaat hebben ontwikkeld om apothekers te ondersteunen in gesprek te gaan met de huisarts over samenwerken bij farmacotherapeutische zorg. Aan de publicatie is een lange periode van intensief overleg tussen de betrokken organisaties voorafgegaan. Daarin was de gedeelde visie dat samenwerken en het beter benutten van elkaars expertise bijdragen aan het kunnen blijven leveren van hoogwaardige eerstelijnszorg in de komende jaren.

PW14 - 04-04-2025 | door D.M. Titre

VWS-minister Fleur Agema: preferentiebeleid sneller aanpassen bij tekorten

Minister Fleur Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onderzoekt de mogelijkheid om het preferentiebeleid los te laten voor specifieke groepen geneesmiddelen. Met de zorgverzekeraars is de afspraak gemaakt om dakpansgewijs in te kopen om de overgang naar een ander preferent middel soepeler te laten verlopen.

PW14 - 04-04-2025 | door KNMP

Document acties

Back to top