Vaste rubrieken
Infuus per bakfiets naar patiënt
Logistieke timing rondom cytostatica is vaak lastig in te regelen.
Ziekenhuisapotheker Joris van den Heuvel stond aan de wieg van het initiatief om Amsterdamse oncologiepatiënten thuis te behandelen met infuusmedicatie. “Verpleegkundigen bezoeken hen op de bakfiets.”
Lucht
Om de lucht helemaal te klaren willen apothekers ook nog graag zekerheid over een andere kwestie: hoe zit het met de vergoeding?
De internationale federatie van apothekers (FIP) brengt voortdurend onder de aandacht dat openbaar apothekers heel veel goede zorg verlenen, maar eigenlijk nog veel meer zouden kunnen doen. Vaccineren bijvoorbeeld. En, zoals ze in een recent rapport aangeven, een proactieve rol spelen in de preventie van luchtwegklachten. Voorkomen is ten slotte altijd beter dan behandelen.
Herexamen 2020 PW44
Per 1 november verdwijnt de oude databasestructuur voor interacties. Wat zijn de belangrijkste veranderingen?
Beoordelingen tagraxofusp en emapalumab opnieuw onder de loep
Het eerdere negatieve CHMP-oordeel over handelsvergunningen voor twee nieuwe weesgeneesmiddelen, tagraxofusp (Elzonris) en emapalumab (Gamifant), wordt op aanvraag van de fabrikanten opnieuw bekeken door de commissie. Hierna volgt de uiteindelijke aanbeveling.
KNMP Kennisbank actueler dankzij dagelijkse updates IM
Updates in het Informatorium Medicamentorum (IM) worden sinds half oktober 2020 realtime gepubliceerd op de KNMP Kennisbank. Waar voorheen om de twee weken updates werden gepubliceerd, zijn deze nu direct zichtbaar.
Oproep aan Tweede Kamer: borg continuïteit farmazorg
De KNMP roept de Tweede Kamer op om de continuïteit van farmaceutische zorg te borgen. Dat staat in een brief aan de Kamerleden die op 15 oktober debatteerden over het geneesmiddelenbeleid.
Gemaskerde held!
We zijn de eerste golf nauwelijks te boven, als de tweede golf zich alweer aandient. De plexiglasschermen staan nog op de balie. De ‘Houd Afstand’-stickers zijn nog op de vloer geplakt. Ietwat versleten door de vele voeten die deze stickers betreden hebben. Ergens bij u in de apotheek hangt misschien nog een zelfgeprint, vergeeld A4 met de coronaregels. Of misschien heeft u deze vervangen door professionele posters.
Openbaar apothekers verrichten werkzaamheden kaderapotheker
Enquête: 161 openbaar apothekers willen registratie als kaderapotheker
Zo’n 135 openbaar apothekers verrichten dagelijks werkzaamheden van een kaderapotheker. Dit blijkt uit een enquête waarin de activiteiten van openbaar apothekers als kaderapotheker zijn geïnventariseerd. De bevindingen dragen bij aan de ontwikkeling van het toekomstige opleidingsprogramma tot kaderapotheker, dat eind december 2020 gereed is.
Grootste afname eerste uitgiftes bij hoestmiddelen
Van bijna alle geneesmiddelgroepen sinds april minder nieuwe medicatie verstrekt
De COVID-19 pandemie heeft niet alleen grote impact op de zorg voor COVID-patiënten, maar ook op de reguliere zorg. Nederlandse openbare apotheken verstrekken vanwege uitstel van artsenbezoek en behandelingen minder vaak nieuwe medicatie. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Preparaten
Een eigen voedingssupplement ontwikkelen? Deze vraag werd mij onlangs gesteld op LinkedIn. Door de “ideale partner voor startende en middelgrote ondernemers voor professionele productie van voedingssupplementen”, die bereid was om jarenlange ervaring, tips & tricks met mij te delen. Mocht ik met hem/haar in zee willen gaan, uiteraard.
Zelfzorg
Een denkbeeldige arm om uw schouder. Voelt u hem?
In deze door het coronavirus beheerste tijd lijkt het mij nuttig eens stil te staan bij het woord zelfzorg. Volgens de Van Dale luidt de definitie: zelf·zorg (de; v(m))1het zorgen voor zichzelf, m.n. voor eigen welzijn of gezondheid
Aan de bron van medicijn COVID-19
Flacons COVID-19-immunoglo-buline-preparaat binnenkort beschikbaar.
“Super interessant”, vindt Raoul Fisser het dat hij dicht bij de bron staat van een nieuw COVID-19-geneesmiddel. Volgens de apotheker, leidinggevende bij Sanquin Plasma Products, zijn de eerste vierduizend flacons binnenkort beschikbaar.
Herexamen 2020 PW43
Welke uitspraak over farmacokinetiek bij kinderen is onjuist?
Psychiatrische bijwerkingen door illegaal antirook-middel
Gebruikers van het illegale antirookmiddel Tabex kunnen te maken krijgen met psychiatrische bijwerkingen, zoals psychose, angst, paniekaanvallen, suïcidale gedachten of depressie. Dit meldt Bijwerkingencentrum Lareb, nadat het zeven meldingen ontving over dergelijke klachten bij gebruik van Tabex.
Zorgen
Elk jaar rond deze tijd maken veel apothekers zich altijd weer zorgen. Dat heeft niets te maken met het vallen van de blaadjes van de bomen, maar alles met de contracteringen door de zorgverzekeraars. Het proces voelt al jaren als tekenen bij het kruisje en in de letterlijke zin geldt dat zeker voor een aantal voorstellen dat er nu ligt. Overeenkomsten en landelijke tenders waaronder je eerst je handtekening moet zetten, voordat het gesprek over goede zorg überhaupt kan worden gevoerd.
KNMP pleit voor verdere verbetering van gegevensuitwisseling
De KNMP pleit voor verdere verbetering van de gegevensuitwisseling door de inzet van gemeenschappelijke voorzieningen voor adressering, toestemming, authenticatie en transport. Dat staat in een brief gericht aan de Tweede Kamer.
KNMP Zorginnovatieprijs: aanmelding is geopend
De KNMP roept apothekers op om mee te dingen naar de KNMP Zorginnovatieprijs 2021. Bijzondere zorginnovaties, initiatieven die de zorg in beweging krijgen of ideeën die bijdragen aan de zorg van de patiënt kunnen worden ingediend.
Taboe op deeltijdwerk doorbreken
Veertig uur per week werken is niet per se normaal.
Kennelijk sneed Anna Dukel een heikel onderwerp aan toen ze op LinkedIn schreef over het taboe op parttime werken, want er kwam een stroom aan reacties op gang. “Apotheekwerk is hartstikke leuk, maar niet voor elke dag.”
Antipsychotica relatief veel gebruikt door 75-plussers
Gebruikte antipsychotica afhankelijk van leeftijdsgroep
Nederlandse apothekers verstrekten in 2019 aan zo’n 353.000 mensen minimaal één keer een antipsychoticum. Als gekeken wordt naar het aantal antipsychoticagebruikers per hoofd van de bevolking, vallen de meeste gebruikers in de leeftijdsgroep 75 jaar of ouder. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Ander tabletje
Daar gaat de zorgvuldige farmacologie.
Ook bij mij komen met de jaren wat geneesmiddelen in beeld. Niets ernstigs gelukkig, maar ik moet wel s ’morgens en s ’avonds een tabletje innemen. Als apotheker doe ik niet moeilijk over het label.