Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

3% meer palliatieve sedatie in thuissituatie

Stijgend aandeel palliatieve sedatie in sterftecijfers

Het aantal patiënten dat voor hun overlijden palliatieve sedatie in de thuissituatie krijgt, is in 2022 met 3% gestegen tot 44.000 patiënten. Hiermee wordt palliatieve sedatie toegepast bij 26% van de sterfgevallen in Nederland. De gemiddelde leeftijd lag rond de 78 jaar. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW37 - 15-09-2023 | door SFK

Nieuwe doseeradviezen voor toepassing ijzerzouten bij kinderen

Het Kinderformularium heeft de stofmonografieën van alle ijzerzouten herzien, waardoor makkelijker overgestapt kan worden van het ene ijzerpreparaat naar het andere. Aanleiding hiervoor waren onder meer de geneesmiddeltekorten in deze groep middelen.

PW37 - 15-09-2023 | door PW

Vieze smaak

“Ze zorgen al zoveel voor me, maar het kan niet altijd denk ik.”

“Thuis gaat het echt niet meer, ze is te ziek”, had de zoon verteld. De 84-jarige kwetsbare vrouw woonde thuis bij het gezin van een van haar kinderen. Zij namen de zorg voor haar volledig op zich, wat natuurlijk zeer bewonderenswaardig is. Behalve nu, vlak voor het eerste vakantieweekend in juli.

PW37 - 15-09-2023 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Ziekenhuiszichtbaarheid

Ook ziekenhuisapothekers willen zichtbaarder worden. Ook al ligt dat niet direct in hun aard. De grote maatschappelijke thema’s waarmee ze in het huidige, post-coronatijdperk te maken krijgen maken het echter noodzakelijk dat ze meer naar buiten treden, vindt Claartje Samson, sinds maart voorzitter van de NVZA.

PW37 - 15-09-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Herexamen 2023 PW37

Welke orale sterkwerkende opioïden hebben de voorkeur?

PW37 - 13-09-2023 | door Anke Lambooij, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Zelf vaccinaties toedienen

Aangename afwisseling in de dagelijkse routine.

Apotheker Sahra Ebrahimkheil dient reizigersvaccinaties toe; inmiddels heeft ze er zo’n twintig gezet. Daarvoor zijn afspraken nodig met huisartsen, die eindverantwoordelijk zijn. “Het zou mooi zijn als we volgens de wet zelfstandig mogen vaccineren.”

PW36 - 08-09-2023 | door Linda de Jonge

Nivolumab breder inzetbaar bij melanoom na positief advies CHMP

Door een positief advies van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP is het oncolyticum nivolumab (Opdivo) nog breder in te zetten. Eerder dit jaar kreeg het middel al groen licht om het indicatiegebied uit te breiden, waardoor het toepasbaar werd bij zowel volwassenen als kinderen vanaf 12 jaar met gevorderd inoperabel of gemetastaseerd melanoom.

PW36 - 08-09-2023 | door PW

Oneerlijk

'Doop je Bastognekoek maar lekker in je thee en get over it.'

Laatst kwam een buurmeisje sip vertellen dat ze een maand geen zakgeld kreeg. Ze moest een gevalideerde landelijke toets maken en ze had een 8,2 gehaald.

PW36 - 08-09-2023 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Schadelijk

Kinderen al op jonge leeftijd bewustmaken van de gevaren van UV-straling voor hun huid, is een lovenswaardig initiatief van het Huidfonds, dat tijdens de Zonnetjesweek 116.000 kinderen op 2500 kinderopvanglocaties op speelse wijze tips gaf hoe ze hun huid het beste kunnen beschermen. Zoals goed insmeren, beschermende kleding aantrekken of de schaduw opzoeken.

PW36 - 08-09-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

KNMP: ‘Geen besluit over uitstroom geneesmiddelen uit het basispakket’

De KNMP roept Tweede Kamerleden op om het demissionair kabinet te vragen geen besluit meer te nemen over de mogelijk nieuwe uitstroom van geneesmiddelen uit het basispakket. Dat schrijft de KNMP in een brief aan de Kamer.

PW36 - 08-09-2023 | door KNMP

Kans op zesde award ‘Website van het Jaar’ voor Apotheek.nl

Apotheek.nl maakt voor het zesde jaar op rij kans op de award ‘Website van het Jaar’, in de categorie gezondheid. De KNMP roept apothekers, apothekersassistenten en apotheekmedewerkers op om op Apotheek.nl te stemmen. De stemperiode loopt nog tot en met 20 oktober 2023.

PW36 - 08-09-2023 | door KNMP

Inzet

De kiezer is op 22 november aan zet.  Het wordt voor velen van ons niet eenvoudig om een keuze te maken uit de waslijst aan politieke partijen die met de Tweede Kamerverkiezingen gaan meedoen. Een week voor de verkiezingen pas je inzet bepalen? Of sterker nog: met het rode potlood in de hand? Als kiezer kun je je dat permitteren. 

PW36 - 08-09-2023 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Afwijken preferentiebeleid vooral logistiek gedreven

Bijna vier keer zo vaak niet-preferent middel om logistieke dan medische reden

Verzekeraars en apothekers maken jaarlijks afspraken over de preferentie-compliance. Dat is de mate waarin apothekers het door verzekeraars preferent aangewezen geneesmiddel afleveren. Bij afwijking van het preferentiebeleid kunnen apothekers de reden daarvoor vastleggen. De afwijking om logistieke reden verdubbelde de afgelopen anderhalf jaar. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW36 - 08-09-2023 | door SFK

Herexamen 2023 PW36

Is er voor de behandeling van deze patiënt met zinkdeficiëntie een voorkeur uit te spreken?

PW36 - 06-09-2023 | door Rik Wagenaar, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Subsidieaanvraag palliatieve zorgexperimenten vanaf september

Apothekers kunnen vanaf september een subsidieaanvraag indienen voor een experiment met een alternatieve bekostiging voor palliatieve zorg. Een alternatieve bekostiging moet beter aansluiten bij de wensen, voorkeuren en behoeften van patiënten, naasten en zorgverleners.

PW35 - 01-09-2023 | door KNMP

Week tegen Eenzaamheid: gesprekstarters en posters

Apothekers kunnen tijdens de Week tegen Eenzaamheid van 28 september tot en met 4 oktober gebruikmaken van het ‘Kom erbij-pakket’. Dit pakket, te bestellen tot 31 augustus, bevat gesprekstarters, posters, uitnodigingskaarten en vloerstickers over het thema eenzaamheid.

PW35 - 01-09-2023 | door KNMP

Farma-momentjes

De zomertijd is meestal rustiger qua patiëntenzorg in het ziekenhuis. Dat is heel welkom. Dan is er, naast vakantie, tijd voor administratie, stukken lezen, reflectie, etc. Dit jaar loopt het anders.

PW35 - 01-09-2023 | door Nicole Hunfeld, bestuurslid KNMP

Kiezen tussen eten of PPI’S

Apothekers zoeken oplossingen voor probleem van bijbetalingen.

Als een patiënt noodgedwongen moet kiezen tussen € 20 uitgeven aan eten of aan PPI’s, is de keuze snel gemaakt. Apothekers in Rotterdam merken daarom dat steeds meer zakjes medicijnen achterblijven in de apotheek. Ze startten een pilot om dit probleem aan te pakken.

PW35 - 01-09-2023 | door Annemiek Veelenturf 1 reactie

2,3% toename aantal aerosoldoseringen

Totaal aantal verstrekte standaarddagdoseringen inhalatiemedicatie neemt af

Openbaar apothekers verstrekten in 2022 2,3% meer standaarddagdoseringen van via dosisaerosolen toe te dienen inhalatiemedicatie dan in 2021. Een nadeel van de aerosol is dat deze een schadelijker effect heeft op het milieu dan droogpoederinhalatoren. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW35 - 01-09-2023 | door SFK

Positief advies voor handelsvergunning voor nieuw middel tegen hoest

Voor de behandeling van refractaire of onverklaarde chronische hoest bij volwassen is een nieuw middel beschikbaar. Gefapixant (Lyfnua) heeft een positief advies gekregen van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor een handelsvergunning.

PW35 - 01-09-2023 | door PW

Document acties

Back to top