Vaste rubrieken
IGJ vraagt apotheekhoudenden vragenlijst FMD in te vullen
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vraagt apotheekhoudenden middels een brief om een korte, digitale vragenlijst in te vullen. Apotheekhoudenden zijn verplicht de lijst in te vullen binnen veertien dagen na dagtekening van de brief.
De basis
In crisistijd gebeuren er tal van onverwachte zaken en kan er van alles misgaan. Sterker nog: er gaat regelmatig wat mis. Volg de media, die bijvoorbeeld dagelijks op een rij zetten hoe het vaccinatieproces verloopt in Nederland. Dat is goed om te beseffen, want voor je het weet ligt een enkel incident onder een vergrootglas.
Hergebruik zakjes voor milieu
Bewustzijn creëren over schade door weggegooide medicijnen.
Mensen erop wijzen dat ze uitgiftezakjes moeten hergebruiken als afvalzakjes voor hun overtollige medicatie; zo eenvoudig kan het zijn bij te dragen aan een schoner milieu, constateren ze in Salland en het Vechtdal.
10% minder gebruikers van niet-vergoede medicatie
In 2020 vooral fors minder gebruik van malariamiddelen, vaccins en colecalciferol
Openbare apotheken verstrekten in 2020 aan bijna 3,3 miljoen mensen een receptplichtig geneesmiddel dat niet uit het basispakket wordt vergoed, een daling van 10% ten opzichte van 2019. Deze sterke afname is het gevolg van een gedaald gebruik van enkele veelgebruikte niet-vergoede geneesmiddelgroepen. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Afwijkend merk
Zelf betalen voor afwijkend merk, wordt heel bizar gevonden.
De wereld redden
Zich er terdege van bewust dat de impact van geneesmiddelen op het milieu groot is, tonen deze apothekers zich strijdvaardig
Gebleken is dat de meeste reductie van medicijnverspilling wordt behaald doordat zorgprofessionals met elkaar besluiten om anders te gaan werken, schreef minister van Medisch Zorg Tamara van Ark vorig jaar oktober in een brief aan de Tweede Kamer. In de praktijk (en in dit PW) zijn daarvan mooie voorbeelden te vinden. Zoals in het Erasmus MC, waar de intensieve samenwerking tussen ziekenhuisapotheker Roelof van Leeuwen en oncoloog Stefan Sleijfer leidt tot minder verspilling, meer duurzaamheid en een grotere doelmatigheid van kankertherapieën.
Combinatiepreparaat pertuzumab/trastuzumab tegen borstkanker
Het oncolytisch combinatiepreparaat pertuzumab/trastuzumab (Phesgo) heeft goedkeuring gekregen voor een handelsvergunning van de humane geneesmiddelencommissie, de CHMP, van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Het middel is bedoeld voor behandeling van volwassen patiënten met HER2-positief mammacarcinoom.
Herexamen 2021 PW7
Wat is het effect van stoppen met roken en gebruik van nicotinepleisters op clozapinespiegel en -dosering?
Van balie naar industrie
‘Ik heb me verdiept in een nieuw vakgebied’.
Na ongeveer een jaar in de openbare apotheek te hebben gestaan, is apotheker Moary Bakr begonnen aan een nieuwe uitdaging. “Ik ben een echte ondernemer. De farmaceutische industrie past beter bij mij.”
Positief advies voor nieuwe biosimilars bevacizumab
De biosimilars bevacizumab, Alymsys en Oyavas, kregen een positief advies voor een handelsvergunning van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP). Ze zijn bedoeld voor de behandeling van onder meer borstkanker, eierstokkanker en colonkanker, in combinatie met andere middelen tegen kanker. De fabrikanten hebben aangetoond dat deze biosimilars een vergelijkbare kwaliteit, effectiviteit en veiligheid hebben als het referentiegeneesmiddel Avastin.
Tarief vervolguitgifte stijgt naar gemiddeld € 6,45
Hoogte eerste-uitgiftetarief in 2020 nauwelijks veranderd ten opzichte van 2019
Apotheken onderhandelen met zorgverzekeraars onder meer over de tarieven voor apotheekzorg. Tarieven kunnen dus per apotheek en per zorgverzekeraar verschillen. Het gemiddelde tarief voor een standaardterhandstelling kwam in 2020 uit op € 6,45, 1,2% hoger dan in 2019. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Zorg ontregelen
De praktijk is dat menig preferente inhalator niet leverbaar is.
Vrijdagmiddag, kwart over vijf. Een van de artsen uit het centrum loopt de apotheek binnen. Of hij een morfinecassette kan meenemen voor de heer W. Die komt zo thuis uit het ziekenhuis voor palliatieve zorg. Een specialistisch team is al aanwezig om de pomp te installeren. We bespreken de mogelijkheden die er zijn met de Sendolor-zakken, kijken wat de voorraad is en kijken ook alvast of er een dormicumcassette in huis is.
Straatje om
Blijf ondertussen vooral zelf je hersenen gebruiken, én wandelen om ze gezond te houden
Ommetje heet de app. Een initiatief van de Hersenstichting. Elke dag een halfuurtje wandelen is goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Je voelt je fitter, slaapt beter en je blijft langer gezond. Zo luidt de wervende tekst op de LinkedIn-pagina van het ministerie van VWS. Vandaag al een ommetje gemaakt?, voegt de Hersenstichting daar op haar website aan toe.
18 maart: online bijeenkomst over voorschrijvend apotheker
De KNMP en NVZA houden 18 maart de online bijeenkomst ‘Voorschrijvend apotheker: de toekomst voor Nederlandse apothekers?’. Apothekers en artsen worden gevraagd zich bij voorkeur als duo in te schrijven voor dit evenement.
Minister dankt apothekers voor snelle vaccinatiehulp
Minister Hugo de Jonge (VWS) spreekt een woord van dank uit aan apothekers voor de ondersteuning bij de COVID-19-vaccinatie. In een Kamerbrief schrijft hij dat zowel ziekenhuisapothekers als openbaar apothekers op zeer korte termijn hun hulp hebben aangeboden.
De randen opzoeken
Herexamen 2021 PW6
Wat is de functie van de hulpstof sucrose in het COVID-19-vaccin Comirnaty?
Falsified Medicines Directive: op weg naar 0,01% alerts
15% van de apotheken zorgt voor meer dan 60% van de foutmeldingen
Apothekers werken sinds twee jaar volgens de Falsified Medicines Directive (FMD), een Europese richtlijn die ervoor moet zorgen dat vervalste geneesmiddelen worden gedetecteerd. Het blijkt nog niet eenvoudig de apotheekinformatiesystemen en scanapparaten zo af te stemmen dat deze alleen vervalsingen onderscheppen. Nederland heeft in vergelijking met de Europese lidstaten een bovengemiddeld aantal alerts.
Geneesmiddelentekorten nemen volgens PGEU toe in meeste Europese landen
Het aantal geneesmiddelentekorten is in de meerderheid van de Europese landen in 2020 gestegen ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese koepelorganisatie van openbaar apothekers (PGEU).
KNMP Voorjaarscongres 2021: online inschrijving geopend
De inschrijving voor het online KNMP Voorjaarscongres 2021 op dinsdag 9 maart is geopend. Het congres wordt live uitgezonden vanuit het World Forum in Den Haag en heeft als thema diabetes mellitus.