Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Minister Kuipers vraagt CBG naar status UAD-middelen

Minister Ernst Kuipers (VWS) vraagt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om een standpunt over de status van verschillende geneesmiddelen die vallen onder de afleverstatus Uitsluitend Apotheek of Drogist (UAD).

pw20 - 20-05-2022 | door KNMP

Jessurun en Matthee kandidaten voor KNMP-bestuur en voorzitterschap AGM

Naomi Jessurun en Bianca Matthee stellen zich kandidaat voor de vacante positie van KNMP-bestuurslid, tevens voorzitter 2022 van de sectie Apotheker Geneesmiddel & Maatschappij (AGM). In juni kunnen KNMP-leden hun voorkeur kenbaar maken.

pw20 - 20-05-2022 | door KNMP

herexamen PW20

Voor een cliënt zijn dexamethasontabletten 1,5 mg voorgeschreven. Door de apothekersassistent dienen zestig stuks te worden uitgeteld. Hoe kan dit in de apotheek veilig plaatsvinden, conform de RiFaS-adviezen?

pw20 - 18-05-2022 | door Sin Ying Chuah, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Leuk en nuttig

Het allerleukste symposium van het jaar noemt Jacqueline Hugtenburg, de kersverse voorzitter die het stokje overneemt van Katja Taxis, het PRISMA-symposium, dat dit jaar op 19 mei plaatsvindt in Amersfoort.

PW19 - 13-05-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Eigenwijs

Tot mijn verbazing vond ik het afbouwschema nog in onze afhaalkast.

Omdat maprotiline niet beschikbaar was, nam ik op vrijdagmiddag contact op met de huisarts om een alternatief voor te stellen: nortriptyline. In dit geval was het afbouwen van maprotiline relevant, dus ik stelde voor een schema te maken.

PW19 - 13-05-2022 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Atezolizumab nu ook toepasbaar bij NSCLC in een vroeg stadium

Atezolizumab (Tecentriq) heeft van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies gekregen voor uitbreiding van de indicatie. Het middel is al inzetbaar bij de behandeling van gemetastaseerd niet-plaveiselcel niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC).

PW19 - 13-05-2022 | door PW

Snel een alternatief medicijn

ApoAfspraak als antwoord op omslachtigheid bij geneesmiddelentekorten.

Op ApoAfspraak accordeert de huisarts vooraf alternatieven voor geneesmiddelen waaraan een tekort is. Dat scheelt zowel apotheker als huisarts veel tijd, weet Loek van den Akker. “En de patiënt merkt niet eens dat er overleg is geweest over een vervangend middel.”

PW19 - 13-05-2022 | door Annemiek Veelenturf

Zichtbaarheid

De zichtbaarheid van de apotheker is voor de KNMP een prioriteit, kijkend naar wat je als bestuur allemaal wilt. Enorm veel zaken en dossiers zijn van belang voor zowel het beroep als de branche.

PW19 - 13-05-2022 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Toolkit voor apothekers om te werken aan zichtbaarheid

De KNMP stelt een toolkit beschikbaar voor apothekers om te werken aan hun zichtbaarheid. Apothekers vinden in de toolkit tips, goede voorbeelden en tools om zichzelf en hun teams zichtbaar(der) te maken als medicatiespecialist.

PW19 - 13-05-2022 | door KNMP

‘Laat anderen DE kennis van de medicatiespecialist ervaren’

Veel mogelijkheden om je als medicatiespecialist te profileren

Zichtbaarheid staat bij Marcel van den Bosch-Niestijl hoog in het vaandel. De openbaar apotheker wil geneesmiddelgebruikers laten ervaren wat hij voor hen kan betekenen in goed passend gebruik van de middelen. “Een patiënt ervaart de meerwaarde van een apotheker pas echt wanneer hij zich zichtbaar opstelt als medicatiespecialist.”

PW19 - 13-05-2022 | door Desi van Eendenburg

Inkomsten apotheken: stijging onder inflatie

Aantal verstrekkingen van vergoede receptgeneesmiddelen daalde bijna 1%

Bij de gemiddelde apotheek steeg de vergoeding voor farmaceutische zorgactiviteiten in 2021 met 2,6%. Deze toename is daarmee net lager dan de inflatie die volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2021 uitkwam op 2,7%. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW19 - 13-05-2022 | door SFK

Herexamen 2022 PW19

Wat is het juiste doseerschema van oraal itraconazol ter preventie van recidieven bij pityriasis versicolor?

PW19 - 11-05-2022 | door Marjorie Nelissen-Vrancken, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM)

Medicatiebewaking bariatrische chirurgie is gewijzigd

De medicatiebewaking bariatrische chirurgie is per 1 mei vervallen bij producten met een gereguleerde afgifte. Dit heeft de werkgroep morbide obesitas en bariatrische chirurgie van de KNMP besloten naar aanleiding van recent verschenen literatuur.

PW18 - 06-05-2022 | door KNMP

DLB’s in de regio vanaf 17 mei: ‘Medicatie: veiligheid voorop!’

Een nieuwe reeks districtsledenbijeenkomsten (DLB’s) vindt plaats van 17 mei tot en met 15 juni 2022. De DLB’s worden fysiek georganiseerd in de regio en zijn toegankelijk voor KNMP-leden. Thema is ‘Medicatie: veiligheid voorop!’.

PW18 - 06-05-2022 | door KNMP.nl

Groen momentum

De gezondheidszorg is druk met van alles. Zo ook met duurzame zorg. Vanuit een groot landelijk rapport van Gupta Strategists [1] is bekend dat de zorg voor 7% bijdraagt aan de CO2-voetafdruk van Nederland. Dat percentage is aanzienlijk en vergelijkbaar met het aandeel van de luchtvaart.

PW18 - 06-05-2022 | door Nicole Hunfeld, bestuurslid KNMP

De nieuwe wereld is digitaal

Efficiëntere patiëntenzorg dankzij digitale innovaties

De farmaceutische patiëntenzorg kan beter en efficiënter, en digitale innovaties bieden uitkomst, is de stellige overtuiging van Kelly-Jo Dalusong. “Patiënten krijgen gedoseerd informatie.”

PW18 - 06-05-2022 | door Frans van den Houdt

3,2 miljoen zelfbetalers van geneesmiddelen

Aantal gebruikers niet-vergoede middelen ongeveer gelijk

Openbaar apothekers verstrekten in 2021 aan 3,2 miljoen mensen receptplichtige geneesmiddelen die zorgverzekeraars niet vanuit het basispakket vergoedden. Deze mensen betaalden daar samen bijna € 165 miljoen exclusief btw voor. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW18 - 06-05-2022 | door SFK

Exenatide nu ook toepasbaar bij kinderen van 10 jaar en ouder

Exenatide (Bydureon) heeft van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies gekregen voor uitbreiding van de indicatie.

PW18 - 06-05-2022 | door PW

Herexamen 2022 PW18

Wat kan worden voorgeschreven bij langdurige klachten na COVID-19?

PW18 - 06-05-2022 | door Anneke Cancrinus, apotheker, KNMP Geneesmiddel Informatie Centrum

Opnieuw crisis

Het nut van een landelijk werkend crisisteam van apothekers.

Crisis? What crisis? Een mooi album van Supertramp, en helaas voortdurend actueel. De coronacrisis was voor velen een moment om over crisisbeheersing in de apotheek te gaan nadenken.

PW18 - 06-05-2022 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Document acties

Back to top