Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Samenleving

Grote zorgen zijn er over de gezondheidsachterstanden en complexe ongelijkheid die daaraan ten grondslag ligt

We moeten koers zetten richting een mentaal weerbare, gezonde samenleving en minder richting medische zorg voor het individu, vindt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Vooruitlopend op de kabinetsformatie verschijnt onder de titel ‘Wissels omzetten voor een veerkrachtige samenleving’ een advies voor een nieuw kabinet en parlement over hoe we in de toekomst gezond en prettig kunnen leven in Nederland.

PW11 - 19-03-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Overlijdens

Corona lijkt me een nare dood.

Onze meldingen van overlijden na vaccinatie met een coronavaccin waren veel in het nieuws. Overlijden ná vaccinatie betekent niet door vaccinatie.

PW11 - 19-03-2021 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Minder angio-oedeem-aanvallen door kallikreïne-remmer

Het weesgeneesmiddel berotralstat (Orladeyo) heeft van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) een positief advies gekregen voor een handelsvergunning. Het middel is bedoeld ter preventie van angio-oedeemaanvallen bij hereditair angio-oedeem (HAE).

PW11 - 19-03-2021 | door PW

‘Weetje’ in dertig seconden

Vrolijke filmpjes op @medicijnweetje, maar inhoudelijk altijd correct.

Op een luchtige en creatieve manier voorlichting geven over het gebruik van medicijnen en zelfzorg. Met dat doel plaatst Maurice Buijs, samen met masterstudent farmacie Maud Vromen, korte filmpjes en berichten op het Instagram-account @medicijnweetje. “Zien we een leuk onderwerp, dan gaan we direct aan de slag.”

PW11 - 19-03-2021 | door Edwin Bos

Orale dosis bij verminderde nierfunctie niet aanpassen

Doseringsadvies amoxicilline/clavulaanzuur herzien

Signalen uit de praktijk over het advies van amoxicilline/clavulaanzuur oraal bij verminderde nierfunctie hebben ertoe geleid dat de Werkgroep Geneesmiddelen bij verminderde nierfunctie en dialyse simulaties heeft laten uitvoeren. Op basis van de resultaten heeft deze werkgroep besloten dat het aanpassen van de orale dosering bij verminderde nierfunctie en dialyse niet langer nodig is.

PW11 - 19-03-2021 | door Brigit Wensveen en Minke Kranenborg, Geneesmiddel Informatie Centrum KNMP

KNMP verzoekt VWS belofte na te komen om FMD-kosten te vergoeden

KNMP, LHV, NVZA en NAPCO verzoeken, namens apotheekhoudenden, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de belofte na te komen om de kosten voor de implementatie van de Falsified Medicines Directive (FMD) te vergoeden. Dat staat in een gezamenlijke brief aan VWS.

PW11 - 19-03-2021 | door KNMP

Document COVID-19-vaccins vol achtergrondinformatie

De KNMP heeft een overzichtsdocument gepubliceerd vol met achtergrondinformatie over COVID-19-vaccins.

PW11 - 19-03-2021 | door KNMP

Driehoek

Een goed samenspel binnen de driehoek bestuur-leden-bureau is voor elke vereniging van eminent belang. Het is een waardevolle constatering dat de leden zowel het bestuur als het bureau van de KNMP voeden met sterke feedback en goede input.

PW11 - 19-03-2021 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Herexamen 2021 PW11

Welke van onderstaande beweringen is juist?

PW11 - 17-03-2021 | door Inge Holsappel, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP en Kinderformularium

Apothekers Podcast wint KNMP Zorginnovatieprijs

De KNMP Zorginnovatieprijs 2021 gaat naar openbaar apotheker Harm Geers met zijn Apothekers Podcast. Dat is 9 maart bekendgemaakt in het World Forum in Den Haag tijdens het KNMP Voorjaarscongres 2021.

PW10 - 12-03-2021 | door KNMP

Begin bij het begin

PW10 - 12-03-2021 | door Jacco Pesser, bestuurder KNMP

Website ‘Samen voor medicatieoverdracht’ live

De website samenvoormedicatieoverdracht.nl is live. Via deze Nictiz-website van het programma Medicatieoverdracht lezen apothekers en andere zorgaanbieders, softwareleveranciers en patiënten over medicatieoverdracht.

PW10 - 12-03-2021 | door KNMP

Scherp

Als het over farmacie gaat in de verkiezingsprogramma’s vliegen de meest scherpe formuleringen je om de oren. De macht van de farmaceutische industrie moet worden ingeperkt, apothekers dienen extra mogelijkheden te krijgen om dure medicijnen zelf te maken en de noodzaak is groot om de productie van geneesmiddelen uit Azië naar Europa te halen. Alles blijft betaalbaar, transparantie over prijzen is essentieel en misbruik van patenten wordt aangepakt.

PW10 - 12-03-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

CO2-footprint

Van doses aerosol switchen naar poederinhalator bespaart veel CO2.

Een jaar geleden vreesde ik voor oncontroleerbare medicijntekorten als gevolg van de huidige crisis. Maar tot dusver lijken we redelijk gespaard in onze afhankelijke positie, waarbij we de meeste medicijnen in Azië laten produceren. Verandert dit na de crisis? Hoewel het totaal niet logisch of strategisch verstandig is, blijft het wel gewoon goedkoper. Zelfs nadat de spullen 20.000 km zijn vervoerd.

PW10 - 12-03-2021 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Perspectief voor kind met kanker

Met algoritmes het beste oncolyticum voorspellen.

Kinderen met kanker een betere toekomst bieden. Dat is voor apotheker Nora Jamaladdin dé motivatie om te kiezen voor het onderzoekspad. “Mijn farmaceutische achtergrond is van toegevoegde waarde binnen de multidisciplinaire onderzoeksgroep.”

PW10 - 12-03-2021 | door Delia Titre

Eerste orale middel bij spinale musculaire atrofie

Risdiplam (Evrysdi) heeft een positief advies ontvangen voor een handelsvergunning. Het is hiermee het eerste orale geneesmiddel bij spinale musculaire atrofie 5q (5q spinale spieratrofie, SMA). De geneesmiddelencommissie voor humane middelen, de CHMP, van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) geeft dit advies na analyse van twee klinische studies. Hierin is de effectiviteit aangetoond bij verschillende types SMA.

PW10 - 12-03-2021 | door PW

SFK steunt samenwerkingen voor beter medicijngebruik

Zevenhonderd apotheken delen hun gegevens in een samenwerkingsverband bij de SFK

Het farmacotherapeutisch overleg (FTO) is een overleg tussen huisartsen en apothekers waarbij zij kennis uitwisselen en afspraken maken over het voorschrijven en verstrekken van geneesmiddelen. Begin 2021 ondersteunde de SFK 219 van zulke samenwerkingsverbanden door de gegevens van deelnemende apotheken te koppelen. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW10 - 12-03-2021 | door SFK

Herexamen 2021 PW10

Hoe vaak is een in India geproduceerde charge gecontroleerd door een laboratorium op specificaties voordat de Nederlandse patiënt het ontvangt?

PW10 - 10-03-2021 | door Oscar Smeets, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Wijziging NHG-standaard anticonceptie: extra optie

Eerste keus blijft ethinylestradiol 30 µg/levonorgestrel 150 µg

De anticonceptiepil met ethinylestradiol 35 µg/norgestimaat 250 µg is recent als tweede-keusoptie toegevoegd aan de NHG-Standaard Anticonceptie naast ethinylestradiol 20 µg/levonorgestrel 150 µg en ethinylestradiol 20 µg/gestodeen 75 µg.

PW9 - 05-03-2021 | door Maria Domanian-Kydikian

Europese Commissie wil grotere rol voor EMA in toezicht op tekorten

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) moet een grotere rol krijgen in het toezicht houden op tekorten van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Dat schrijft de Europese Commissie in een voorstel voor een Europese farmastrategie.

PW9 - 05-03-2021 | door KNMP

Document acties

Back to top