Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

DLB’s: extra sessie over antivirale behandeling COVID-19

De districtsledenbijeenkomsten (DLB’s) die plaatsvinden van 14 tot en met 23 november 2023 zijn uitgebreid met een satellietsessie: ‘Antivirale behandeling van COVID-19 voor ambulante patiënten met een hoog risico op ernstig COVID-19’.

PW44 - 03-11-2023 | door KNMP

Herexamen 2023 PW44

Moet u de dosering van het alternatief herberekenen?

PW44 - 01-11-2023 | door Rik Wagenaar, Laboratorium der Nederlandse Apothekers

Wereldwijd sentiment

Niet eerder werd op een FIP-congres zoveel aandacht besteed aan hybride zorg en de rol van apothekers daarin, zegt Claudia Rijcken over het internationale apothekerscongres dat in september plaatsvond in het Australische Brisbane.

PW43 - 27-10-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Dieren

Het geeft wel eens aanleiding tot misverstanden.

Ik denk dat iedere apotheek er wel een paar in zijn bestand heeft staan: dieren die mensenmedicatie ontvangen. Keurig op recept van de dierenarts; ad usum veterinarium. Ik denk dat insuline voor katten eruit springt, maar ook een oogzalf zonder conserveermiddelen voor een hond is een goed voorbeeld.

PW43 - 27-10-2023 | door Jaap Dik, was apotheker in Vianen

Glycopyrronium-crème inzetbaar bij overmatig zweten

Een nieuwe farmaceutische vorm met glycopyrronium is beschikbaar. Het gaat om Axhidrox, een crème die 8 mg werkzame stof per gram bevat. De crème kan worden ingezet bij primaire hyperhidrose.

PW43 - 27-10-2023 | door PW

Voor nieuwe aanwas zorgen

Praktijksituaties inbrengen in assistentenopleiding.

De combinatie van lesgeven aan toekomstige apothekersassistenten met werken in de apotheek heeft zo z’n voordelen, vindt apotheker Sjanne van Roijen. “Je kunt oefenen met echte patiëntsituaties en actuele gebeurtenissen gebruiken in de lessen.”

PW43 - 27-10-2023 | door Delia Titre

Minister Helder ontvangt rapport ‘Stop de stapeling’

De stapeling van administratieve lasten uit wet- en regelgeving heeft grote impact op de kwaliteit en continuïteit van de eerstelijnszorg. Dat blijkt uit het narratieve onderzoek ‘Stop de stapeling’ van de Eerstelijnscoalitie, dat minister Conny Helder van VWS in ontvangst nam van onder anderen KNMP-bestuurder Reinier Bax.

PW43 - 27-10-2023 | door KNMP

Wijzigingen in vergoeding apotheekbereidingen 2024

Zorgverzekeraars hebben bekendgemaakt welke (doorgeleverde) apotheekbereidingen zij vanaf 1 januari 2024 niet meer vergoeden en/of waarvoor een voorwaarde geldt om voor vergoeding in aanmerking te komen.

PW43 - 27-10-2023 | door KNMP

Week van ons water

Tijdens het verschijnen van dit PW is het zover: de Week van Ons Water is aan de gang. Jaarlijks, in oktober, is er landelijk aandacht voor ‘ons water’. En dat is maar goed ook.

PW43 - 27-10-2023 | door Nicole Hunfeld, bestuurslid KNMP

Toename volwassen gebruikers ADHD-medicatie

Gebruik lisdexamfetamine stijgt procentueel het hardst

Het totaal aantal gebruikers van ADHD-medicatie nam in 2022 toe met 8,0%. De grootste stijging was zichtbaar onder lisdexamfetamine-gebruikers. Onder kinderen steeg het aantal gebruikers van dit middel met 23%, onder volwassenen met 36%. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW43 - 27-10-2023 | door SFK

Herexamen 2022 PW43

Voor welke patiëntengroep zijn de CKD-EPI en MDRD-formules WEL geschikt?

PW43 - 25-10-2023 | door Jeanne van Berkel en Bart Kremers, Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC)

Digitale communicatie laten leven

Toename e-consults dankzij inzet MijnGezondheid.net.

De inzet van MijnGezondheid.net maakt het voor patiënten veel makkelijker gebruik te maken van een e-consult, ziet Roland Wybrands. Bovendien draagt het bij aan de zichtbaarheid van de apotheek. “We krijgen nu zo’n acht tot tien berichten per dag.”

PW42 - 20-10-2023 | door Linda de Jonge

Gemiddelde prijsdaling oktober bedraagt 0,5%

Grootste besparingseffect door daling van lijstprijzen bij ivacaftor

De prijzen van receptplichtige pakketgeneesmiddelen daalden in oktober 2023 met gemiddeld 0,5% in vergelijking met de maand ervoor. Op jaarbasis levert dit een geschatte besparing op van € 17 miljloen. Het grootste deel hiervan – € 15 mln – komt van geneesmiddelen met een maximumprijs. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW42 - 20-10-2023 | door SFK

Kinderformularium: geen indicatie voor acetylcysteïne als mucolyticum

De indicaties productieve hoest en cystische fibrosis zijn verwijderd uit de stofmonografie van acetylcysteïne van het Kinderformularium. Dit omdat kinderartsen dit middel bij deze indicaties niet gebruiken, volgens het Kinderformularium.

PW42 - 20-10-2023 | door PW

Aspirientje

Hij vroeg zich altijd al af hoe zo'n aspirientje weet waar de hoofdpijn zit.

Dit voorjaar is er een en ander opgeknapt aan ons huis. Toen een van de bouwvakkers een lelijke snijwond kreeg, toverde ik onze goed uitgeruste verbanddoos uit de kast. Hij deed alsof zijn wond wel meeviel, maar toen het bleef bloeden heb ik erop aangedrongen dat hij er even naar liet kijken. Ik maakte een grapje dat ik wist waar ik het over had als apotheker; iets wat ik nog niet had genoemd, maar wat ik nu inzette om hem (met succes) te overtuigen om de wond te ontsmetten en te verbinden.

PW42 - 20-10-2023 | door Iris Beerthuis, apotheker en medical manager Novartis

Snotpin

“Ik ben er altijd een paar dagen niet lekker van”, zei de oude dame in de lange rij bij de huisarts, “maar ik doe het toch maar, anders is het risico dat ik erg ziek word te groot, zegt m’n dochter, omdat ik vaak op haar kinderen moet passen, en die hebben nogal eens een snotneus, en ze kunnen ook vreselijk hoesten.”

PW42 - 20-10-2023 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

In de bonus

Nederlanders maken per jaar € 1,3 miljard op aan Wet Marktordening Gezondheidszorg (Wmg)-gelden voor farmaceutische zorg. Dus voor jaarlijks € 70 heeft elke persoon bijna de beste farmaceutische zorg ter wereld. FTO, MDO, agressieprotocollen, HKZ, tekorten, preferentie, stages en opleiding, afhaalkluis, onlinepropositie, nachtdiensten … En alles om de hoek. Je zou zeggen: een bonusaanbieding voor de BV Nederland.

PW42 - 20-10-2023 | door Jacco Pesser, bestuurslid KNMP

DLB’s vanaf 14 november: samenwerken in verbinding

Een nieuwe reeks Districtsledenbijeenkomsten (DLB’s) vindt plaats van 14 tot en met 23 november. Dit keer is het thema ‘Teamwork, pak je rol! Samenwerken in verbinding’.

PW42 - 20-10-2023 | door KNMP

Herexamen 2023 PW42

Wanneer is starten met een medicamenteuze behandeling van hik in de palliatieve fase geïndiceerd?

PW42 - 18-10-2023 | door Paul Geels, specialist ouderengeneeskunde, adviseur Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Publiekscampagne ‘Samen met je apotheker’ gelanceerd

De publiekscampagne ‘Samen met je apotheker’ is op 25 september 2023, tevens Wereldapothekersdag, gelanceerd. Het Nederlandse publiek krijgt via campagnebeelden en -video’s te zien dat patiënten samen met hun apotheker de juiste medicijnkeuzes kunnen maken.

PW40en41 - 06-10-2023 | door KNMP

Document acties

Back to top