Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Weerstand

Ik hoor iemand mopperen buiten bij de apotheek.

Veel mensen vragen naar vitamine D. Want in de krant staat dat het helpt tegen corona. Het stond ook in de Margriet en de buurvrouw had gezegd dat het echt heel belangrijk was.

PW48 - 27-11-2020 | door Esther Kuipers, openbaar apotheker

Ook bij milde lymfopenie oppassen met dimethylfumaraat

Patiënten met milde lymfopenie – lymfocytenaantal ≥0,8 × 109/L en onder de ondergrens van normaal – lopen het risico op progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML) bij gebruik van dimethylfumaraat (Tecfidera).

PW48 - 27-11-2020 | door PW

Bijna 1 op de 5 gebruikt mogelijk te veel triptanen

Aantal gebruikers van triptanen ook in 2020 weer stabiel

Voor behandeling van migraine verstrekken openbare apotheken in 2020 naar verwachting aan bijna 210.000 mensen een triptaan. Dit aantal gebruikers is al jaren stabiel. Uitgaande van gemiddeld twee aanvallen per maand, gebruikt bijna één op de vijf mensen mogelijk te veel. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW48 - 27-11-2020 | door SFK

Spotlight op advies bij medicatie

Willemijn Hop schoolt assistenten bij voor eerste-uitgiftegesprek.

Het eerste-uitgiftegesprek kan beter, vond apotheker Willemijn Hop van de Harderwijkse Service Apotheek de Akker. Ze verdiepte zich in de materie en schoolde drie assistenten bij. “Vermijd de valkuil om koste wat kost je verhaal af te draaien.”

PW48 - 27-11-2020 | door Annemiek Veelenturf

Samen beslissen

Gelukkig zijn er wel degelijk mooie praktijkvoorbeelden die illustreren hoe patiënten actief worden betrokken bij hun behandeling

Tijd. Dat woord wordt door patiënten en zorgverleners vaak genoemd als remmende factor om samen beslissingen te nemen over het zorgproces, blijkt uit recent onderzoek van het Nivel. Patiënten hebben het over wachttijd, contacttijd en tijd van leven. Ze willen een langer consult met hun zorgverlener, want als het contact te snel verloopt slagen ze er niet in een weloverwogen besluit te nemen over hun behandeling. Zorgverleners zeggen geen tijd te hebben om alle verschillende stappen van het samen beslissen te doorlopen en denken dat veel tijdwinst te behalen valt in de voorbereiding. Bijvoorbeeld door patiënten te wijzen op de verschillende (digitale) keuzehulpen, waarmee zij zich gericht kunnen voorbereiden op het gesprek over hun behandeling.

PW48 - 27-11-2020 | door Frans van den Houdt

Herexamen 2020 PW48

Welk vaccin wordt gebruikt voor maternale kinkhoestvaccinatie?

PW48 - 25-11-2020 | door Inge Holsappel, Geneesmiddel Informatie Centrum en Kinderformularium

Signaalmoeheid slaat toe vanwege dubbelmedicatie

Op zoek naar balans tussen medicatie-veiligheid en signaalmoeheid

Apothekers geven aan veel signaalmoeheid te ervaren op het gebied van dubbelmedicatie. Dit blijkt onder meer uit onderzoek naar signaalmoeheid in de openbare apotheek en ziekenhuisapotheek. Om de medicatiebewaking op dubbel­medicatie te verbeteren en zo de signaalmoeheid onder apothekers te verminderen heeft de KNMP de Werkgroep Dubbelmedicatie opgericht.

PW 47 - 20-11-2020 | door Marleen Journee-Gilissen

Modernisering GVS met jaar uitgesteld naar 1 januari 2023

Minister Tamara van Ark (VWS) stelt de modernisering van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) met een jaar uit naar 1 januari 2023. Dit schrijft de bewindsvrouw in een brief aan de Tweede Kamer.

PW 47 - 20-11-2020 | door KNMP

CBG: Bacicoline-B is eind 2020 weer beschikbaar

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) verwacht dat Bacicoline-B eind 2020 weer beschikbaar is. Dat stelt het CBG in een publicatie op zijn website.

PW 47 - 20-11-2020 | door KNMP

Zichtbaarheidstest

We hebben een schitterend vak. Maar wordt het apothekersvak wel voldoende gewaardeerd? De KNMP heeft vorig jaar een stakeholdersonderzoek laten doen. Een paar conclusies: de apotheker is voor honderd procent onzichtbaar en heeft geen profiel.

PW 47 - 20-11-2020 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Farmacie ontsluiten voor leken

Emeritus-hoogleraar Arijan Porsius krijgt ere-penning KNMP.

Hij introduceerde in zijn colleges nieuwe taken voor apothekers, ter verbetering van medicatiebewaking en geneesmiddelgebruik. Voor zijn belangrijke werk krijgt emeritus hoogleraar Arijan Porsius de erepenning van de KNMP.

PW 47 - 20-11-2020 | door Frans van den Houdt

Fosfaatbinder voor kinderen met chronische nierziekte

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft positief geadviseerd over uitbereiding van de indicaties van twee geneesmiddelen.

PW 47 - 20-11-2020 | door PW

Dexamfetamine vaker als spécialité verstrekt

Introductie Tentin zorgt voor verdere afname doorgeleverde dexamfetamine

Nederlandse apothekers verstrekken sinds 2019 gemiddeld ongeveer 750.000 standaarddagdoseringen (DDD) dexamfetamine per maand. Hoewel dit totale aantal redelijk stabiel is, is het aandeel van de verschillende productgroepen daarbinnen wel fors veranderd. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW 47 - 20-11-2020 | door SFK

Hulp gezocht

We zijn volop mensen aan het werven om onze basis te versterken.

Eigenlijk wilde ik niet over COVID-19 schrijven, maar dat lijkt in deze tijd bijna onmogelijk. Onlangs mocht ik bij Nieuws-uur komen toelichten hoe wij ons als Bijwerkingencentrum Lareb aan het voorbereiden zijn op de veiligheidsbewaking van de nieuwe vaccins. Leuk natuurlijk, vooral omdat ik eindelijk een keer geïnterviewd zou worden door de in mijn ogen beste interviewer van Nederland op dit moment: Jeroen Wollaars.

PW 47 - 20-11-2020 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Gehannes

Het voortdurende gehannes met pillen heeft tenslotte grote gevolgen voor het gebruik ervan

Dat een snel groeiende groep ouderen anno 2020 nog steeds worstelt met hun pillen omdat die te groot en moeilijk in tweeën te breken zijn of niet eens uit de blister gedrukt kunnen worden, is onbegrijpelijk en schandalig. Dat vindt ook het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), al zullen zij een dergelijke kwalificatie niet snel in de mond nemen. Wat het EMA gelukkig wel doet is een zogeheten reflectiedocument publiceren waarmee zij de farmaceutisch industrie in keurige, maar niet mis te verstane woorden laat zien hoe belangrijk het is om bij het ontwerp van hun geneesmiddelen serieus rekening te houden met tabletgrootte, breekbaarheid en innamegemak.

PW 47 - 20-11-2020 | door Frans van den Houdt

Herexamen 2020 PW47

Wat houdt een 'rolling review' in?

PW 47 - 18-11-2020 | door M. Dankers, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

DLW’s ‘Richting 2021’ vanaf 17 november van start

De districtsledenwebinars (DLW’s) gaan vanaf 17 november 2020 van start. Door het verloop van de coronapandemie maken de fysieke KNMP-bijeenkomsten in de regio opnieuw plaats voor digitale bijeenkomsten. Het thema van de zes digitale bijeenkomsten is ‘Richting 2021’.

PW46 - 13-11-2020 | door KNMP

De publiekswebsite Apotheek.nl heeft een grondige metamorfose ondergaan.

Vernieuwde publiekswebsite Apotheek.nl live

Met een nieuwe vormgeving, een verbeterde indeling van de content en een aangepaste rubriek ‘bijwerkingen’ wil het team achter Nederlands beste medicijnwebsite de online ervaring van de maandelijks gemiddeld 1,7 miljoen bezoekers verder optimaliseren.

PW46 - 13-11-2020 | door KNMP

Astma en COPD

Patiënten hebben baat bij goede longmedicatie om benauwdheid te verminderen en verergering te voorkomen. Goed betekent hier goed ingesteld en toegepast! Op beide aspecten zijn nieuwe inzichten vertaald in de zorgstandaarden en in het Zorgpad Inhalatiemedicatie van Long Alliantie Nederland (LAN).

PW46 - 13-11-2020 | door Peter Wognum, bestuurder KNMP

‘Bieden van hulp geeft een dankbaar gevoel’

Openbaar apotheker, wees voorbereid op melding huiselijk geweld

In tijden waarin ons sociale restricties worden opgelegd is het voor slachtoffers van kindermishandeling en huiselijk geweld lastiger om hulp te vragen. Zorgverleners zijn moeilijker te bereiken en er is minder sociale controle. De apotheker heeft in deze tijd naast zijn signaleringstaak ook een andere belangrijke functie: hulp verlenen wanneer een patiënt het codewoord ‘Masker 19’ gebruikt.

PW46 - 13-11-2020 | door Desi van Eendenburg en Laila Luyt

Document acties

Back to top