Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Eenheid

Op uitnodiging mocht ik in het kader van een dag voor zorgbestuurders eens een optreden van de ME bijwonen. We kwamen ergens in het land bijeen en kregen daar te horen en heel inzichtelijk getoond dat het vormen van een eenheid enorm helpt bij succesvol optreden. Het verhaal van de ketting die zo sterk is als de zwakste schakel.

PW25 - 24-06-2022 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Indruk

Druk, druk, druk. We hebben het er maar druk mee om iedereen de hele dag te laten weten dat we het vooral erg druk hebben.

PW25 - 24-06-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Niet zo commercieel

Eerste ervaring met een nieuw geneesmiddel is idealiter een goede.

Enige tijd geleden sprongen mijn collega en ik een gat in de lucht toen een oncoloog positief reageerde op ons verzoek voor een afspraak in het ziekenhuis. Niets bijzonders zou je denken voor een farmaceut die vaker met artsen in gesprek is. Ware het niet dat deze oncoloog erom bekend stond dat zij zelden tot nooit mensen uit de farmaceutische industrie ontving.

PW25 - 24-06-2022 | door Iris Beerthuis, apotheker en medical adviser Novartis

Preparaat met berkenschorsextract ontvangt positief CHMP-advies

Volgens de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP kunnen artsen het preparaat met gedroogd en gezuiverd berkenschorsextract (Filsuvez) toepassen bij de behandeling van epidermolysis bullosa (EB). Het product kreeg een positief advies voor een handelsvergunning.

PW25 - 24-06-2022 | door PW

Tussen alternatief en regulier

Pionier Han Siem beantwoordt elke dag zo’n honderd e-mails over natuurmedicatie.

Hij schat dat hij al zo’n 400.000 adviezen heeft verstrekt over het samengaan van recept- en natuurgeneesmiddelen. Toch is Han Siem op dit terrein nog steeds pionier. “Ik ben voor synergie en respect tussen beide werelden.”

PW25 - 24-06-2022 | door Annemiek Veelenturf

Herijking WGP april 2022 zorgt voor jaarlijkse besparing van € 18 miljoen

Prijzen daalden in april met gemiddeld 0,5%

De prijzen van receptplichtige pakketgeneesmiddelen daalden in april 2022 met gemiddeld 0,5% in vergelijking met de maand ervoor. Dit zorgt voor een geschatte jaarlijkse besparing van € 18 miljoen. De fabrikanten verlaagden de prijs van 7% van de producten en verhoogde deze juist bij 2%. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW25 - 24-06-2022 | door SFK

Herexamen PW25

Mag een zorgmedewerker van de instelling medicatie uit zakjes verwijderen?

PW25 - 22-06-2022 | door Joke Lerk, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Kwaliteit bewaken is leuk

IGJ-inspecteur kijkt eerst of aan alle GMP-richtlijnen wordt voldaan.

Anneloes van der Ree koos bewust voor een baan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd omdat ze graag de kwaliteit van geneesmiddelen bewaakt en productieprocessen verbetert, om zo de hele zorg naar een hoger plan te tillen.

PW24 - 17-06-2022 | door Frans van den Houdt

Herziening GVS

Minister Kuipers is van plan het GVS per 2023 te moderniseren. De KNMP is hier geen voorstander van en heeft samen met andere organisaties haar bezwaren geuit bij de minister.

PW24 - 17-06-2022 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP

Charlotte Jacobs Instituut voor openbare farmacie gelanceerd

KNMP-voorzitter Aris Prins heeft op 7 juni het Charlotte Jacobs Instituut (CJI) gelanceerd. Het CJI is het opleidingsinstituut van de KNMP voor de Vervolgopleiding Openbare Farmacie en de Opleiding tot Kaderapotheker.

PW24 - 17-06-2022 | door KNMP

Gebruik CVRM-medicatie: verschillen man/vrouw

Vrouwen gebruikten vaker een diureticum, mannen een cholesterolverlager

Openbare apotheken verstrekten in 2021 aan 4,1 miljoen mensen een geneesmiddel ter voorkoming van hart- en vaatziekten. Het gebruik van sommige geneesmiddelgroepen verschilde tussen mannen en vrouwen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW24 - 17-06-2022 | door SFK

Pembrolizumab nu ook toepasbaar bij kinderen van twaalf jaar en ouder

Pembrolizumab (Keytruda) ontving van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies voor uitbereiding van de indicaties. Het monoklonale antilichaam was al op de markt voor de behandeling van volwassenen met gevorderd inoperabel of gemetastaseerd melanoom en als adjuvante behandeling bij stadium III-melanoom waarbij de lymfeklieren betrokken zijn, na complete resectie.

PW24 - 17-06-2022 | door PW

De tijd vliegt

Een rare gewaarwording.

Het is inmiddels twaalf jaar geleden dat ik de politiek achter me liet. En nog steeds krijg ik regelmatig de vraag: “Mis je het niet?” Ja en nee. Ja, soms jeukt het en zou ik me wel weer eens willen roeren. Maar vaker nog ben ik blij dat ik niet altijd overal een mening over hoef te hebben.

PW24 - 17-06-2022 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Cruciale rol

De maat was vol. Ruim driehonderd wetenschappers riepen in een ingezonden brief in de Volkskrant Tweede Kamerleden en de media onlangs op veel krachtiger stelling te nemen tegen ongefundeerde beschuldigingen en verdachtmakingen tegen wetenschappers.

PW24 - 17-06-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Minister Kuipers wil 1 juli met regels komen voor ijzeren voorraad

Minister Ernst Kuipers (VWS) streeft ernaar om uiterlijk 1 juli 2022 met een beleidsregel te komen voor fabrikanten en groothandels om een ijzeren voorraad van tweeënhalve maand aan te houden. Dat meldt de bewindspersoon aan de Tweede Kamer.

PW24 - 16-06-2022 | door KNMP

Herexamen 2022 PW24

Moet u in deze situatie een alternatief adviseren zonder propyleenglycol?

PW24 - 15-06-2022 | door Rik Wagenaar, Laboratorium der Nederlandse Apothekers

Dieren

Het dier als donor. De hond als proefkonijn. De afgelopen weken kwamen er twee interessante berichten naar buiten waarin dieren een belangrijke rol spelen.

PW23 - 10-06-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Droge poeders

Hier is dus nog wel ruimte voor een duurzaamheidsscholing.

Toen dit voorjaar de ergste COVID-golven ons dorp gepasseerd waren en iedereen gevaccineerd was, leek het mij weer ’ns tijd voor een bezoek aan de astmaverpleegkundige. Immers: ik wilde nog steeds de puffer van mijn zoon ‘vergroenen’.

PW23 - 10-06-2022 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium 1 reactie

Folliculair lymfoom te behandelen met gentherapie tisagenlecleucel

Het indicatiegebied van de CAR-T-celtherapie tisagenlecleucel (Kymriah) is uitgebreid naar folliculair lymfoom (FL). Dit heeft het Europees Medicijn Agentschap (EMA) besloten na analyse van de resultaten van een klinisch onderzoek.

PW23 - 10-06-2022 | door PW

Nooit meer nabellen

Opioïdenportaal geeft real time-informatie over voorraad.

Een papieren administratie voor opiumwetmiddelen is bewerkelijk en foutgevoelig. Michiel Grijsen kon het heen en weer sturen van papiertjes en parafen niet langer aanzien en ontwikkelde een digitaal opioïdenportaal. “Lijsten printen en nabellen doen wij niet meer.”

PW23 - 10-06-2022 | door Edwin Bos

Document acties

Back to top