Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

2019: hoogste aandeel dure middelen in 10 jaar

Groei extramurale geneesmiddelenkosten voor rekening van dure geneesmiddelen

Dure middelen maken een klein deel uit van alle extra­murale verstrekkingen van geneesmiddelen. De kosten van dure middelen stegen in 2019 naar € 1,1 miljard. Ook het aandeel in de totale geneesmiddelenkosten steeg, en wel naar 33%. Dat is het hoogste aandeel in de afgelopen tien jaar. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Nieuwsblad.

PW46 - 13-11-2020 | door SFK

Medicatietrouw

Met behulp van slimme technologie krijgen apothekers inzicht in het thuis­gebruik van medicijnen en kunnen dat waar nodig bijstellen

Het hele jaar buitelen de themaweken en themadagen over elkaar heen. De ene nog gekker (kwallendag, wereld toiletdag) dan de andere (week van de smaak). Hierdoor dreigen serieuze thema’s onder te sneeuwen. Zoals de Nationale Dag van de Therapietrouw (18 november). Een dag om nog eens extra te benadrukken hoe belangrijk therapietrouw is en wat de mogelijkheden zijn die te verbeteren.

PW46 - 13-11-2020 | door Frans van den Houdt 1 reactie

Pil op maat

Wie weet staan 3D-printers in de verre toekomst gewoon bij patiënt thuis.

Ik herinner het me nog goed, de dag dat mijn toen 4-jarig zoontje uit het niets een acute astma-aanval kreeg. Hoe hij slap en grauw op schoot hing, één en al ademhaling, en uiteindelijk mee mocht met de ambulance. Hij bleek voor van alles allergisch te zijn en we moesten voor hem thuis een kleine apotheek aanleggen. Het managen van de verschillende puffers (hoeveel doses zouden er nog in zitten?), neusspray en antihistaminicum is zelfs voor mij, nota bene apotheker, een uitdaging. Gelukkig heeft onze thuisapotheek een online herhaalservice.

PW46 - 13-11-2020 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Eén portaal voor heel Oss

Patiënt kan actueel medicatie-overzicht zelf downloaden.

Alle zestigduizend inwoners van Oss kunnen online via één portaal hun medisch dossier inzien. Volgens Bart van Genugten hebben apothekers en huisartsen hieraan jarenlang samen gewerkt. “We hebben daarbij eigen keuzes kunnen maken, omdat we allemaal zelfstandige ondernemers zijn.”

PW46 - 13-11-2020 | door Edwin Bos

Herexamen 2020 PW46

Welke uitspraak over off-label- en unlicensed-gebruik is juist?

PW46 - 11-11-2020 | door Inge Holsappel, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP en Kinderformularium

MFB’s vervangen klassieke interactiebewaking G-Standaard

De klassieke medicatiebewaking op interacties in de G-Standaard is vervallen. Sinds 1 november 2020 bevat de G-Standaard alleen nog interactiebewaking op basis van Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s).

PW45 - 06-11-2020 | door KNMP

Apothekers betrokken bij proeftuinen voor verbetering therapietrouw

ZonMw honoreert vier onderzoeksprojecten gericht op verbetering van therapietrouw bij thuiswonende patiënten. Daarbij zijn ook apothekers en apotheken betrokken.

PW45 - 06-11-2020 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP

‘Mensen kunnen meer doen dan direct naar de arts gaan’

Rian Lelie-van der Zande: taak voor apotheker als vraagbaak bij zelfzorg

Veertig jaar KNMP en een leven lang actief binnen de farmacie; ook na haar formele afscheid van de KNMP blijft Rian Lelie-van der Zande betrokken. Ze hoopt in 2021 haar promotie­onderzoek ‘Versterking van zelfmanagement’ af te ronden. Voor de apothekers ziet ze in de komende jaren een belang­rijke rol weggelegd als vraagbaak bij zelfzorg.

PW45 - 06-11-2020 | door Dennis Mulkens

Twee weesgeneesmiddelen goedgekeurd voor handelsvergunning

Twee weesgeneesmiddelen hebben een positief advies gekregen van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) voor een handelsvergunning, te weten het middel lumasiran (Oxlumo) en een gentherapie (Libmeldy).

PW45 - 06-11-2020 | door PW

Bijna 1 op de 5 antibiotica geen eerste-keusmiddel

Apothekers verstrekten bijna 3% minder antibiotica

Nederlandse apotheken verstrekten in 2019 2,9% minder antibiotica dan een jaar eerder. De verstrekkingen van tweede-keus- en reserve-­antibiotica namen met 4% sterker af, maar desondanks is bijna 20% van alle antibiotica-­afleveringen een middel uit deze groep. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW45 - 06-11-2020 | door SFK

Resistentiestrijd

De doemscenario’s zijn al eerder beschreven in het PW. Vergezeld van waarschuwingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), de Internationale Federatie van Apothekers (FIP) en ministers van Volksgezondheid uit de hele wereld. Antibioticaresistentie vormt een van de grootste bedreigingen voor onze gezondheid.

PW45 - 06-11-2020 | door Frans van den Houdt

Antibiotica

Wie weet dragen extra hygiëne en social distancing bij aan minder antibioticagebruik.

Antibiotica, wat zouden we zonder ze moeten? Veelvuldig worden ze voorgeschreven voor allerlei typen infecties. Ik las in een PW-nieuwsbericht dat er minder antibiotica zijn voorgeschreven, ook na de lockdown. Zou het dan toch zo zijn dat minder antibiotica nodig zijn dan we op dit moment gebruiken?

PW45 - 06-11-2020 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Iets minder raadsel in ‘black box’

Perspectief voor therapeutic drug monitoring van andere ic-medicatie.

AIOS ziekenhuisfarmacie Tim Smeets wilde eindelijk wel eens weten hoe vancomycine zich gedraagt bij dialysepatiënten op de intensive care. Hij meet daartoe het antibioticum in restmateriaal uit bloedgasspuitjes. “Zo kunnen we nagaan of het juiste target wordt behaald.”

PW45 - 06-11-2020 | door Maarke Roelofs

Herexamen 2020 PW45

Wat is de plaats van PCSK9-remmers?

PW45 - 04-11-2020 | door Anke Lambooij, Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Eerste car-therapie voor mantelcel-lymfoom

De behandeling van mantelcel-lymfoom bij volwassenen met autologe anti-CD19- getransduceerde CD3-positieve cellen, brexucabtagene autoleucel (Tecartus), ontving goedkeuring voor een voorwaardelijke handelsvergunning door de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP).

PW44 - 30-10-2020 | door PW

Lijst tijdelijke importtoestemming voortaan op KNMP Farmanco

Het overzicht van geneesmiddelen met tijdelijke toestemming voor import is voortaan beschikbaar op de website van KNMP Farmanco.

PW44 - 30-10-2020 | door KNMP

Enquête: inventarisatie knelpunten palliatieve zorg bij hik, jeuk en zweten

Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) inventariseert knelpunten bij de zorg voor patiënten in de palliatieve fase met hik, jeuk en zweten voor een herziening van de richtlijnen.

PW44 - 30-10-2020 | door KNMP

Radar

Voor de derde keer dit jaar was ik op 19 oktober te gast bij Radar voor een studiogesprek met Antoinette Hertsenberg. In januari ging het over de geneesmiddelentekorten, in september kwam de verspilling van geneesmiddelen aan de orde en deze maand mocht ik uitleg geven over de apothekerskosten.

PW44 - 30-10-2020 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Sterke afname gebruik benzodiazepinen

Ouderen gebruiken meeste benzodiazepinen, maar wel steeds minder

Openbare apotheken leverden in 2019 weer minder benzodiazepinen dan eerder. Uitgedrukt in DDD’s nam het gebruik af met 4,3%, de grootste daling sinds jaren. Vooral de hoeveelheid door de gebruiker zelf betaalde benzodiazepinen verminderde. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW44 - 30-10-2020 | door SFK

Te kort

Er is geen tekort voor het aantal mensen met een mening.

Het was te kort. De adempauze, de tijd voor herstel, de periode van enigszins ‘normaal’. Veel collega’s konden gelukkig een paar weken op welverdiende vakantie gaan. Maar anderen, die dit voor september/oktober hadden ingepland, zaten in het beste geval twee weken in de regen thuis. In het slechtste geval zijn ze inmiddels opgeroepen om de nieuwe stroom patiënten te kunnen opvangen. We wisten het wel, in het najaar kwam golf nummer twee. Dat het al eind september zou beginnen, dát hadden we niet voorzien.

PW44 - 30-10-2020 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Document acties

Back to top