Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Kennis medicijnen behouden

Nationaal Farmaceutisch Kenniscentrum moet geneesmiddelontwikkeling bevorderen.

Om zich beter te kunnen profileren als geneesmiddelontwikkelaars en relevante kennis en kunde te behouden voor Nederland en Europa, hebben LUMC, Bio Science Park en TNO het Nationaal Farmaceutisch Kenniscentrum opgericht.

PW30en31 - 30-07-2021 | door Frans van den Houdt

Positief advies upadacitinib bij indicatie atopische dermatitis

Upadacitinib (Rinvoq) heeft een positief advies ontvangen van het Europees geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP voor uitbreiding van de indicatie.

PW30en31 - 30-07-2021 | door PW

Humor

Lachen is een ondergewaardeerd medicijn.

Na een eerdere column over mopperende patiënten, is het misschien goed om ook eens de andere kant te laten zien. Velen hebben, ondanks lichamelijke problemen, nog volop humor. En dat trekt ze er soms doorheen, is mijn idee.

PW30en31 - 30-07-2021 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Steeds gezonder

Preventie moet de boventoon voeren en als het aan Rogier Larik ligt gaan apothekers daar een belangrijke rol bij spelen

Hoe gezond leef jij eigenlijk? Met die vraag zullen we elkaar steeds vaker om de oren slaan. Dat is in ieder geval de verwachting van Rogier Larik, voorzitter van de kersverse Club van leefstijlapothekers.

PW30en31 - 30-07-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Herexamen 2021 PW30en31

Een 76-jarige patiënt komt in de apotheek met een recept van de huisarts voor claritromycine 2 keer per dag 500 mg voor een bacteriële huidinfectie, maar de patiënt gebruikt ook andere geneesmiddelen. Wat doet u?

PW30en31 - 28-07-2021 | door S. de Klerk, afdeling Medicatiebewaking, Stichting Health Base, Houten

Uitdaging

Moet je gezien alle eerdere pogingen niet gewoon constateren dat het nooit wat wordt met die therapietrouw, hield ik Liset van Dijk voor. Mensen hebben simpelweg te veel weerstand tegen het nemen van medicijnen. Zij was het niet met mij eens.

16-07-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Veerkracht

Ik ben trots dat we de apotheek steeds open hebben kunnen houden.

Voor de veiligheidsregio Fryslan ben ik onlangs geïnterviewd over mijn werk in de apotheek. Ik heb hier in volle overtuiging aan meegewerkt, omdat ik het belangrijk vind dat apothekers ook eens in beeld komen; wij worden voor mijn gevoel namelijk vaak vergeten.

PW28en29 - 16-07-2021 | door Sanne de Jager, beherend apotheker Apotheek Huizumerpoort, Leeuwarden

Mirena-spiraal bij indicatie anticonceptie na 6 jaar vervangen

De vervangtermijn van de Mirena-spiraal, wanneer het wordt toegepast als anti­conceptivum, is verlengd van vijf jaar naar zes jaar. Deze verlenging is goedgekeurd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Europees Medicijn Agentschap (EMA).

PW28en29 - 16-07-2021 | door PW

65+: minder medicatie bij grote aandoeningen

Helft van alle medicatie bestemd voor vijf belangrijkste chronische aandoeningen

Van alle door apothekers verstrekte standaarddagdoseringen (DDD’s) van pakketgeneesmiddelen was in 2020 47% bestemd voor de vijf meest voorkomende chronische aandoeningen, hier aangeduid als de Big Five. Daarvan was 62% voorgeschreven aan patiënten van 65 jaar en ouder. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW28en29 - 16-07-2021 | door SFK

Kennisspel medicatie voor artsen

‘Goede interactie tussen kliniek en apotheek’.

Honderden artsen in opleiding in het Isala Ziekenhuis doen mee met een kennisspel en ontvangen wekelijks per mail een vraag over farmacotherapie. Ziekenhuisapotheker Douwe van der Meer: “We scholen artsen bij over farmacologische kwesties, interacties en antistolling.”

PW28en29 - 16-07-2021 | door Edwin Bos

KNMP-richtlijn Consultvoering is geautoriseerd

De KNMP-richtlijn Consultvoering is geautoriseerd en opgenomen in de Professionele Standaard Farmaceutische Zorg. Deze nieuwe richtlijn ondersteunt de openbaar apotheker bij het leveren van patiëntgerichte zorg tijdens gesprekken met de patiënt waaraan de openbaar apotheker een farmaceutisch consult verleent.

PW28en29 - 16-07-2021 | door KNMP

GGA

Als GGG staat voor goed gebruik geneesmiddelen, dan kunt u wel raden waarvoor GGA zou kunnen staan. Inderdaad: goed gebruik apotheker.

PW28en29 - 16-07-2021 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Productinformatie beter vindbaar in overzicht IM

Overzichtelijk per toedieningsweg gerangschikt

In de nieuwe rubriek Productenoverzicht (PO.) in het Informatorium Medicamentorum (IM) zijn alle producten in één overzicht te raadplegen onderaan de stoftekst. Ook is het per product mogelijk door te klikken naar het voorschrijfproduct in de G-Standaard. De aparte productteksten zijn vervallen. Met de introductie van het PO. is productinformatie sneller en makkelijker te vinden.

PW28en29 - 16-07-2021 | door Karin Hagendoorn-Becker

Herexamen 2021 PW28en29

Welke van onderstaande beweringen over het gebruik van een PCA-pomp is NIET juist?

PW28en29 - 14-07-2021 | door Inge Holsappel, Geneesmiddel Informatiecentrum (GIC) en Kinderformularium

Boek, onderscheidingen en video’s over apothekers

Kwartaal in beeld: de maanden april, mei, juni van 2021

Het tweede kwartaal van 2021 staat nog in het teken van het vaccineren, maar ook de zelftest vraagt om aandacht. Bijzonder zijn de koninklijke onderscheidingen voor twee oud-voorzitters van de KNMP en de lancering van een boek over een moedige openbaar apotheker ...

PW26en27 - 02-07-2021 | door KNMP

Nieuwe regelgeving versterkt betrokkenheid (dienst)apotheken bij acute zorg

In het Staatsblad is een algemene maatregel van bestuur (AMvB) gepubliceerd die de betrokkenheid van (dienst)apotheken bij acute zorg versterkt. Zo moet er vooraf overleg plaatsvinden, waarbij dienstapotheken zijn betrokken, als acute zorg in de regio wordt beëindigd of opgeschort.

PW26en27 - 02-07-2021 | door KNMP

KNMP zoekt apothekers voor medicijnvideo’s op Apotheek.nl

De KNMP zoekt enthousiaste apothekers die voor de camera uitleg willen geven over medicijnen: van de werking tot en met waarschuwingen. De video’s worden geplaatst op de bijbehorende medicijnpagina op Apotheek.nl, waar ze beschikbaar komen voor gemiddeld 1,6 miljoen bezoekers per maand.

PW26en27 - 02-07-2021 | door KNMP

Zand, zeep, soda

Zoals gebruikelijk vroeger bij oma thuis, was er altijd zand, zeep en soda. Het was overal goed voor en kwam altijd van pas.

PW26en27 - 02-07-2021 | door Steven Verhagen-Smits, bestuurslid KNMP

Eczeem: vervolgstappen in behandeling duurder

Nieuwe dure biological bij behandeling eczeem telt ongeveer 1700 gebruikers

Openbaar apothekers verstrekten in 2020 aan 1,9 miljoen mensen geneesmiddelen die ook gebruikt worden bij de behandeling van eczeem. De geneesmiddelkosten per gebruiker verschillen per behandelstap en lopen uiteen van ongeveer € 12 per jaar tot bijna € 8600. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW26en27 - 02-07-2021 | door SFK

Schaduwkant

In meer (na decennialang de brandende tropenzon op mijn hoofdhuid te hebben gehad, ben ik nu aangewezen op lichttherapieën om de schade nog enigszins binnen de perken te houden) of mindere mate lopen we allemaal risico door de ultraviolette stralen van de zon. In meer (na decennialang de brandende tropenzon op mijn hoofdhuid te hebben gehad, ben ik nu aangewezen op lichttherapieën om de schade nog enigszins binnen de perken te houden) of mindere mate lopen we allemaal risico door de ultraviolette stralen van de zon.

PW26en27 - 02-07-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Document acties

Back to top