Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Minister prijst apothekers om voorkomen van spillage vaccin

Minister Hugo de Jonge (VWS) noemt het “fantastisch” dat uit flacons van BioNTech/Pfizer een zevende dosis kan worden gehaald. “Dat lukt op z’n minst een deel van de GGD-medewerkers, en sowieso in de ziekenhuizen. Apothekers zijn dat natuurlijk gewend”, aldus de minister tijdens een Kamerdebat.

PW9 - 05-03-2021 | door KNMP

Waardegedreven

Het klassieke beeld van een apotheker is zijn enorme kennis, kunde en kwaliteit. Overal duiken apothekers op: aan het ziekbed van patiënten tot aan bestuurstafels. Ons beroep is veeleisend en vraagt voortdurend om verbetering en leren van elkaar. Het is daarom ook niet toevallig dat apothekers een groot aandeel hebben in Lareb-meldingen en alerts via het Portaal voor Patiëntveiligheid.

PW9 - 05-03-2021 | door Steven Verhagen-Smits, bestuurslid KNMP

Kosten diabetesmiddelen met € 14 miljoen gestegen

Hogere kosten vooral veroorzaakt door toegenomen gebruik van GLP-1-agonisten

Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2020 aan 830.000 mensen diabetesmedicatie, ongeveer achtduizend meer dan in 2019 (+1%). De bijbehorende geneesmiddelkosten namen toe met € 14 miljoen tot bijna € 238 miljoen, een stijging van ruim 6%. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW9 - 05-03-2021 | door SFK 1 reactie

Suikertante

Het vergt een ijzersterke wil om je te wapenen tegen de vele verleidingen

Suiker, wat zijn we er allemaal dol op, maar wat is het ongezond, lees ik op de site van het Diabetes Fonds. Minder suiker eten is echter niet eenvoudig, want zoetigheid geeft ons een prettig gevoel, wordt mij vervolgens verteld. “Ook worden we continu verleid tot het maken van ongezonde keuzes.”

PW9 - 05-03-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Omschakelen

We helpen de patiënt met het omschakelen naar gesubstitueerde medicatie.

Dit jaar hebben nog meer zorgverzekeraars hun preferentiebeleid uitgebreid. Naar voorbeeld van enkele grote verzekeraars dachten nu ook de kleinere hun slag te moeten slaan. Lang leve de eerste maanden van het nieuwe jaar, waarin in de apotheek veel tijd besteed wordt aan het uitleggen van de substitutie geïnitieerd door de zorgverzekeraars. Zo ook de substitutie van de langwerkende insulines. Ik heb alweer menig geval voorbij zien komen.

PW9 - 05-03-2021 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Auto-injector glucagon krijgt positief CHMP-advies

Het hybride middel Ogluo (glucagon) heeft van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) een positief advies gekregen voor een handels­vergunning. Ogluo is qua werkzame stof gelijk aan het referentieproduct GlucaGen, maar is beschikbaar als auto-injector voor subcutaan gebruik.

PW9 - 05-03-2021 | door PW

De juiste link leggen

Copy-paste-verhaal uit het Farmacotherapeutisch Kompas is onvoldoende.

Scholing over medicatie is belangrijk om de zorg te ontlasten, vindt instellingsapotheker Peter Vernooij. Zelf doceert hij agogisch medewerkers in de ggz. “Apothekers en artsen gebruiken veel jargon waardoor sommigen afhaken, daar moet je rekening mee houden.”

PW9 - 05-03-2021 | door Maarke Roelofs

Herexamen 2021 PW9

Voor welke insulines hanteren zorgverzekeraars preferentiebeleid vanaf 2021?

PW9 - 03-03-2021 | door Marloes Dankers, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Gezonde toekomst

The world is 'closed for business'. Een virus bepaalt nu de agenda. Vooral buiten de zorg is er hard aan de noodrem getrokken. Als de wereld had kunnen stoppen met draaien dan was nu het moment geweest. Waar we, pre-COVID, toekomstgericht handelden, wachten we nu af op wat er komen gaat. Pakken we straks de draad gewoon weer op? Of gaan we het structureel anders doen?

PW8 - 26-02-2021 | door Maayke Fluitman, bestuurslid KNMP

Alles halal in webshop

Geneesmiddelen voor moslims zonder dierlijke ingrediënten.

Omdat hij ver wil gaan in het geven van zorg op maat, heeft Mustafa Yildirim de webshop ‘halalmedicijnen.nl’ in het leven geroepen. Het is een hele klus die te vullen. “Capsules bevatten vaak gelatine, wat niet mag. Maar vis­gelatine mag weer wél.”

PW8 - 26-02-2021 | door Annemiek Veelenturf 1 reactie

Geen acuut nierfalen door remdesivir

Gebruik van remdesivir (Veklury) is niet geassocieerd met acuut nierfalen bij gebruik tegen COVID-19. Dat concludeert de veiligheidscommissie van het Europees medicijnagentschap, de PRAC. De commissie doet dit na analyse van gegevens verkregen van de fabrikant en van klinische studies, gemelde bijwerkingen en wetenschappelijke publicaties.

PW8 - 26-02-2021 | door PW

SFK lanceert geheel nieuwe angina pectoris-rapportage

Zorg voor angina pectoris-patiënten in één oogopslag in beeld

In de herziene NHG-Standaard komen langwerkende nitraten een stap later in de onderhoudsbehandeling van angina pectoris dan voorheen. Apothekers kunnen in de nieuwe SFK-rapportage per huisarts nagaan in hoeverre zij patiën­ten conform de gewijzigde standaard behandelen. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW8 - 26-02-2021 | door SFK

Boos

Ik voel weer een beetje hoop.

Gisteren was de uitvaart van een goede vriend. Hij laat een vrouw, drie kinderen en drie kleinkinderen na. Hij was 60 jaar en is gestorven aan COVID. Al vijf weken lag hij op de ic, en de situatie werd steeds uitzichtlozer. Maar hoe kon ik dat zeggen? Hoe vertelde ik het aan zijn familie, wat ik vanuit mijn medische achtergrond al wist? Ik wist en ik vreesde, maar kon niet vertellen wat eigenlijk steeds duidelijker werd. Hoop geven was mijn taak. Maar helaas kreeg ik gelijk.

PW8 - 26-02-2021 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Delicate worsteling

Complex, delicaat, weerbarstig; termen waarmee de minister in haar brief haar worsteling illustreert

Onacceptabel, noemt Tweede Kamerlid Henk van Gerven het feit dat de kostprijs van remdesivir minder dan € 10 bedraagt, terwijl een behandeling van COVID-19-patiënten met het middel zo’n € 2000 kost. Is de minister het daarmee eens, vraagt hij aan Tamara van Ark, die vervolgens met een heel terughoudend maar veelzeggend antwoord komt: “De prijsstelling roept vraagtekens op.”

PW8 - 26-02-2021 | door Frans van den Houdt

Van Ark informeert Kamer over voortgang geneesmiddelenbeleid

Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) informeert de Tweede Kamer over de voortgang van het geneesmiddelenbeleid. In haar Kamerbrief van 12 februari geeft zij de politieke stand van zaken weer van diverse dossiers, zoals geneesmiddelentekorten, gegevensuitwisseling in de zorg en het verbeteren van toegankelijke informatie voor patiënten.

PW8 - 26-02-2021 | door KNMP

51ste editie Informatorium Medicamentorum beschikbaar

Ruim driehonderd stofcombinaties geïntroduceerd

Na de gouden vijftigste editie van het Informatorium Medicamentorum (IM) in 2020, is inmiddels alweer de 51ste editie beschikbaar. Deze is vernieuwd en geactualiseerd met de introductie van 35 nieuwe stoffen en ruim driehonderd stofcombinaties, zeven herziene hoofdstukken en vele andere inhoudelijke wijzigingen.

PW8 - 26-02-2021 | door Atty Hielema, Geneesmiddel Informatie Centrum KNMP

KNMP-pleidooi voor centrale rol van apothekers bij zorg rondom ouderen

De KNMP pleit voor een centrale rol van apothekers bij de zorg rondom ouderen. Dat bracht de KNMP naar voren tijdens de ‘Week van de dialoog’ die het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) van 8 tot en met 11 februari hield.

PW8 - 25-02-2021 | door KNMP

Herexamen 2021 PW8

Voor welke geneesmiddel moet de patiënt elke keer een nieuw recept inleveren in de apotheek?

PW8 - 24-02-2021 | door Caroline Huiskamp, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

De wereld redden

Zich er terdege van bewust dat de impact van geneesmiddelen op het milieu groot is, tonen deze apothekers zich strijdvaardig

Gebleken is dat de meeste reductie van medicijnverspilling wordt behaald doordat zorgprofessionals met elkaar besluiten om anders te gaan werken, schreef minister van Medisch Zorg Tamara van Ark vorig jaar oktober in een brief aan de Tweede Kamer. In de praktijk (en in dit PW) zijn daarvan mooie voorbeelden te vinden. Zoals in het Erasmus MC, waar de intensieve samenwerking tussen ziekenhuisapotheker Roelof van Leeuwen en oncoloog Stefan Sleijfer leidt tot minder verspilling, meer duurzaamheid en een grotere doelmatigheid van kankertherapieën.

PW7 - 19-02-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Combinatiepreparaat pertuzumab/trastuzumab tegen borstkanker

Het oncolytisch combinatiepreparaat pertuzumab/trastuzumab (Phesgo) heeft goedkeuring gekregen voor een handelsvergunning van de humane genees­middelencommissie, de CHMP, van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Het middel is bedoeld voor behandeling van volwassen patiënten met HER2-positief mammacarcinoom.

PW7 - 19-02-2021 | door PW

Document acties

Back to top