Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Verstrekkingen medicinale cannabis opnieuw minder

Groter aandeel op voorschrift van huisarts; aandeel specialist neemt af

Openbare apotheken verstrekten in 2021 42.000 keer medicinale cannabis, 5,9% minder dan in 2020. Hiermee is het aantal verstrekkingen voor het vierde jaar op rij gedaald. Het aandeel van gedroogde vormen is, net als in 2020, groter dan olie. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW12 - 25-03-2022 | door SFK

Posaconazol inzetbaar bij kinderen vanaf 2 jaar

De behandeling met posaconazol (Noxafil) bij kinderen is door het Europees Medicijnagentschap (EMA) goedgekeurd. Artsen kunnen het hierdoor on-label inzetten bij de behandeling van kinderen vanaf 2 jaar en een lichaamsgewicht vanaf 40 kg met invasieve aspergillose. Toepassing bij deze kinderen is mogelijk als behandeling met amfotericine B of itraconazol niet voldoende effectief is of niet mogelijk is door intolerantie voor deze middelen.

PW12 - 25-03-2022 | door PW

Patiëntcontact

Dát is onze kracht als lokale apotheker.

Bijna geen van mijn studievriendinnen werkt in een openbare apotheek. Laatst is er weer eentje overgestapt naar the dark side, de industrie dus, zoals we met elkaar grappen. Door diezelfde vriendinnen werd me gevraagd of ik patiëntencontact nog wél leuk vind. In een reflex dacht ik aan de cliënt die van de preferente vezels niet kan poepen en tierend beschreef wat dat met zijn reet (dat zei hij echt) doet. Ik geloof hem op zijn woord.

PW12 - 25-03-2022 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Heldhaftig

Hij is geen soldaat, ook geen politieagent, zegt Oleg Klimov, voorzitter van de Oekraïense apothekersvereniging; hij is al 46 jaar apotheker. Maar Oekraïne is zijn land en moet van hem en zijn landgenoten blijven, voegt hij er met klem aan toe. Dus gaat hij ’s nachts met zijn zoon de straat op om zijn stad Kiev te verdedigen. Kalashinikov over de schouder.

PW12 - 25-03-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Kabinet aan de slag met leveringszekerheid en ‘ontregelen’ van zorg

Het nieuwe kabinet zet nog voor de zomer uiteen hoe het de leveringszekerheid van genees- en hulpmiddelen wil versterken en op welke wijze de zorg kan worden ‘ontregeld’. Dat zegden de ministers Ernst Kuipers (VWS) en Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) toe tijdens het Kamerdebat over de zorgparagraaf van het regeerakkoord.

PW12 - 25-03-2022 | door KNMP

Vernieuwde Vervolgopleiding Openbare Farmacie van start

De vernieuwde Vervolgopleiding Openbare Farmacie (VOF) is 17 maart in Zeist officieel van start gegaan. Deze postacademische vervolgopleiding draagt bij aan het op peil houden van voldoende gekwalificeerde openbaar apothekers en aan de kwaliteit van de openbare farmacie.

PW12 - 25-03-2022 | door KNMP

De KNMP heeft lef!

Regelmatig hoor ik dat de KNMP te weinig doet om het bedrijfsbelang van de openbare apotheek te behartigen. Als voorzitter van de LOA en portefeuillehouder branche trek ik me dat natuurlijk zeer aan. Wanneer ik vervolgens in gesprek ga en vertel wat de KNMP doet, dan blijkt dat veel apothekers geen idee hebben wat er gebeurt.

PW12 - 25-03-2022 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP

Herexamen 2022 PW12

Wat is de functie van het citroenzuur in de magnesiumgluconaatdrank 45 mg/ml FNA?

PW12 - 23-03-2022 | door Marijn Westphal, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Doorbreek het taboe

Laaggeletterdheid leren herkennen dankzij training.

Door de schaamtecultuur blijft laaggeletterdheid vaak onopgemerkt. Fatiha Boulaksil geeft trainingen om zorgprofessionals te leren hoe hiermee om te gaan. “Trek het uit de taboesfeer.”

PW11 - 18-03-2022 | door Delia Titre

Abemaciclib nu ook in een eerder stadium van borstkanker toepasbaar

Abemaciclib (Verzenios) ontving een positief advies van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van de indicatie. Het middel is al op de markt voor de behandeling van vrouwen met lokaal gevorderd of gemetastaseerd hormoonreceptor (HR)-positief, HER2-negatief mammacarcinoom, in combinatie met een aromataseremmer of fulvestrant als initiële endocriene therapie, of bij vrouwen die eerder endocriene therapie hebben gekregen.

PW11 - 18-03-2022 | door PW

Beter begrepen

Zelfs mensen die normaal op C1-niveau communiceren, vinden de tekst prettiger leesbaar.

U wilt informatie delen met uw patiënten, maar begrijpen ze die dan ook? In iedere taal kennen we niveaus.

PW11 - 18-03-2022 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Doorzetters

Werken je nieren niet, dan ga je dood. De Nierstichting windt er op haar website geen doekjes om. Jaarlijks overlijden duizend dialysepatiënten. Tegelijkertijd verzekert de stichting er alles aan te doen om mensen met een nierziekte in leven te houden.

PW11 - 18-03-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

KNMP-richtlijn Astma geautoriseerd en opgenomen in Professionele Standaard

De KNMP-richtlijn Astma is geautoriseerd en opgenomen in de Professionele Standaard Farmaceutische Zorg. Deze nieuwe richtlijn ondersteunt de openbaar apotheker bij het verlenen van farmaceutische zorg aan patiënten met astma in de eerstelijnsketenzorg.

PW11 - 18-03-2022 | door KNMP

KNMP-site vernieuwd: meer overzicht en gebruiksgemak

De website van de KNMP is volledig vernieuwd. De vormgeving is aangepast, er is een nieuwe indeling gemaakt, de zoekmachine is verbeterd en KNMP-leden kunnen in ‘Mijn KNMP’ hun gegevens inzien en aanpassen.

PW11 - 18-03-2022 | door KNMP

Preppen met pillen

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is dermate verschrikkelijk, dat ook in Nederland bij velen de angst om het lijf is geslagen. Veel mensen zijn daardoor aan het preppen geslagen.

PW11 - 18-03-2022 | door Nicole Hunfeld, bestuurslid KNMP

Astma-COPD-medicatie minder vaak verstrekt

Openbare apotheken verstrekten in 2021 6,3 miljoen keer medicatie voor astma of COPD, 4,7% minder dan in 2020. Deze daling komt voor rekening van afgenomen gebruik van losse middelen met één werkzame stof. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW11 - 18-03-2022 | door SFK

Herexamen 2022 PW11

Welke wekelijkse dosisvermindering adviseert de NHG-Standaard Pijn (2021) bij het afbouwen van opioïden?

PW11 - 16-03-2022 | door dr. Linda Kok, arts en adviseur Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Minister Ernst Kuipers wil tweejaars-werkonderbrekingseis per 2023 schrappen

Minister Ernst Kuipers (VWS) heeft het voornemen om de tweejaars-werkonderbrekingseis met ingang van 1 januari 2023 geheel te schrappen uit de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG).

PW10 - 11-03-2022 | door KNMP

Regeling voor zorgverleners met post-COVID-klachten

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een subsidieregeling voor zorgwerkgevers om medewerkers die twee jaar na hun COVID-19-besmetting nog steeds klachten hebben langer in dienst te houden. Dat schrijft minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) in een brief aan de Tweede Kamer.

PW10 - 11-03-2022 | door KNMP

Van je sokkel

Afgelopen weken stormde het flink. Bomen werden omvergeblazen. Dakpannen waaiden van de daken. En menig vrachtwagen belandde op zijn kant. Dit natuurgeweld leert weer dat je niet alles in de hand hebt. Dat niet alles beheersbaar is. Je kan de dakpannen nog zo strak hebben gelegd of je trampoline nog zo goed hebben gezekerd. Als de wind de smaak te pakken heeft, gaan ze. Daar helpt geen code geel, oranje, rood tegen.

PW10 - 11-03-2022 | door Sijtze Blaauw, bestuurslid KNMP

Document acties

Back to top