Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Zorgeloos in de Porsche

Apothekers organiseren jaarlijks dagje uit voor chronisch zieke kinderen.

PW4 - 27-01-2023 | door Frans van den Houdt
Foto Jeroen Jumelet
In een echte sportwagen de weg op is “vet cool man”, vinden apothekers en farmaciestudenten die zich onder die slogan ieder jaar vrijwillig inzetten om chronisch zieke kinderen de dag van hun leven te bezorgen.
Zorgeloos in de Porsche

Het geeft hem veel voldoening iets te kunnen betekenen voor een goed doel, zegt Jop Engel, apotheker bij Apotheek Koert Galgenwaard in Utrecht en sinds 2017 actief betrokken bij Vet Cool Man, dat ieder jaar een speciale dag organiseert voor chronisch zieke kinderen. “Het is heftig om te zien dat zoveel kinderen de pech hebben geen gezond leven te kunnen leiden, maar heel mooi te ervaren dat jouw bijdrage hen een leuke dag bezorgt waar ze nog lang van nagenieten.”

Vet Cool Man is in 2003 ontstaan op initiatief van een, ondertussen aan kanker overleden, lid van een dispuut van Utrechtse studenten Farmacie die groot fan was van Porsche en regelde dat zieke kinderen één dag op pad konden met deze sportwagen. Inmiddels is de dag uitgegroeid tot een groot evenement op een zaterdag in juni, waaraan ruim tweehonderd particuliere Porschebezitters en 150 gezinnen met zieke kinderen meedoen. “Een dag voor het hele gezin”, zegt Engel, “want ook ouders, broertjes en zusjes hebben te lijden onder de ziekte van een kind en verdienen daarom een zorgeloos dagje uit.”

Gespannen

De patiëntjes worden met broertjes en zusjes ’s ochtends met een Porsche opgehaald bij vijf ziekenhuislocaties en onder politiebegeleiding de stad uitgeleid, om vervolgens richting het RDW Testcentrum in Lelystad te rijden (de ouders volgen in een touringcar). Op het RDW-terrein is veel te doen (racesimulatoren, politie-Porsches, Amerikaanse politieauto’s) en te eten en drinken. Hoogtepunt is een rit over het hier gelegen circuit. “Voordat ze het circuit op gaan zijn veel kinderen gespannen”, zegt Engel, “maar na afloop stappen ze heel opgetogen uit de auto en willen ze het liefst nog een keer.”

Engel doet een beroep op apothekers om gezinnen met zieke kinderen aan te melden, deel te nemen als Porsche-rijder of zich als vrijwilliger te melden (info@vetcoolman.nl). Het is de moeite meer dan waard. “Het is onbetaalbaar om de kinderen vermoeid, maar met een brede glimlach, naar huis te zien gaan.”

“Heel heftig om te zien dat veel kinderen geen gezond leven kunnen leiden”, zegt Jop Engel.

Document acties

Back to top