Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vanuit huis werken

Benutten van voordeel papierloos systeem.

PW1en2 - 13-01-2023 | door Delia Titre
Foto Frank Jansen
Om de hoge werkdruk door uitval van personeel te verlichten werken assistenten bij Apotheek het Catharinahuis af en toe thuis. Rogier Gerritsen: “Het helpt als iemand vanuit huis achter elkaar recepten wegtikt.”
Vanuit huis werken

De digitale thuiswerkplek van Apotheek het Catharinahuis in Haarlem oogt simpel, maar is doeltreffend. De laptop met daarop alle benodigde software om recepten thuis te kunnen verwerken, is van dienst geweest tijdens de heftigste coronapieken. Maar ook nu – in tijden van personeelskrapte – komt de laptop goed van pas, vertelt apotheekeigenaar Rogier Gerritsen: “Het maakt het mogelijk het team te ontlasten.”

“We laten assistenten vanuit huis meehelpen”, vervolgt hij. “Niet structureel, maar in noodsituaties.” Zoals enkele weken geleden. Achter elkaar testten de assistenten positief op corona en waren daarom genoodzaakt in quarantaine te gaan. “Bij milde klachten konden onze assistenten deels vanuit huis werken.” Zo is ook het rooster rond te krijgen bij personeelskrapte: “Soms kan een assistent niet een hele dag in de apotheek werken, maar wel een middagje thuis.”

Herhaalrecepten

Op deze manier opereren kan doordat het apotheekteam volledig papierloos werkt. Hiermee is het team toevalligerwijs net voordat corona uitbrak gestart. De medewerkers kunnen daardoor recepten op soort rangschikken; doorlopende herhaalrecepten zijn bijvoorbeeld eenvoudig eruit te filteren. Deze recepten zijn een goed klusje voor de thuiswerkende assistent, want die kan ze “achter elkaar wegtikken”. Omdat de apotheek gebruikmaakt van local filling liggen de medicijnen de volgende dag voor de patiënt klaar in de apotheek.

Maar het ei van Columbus kan je het nog niet noemen, licht Gerritsen toe. “Het systeem is niet 100% dekkend. Er zijn altijd recepten waarbij bijvoorbeeld nog een kwitantie moet, of toch nog iets uit de la. Dat moet in de apotheek gebeuren.”

Toch hoopt Gerritsen dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zal toestaan recepten structureel buiten de apotheek te mogen verwerken, want hij ziet meer mogelijkheden. “Als iemand ziek is geweest en nog aan het herstellen is, kan je dit als tussenstap aanbieden. Je hoeft dan niet gelijk volledig aan de bak.”

Rogier Gerritsen: “We laten assistenten vanuit huis meehelpen”

Document acties

Back to top