Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Aandeel opt-in moet omhoog

Oproep Drentse apothekers voor delen medicatiegegevens.

PW48 - 02-12-2022 | door Edwin Bos
Foto Gijs van Ouwerkerk
Omdat veel 70-plussers in Drenthe nog geen toestemming (opt-in) hebben gegeven voor het uitwisselen van medicatiegegevens zijn vijftig apotheken een campagne gestart. Paul Jansema: “Met een brief en media-aandacht hopen we het aandeel opt-in te verhogen naar 85%.”
Aandeel opt-in moet omhoog

In een ziekenhuis in Drenthe kreeg een patiënt een zware complicatie omdat niet bekend was dat hij ernstige bijwerkingen krijgt van een NSAID. Het is een van de vele voorbeelden die aangeven hoe belangrijk het is dat patiënten toestemming geven voor het delen van hun medicatiegegevens, zegt openbaar apotheker Paul Jansema van BENU Apotheek Hoogeveen Centrum. “Deze ernstige bijwerking was bekend bij de bronapotheek, dus dit had voorkomen kunnen worden. Maar de patiënt had het toestemmingsformulier voor het Landelijk Schakel Punt niet ondertekend, zodat de informatie niet is gedeeld.”

Uit een steekproef bij de vijftig apotheken van de Drentse Apothekers Coöperatie (DAC) blijkt dat per apotheek gemiddeld 25% van de patiënten geen opt-in heeft, onder wie ook veel kwetsbare 70-plussers. “In sommige apotheken zijn nog enkele honderden van deze groep die het toestemmingsformulier niet hebben ingevuld”, aldus Jansema, die als persapotheker binnen DAC dit initiatief naar buiten brengt.

“Allereerst krijgen alle 70-plusser een brief, omdat die groep goed behapbaar is voor ons. We roepen ze op alsnog te ondertekenen. Daarbij benadrukken we dat wanneer ze geen toestemming geven, ze er zelf verantwoordelijk voor zijn dat andere zorgverleners inzicht krijgen in hun actuele medicatieoverzicht.”

Ook heeft DAC een nulmeting gedaan om te zien of de methode werkt. “Blijkt straks dat weinig patiënten hebben getekend, dan kunnen we nabellen voor extra toelichting.”

Medicatieveiligheid

Via de lokale radio en tv, zoals RTV-Drenthe, willen de apothekers ook andere doelgroepen bereiken, want ook in andere leeftijdsgroepen zijn er nog veel zonder opt-in. “We hopen dat iedereen zonder toestemming zich afvraagt: heb ik het zelf wel goed geregeld?”

De medicatieveiligheid in Drenthe moet verbeteren, dat is de inzet van de apothekerscoöperatie, benadrukt Jansema. “We streven naar 100%, maar als we een stijging van 75% naar 85% kunnen realiseren, zijn we heel tevreden.”

“In sommige apotheken zijn nog enkele honderden 70-plussers zonder opt-in”, aldus Paul Jansema.

 

Document acties

Back to top