Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

De apotheker

Chatten met de apotheker

Jeroen Bosch Ziekenhuis wil met live chat patiëntcontact verbeteren.

Via een live chat wil de apotheek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis de patiëntenzorg optimaliseren. Mede-initiatiefnemer Thijs Balk hoopt op veel farmaceutisch-inhoudelijke vragen. Patiënten kunnen foto’s meesturen van een recept of doosje.

PW37 - 17-09-2021 | door Frans van den Houdt

Kwetsbare ouderen opsporen

‘Patiënten praten makkelijker omdat ik niet de huisarts ben.’

Door het stellen van extra vragen tijdens medicatiebeoordelingen bepaalt apotheker Harmke Verlinden welke kwetsbare ouderen meer zorg nodig hebben. Via een zelf ontwikkelde app overlegt ze vervolgens met de huisartsen of een bezoek noodzakelijk is.

PW36 - 10-09-2021 | door Edwin Bos

Cytostatica via de sonde

Handboek vol weloverwogen toedienadviezen.

Essentiële informatie over het toedienen van geneesmiddelen is samengebracht in een handboek van het Prinses Máxima Centrum. Sjoukje Velthuijs: “Dit helpt zorgverleners op een juiste manier geneesmiddelen toe te dienen aan onze jonge patiënten.”

PW35 - 03-09-2021 | door Delia Titre

Gezondheid checken in de apotheek

Apotheek is bij uitstek geschikt om leefstijl aan de orde te stellen.

Op consult in de apotheek, ter plekke onder meer bloeddruk en cholesterol laten meten en na een halfuur weer buiten staan met een gezondheidsrapport en concrete adviezen. De BENU Gezondheidscheck zorgt in Rotterdam voor veel positieve reacties, zegt Pieter Bax.

PW34 - 27-08-2021 | door Linda de Jonge

Video’s met uitleg in het Papiaments

Bijdragen aan betere farmaceutische zorg op Curaçao.

Op Curaçao ervaart Nitza Hooi dat je als apotheker met kleine dingen een wereld van verschil kan maken. Om de farmaceutische zorg op het eiland te helpen bevorderen, wil ze geneesmiddeluitgifte begeleiden met een uitlegvideo in het Papiaments of Spaans.

PW32en33 - 13-08-2021 | door Annemiek Veelenturf

Kennis medicijnen behouden

Nationaal Farmaceutisch Kenniscentrum moet geneesmiddelontwikkeling bevorderen.

Om zich beter te kunnen profileren als geneesmiddelontwikkelaars en relevante kennis en kunde te behouden voor Nederland en Europa, hebben LUMC, Bio Science Park en TNO het Nationaal Farmaceutisch Kenniscentrum opgericht.

PW30en31 - 30-07-2021 | door Frans van den Houdt

Kennisspel medicatie voor artsen

‘Goede interactie tussen kliniek en apotheek’.

Honderden artsen in opleiding in het Isala Ziekenhuis doen mee met een kennisspel en ontvangen wekelijks per mail een vraag over farmacotherapie. Ziekenhuisapotheker Douwe van der Meer: “We scholen artsen bij over farmacologische kwesties, interacties en antistolling.”

PW28en29 - 16-07-2021 | door Edwin Bos

Aandacht voor acne en litteken

In huidkliniek is er meer tijd voor gericht advies.

Een verlengde arm van de apotheek, zo noemt Simon Latumalea zijn huidkliniek. “Hier kunnen mensen, net als in de apotheek, gemakkelijk terecht voor deskundig advies, maar dan gericht op de huid.”

PW26en27 - 02-07-2021 | door Delia Titre

Speciale zorg voor wonden

Zorgverleners in regio Twente introduceren wondbox met protocol.

Om voorgoed een eind te maken aan alle onduidelijkheid rond de behandeling van wonden, staken zorgverleners in Twente de koppen bij elkaar en ontwikkelden de wondbox. “Je mag dit gerust een regionale success story noemen.”

PW25 - 25-06-2021 | door Frans van den Houdt

Heruitgifte lijkt zeer lucratief

Wereldprimeur: teruggebracht medicijn na kwaliteitscheck naar medepatiënt

Drie doosjes prostaatkankermedicatie wisselden vorige maand van eigenaar, waarmee € 9000 is uitgespaard. Apotheker/onderzoeker Lisa-Marie Smale kijkt tevreden terug op de transactie. “Heruitgifte moet uiteindelijk standaardzorg worden.”

PW24 - 18-06-2021 | door Annemiek Veelenturf 2 reacties

Uit liefde voor de samenleving

Zeliha Cimtay krijgt lintje voor vele vrijwilligerswerk.

De liefde voor mens en samenleving staat centraal bij Zeliha Cimtay, die voor het vele vrijwilligerswerk dat zij doet in Schiedam onlangs koninklijk werd onderscheiden. “Hier haal ik veel energie uit.”

PW23 - 11-06-2021 | door Frans van den Houdt

Vervuiling schokt apotheker

FTO over medicijnresten in water vergroot bewustzijn.

Het bezoek aan een farmacotherapeutisch overleg over medicijnresten in water opende Cynthia Ong haar ogen; ze wist niet dat medicijnen zoveel schade aanrichten in het milieu. “Beschamend dat ik daar niet eerder bij heb stilgestaan.”

PW22 - 04-06-2021 | door Edwin Bos 3 reacties

Koppelaar in Leids netwerk

Liaisonapotheker brengt collega’s in de regio met elkaar in contact.

Niet altijd druk, maar wel altijd beschikbaar. Als liaisonapotheker zorgt Leen Nelemans ervoor dat het Leids Academisch Netwerk Apotheken (LANA) draaiende blijft. “Erg mooi om te kunnen bijdragen aan de ontwikkelingen in de farmacie.”

PW21 - 28-05-2021 | door Delia Titre

Overgang: meer kennis is nodig

NHG-Standaard De Overgang is dringend aan herziening toe.

Meer bewustwording is nodig over klachten bij de overgang, zodat deze beter worden herkend en behandeld, vindt Eric van der Borg. “Artsen en apothekers moeten het onderwerp, zodra het weer kan, in een FTO bespreken.”

PW19en20 - 14-05-2021 | door Frans van den Houdt

Farmacie in de wereld van ’t kind

Waan Yasen werkte mee aan jeugdboek Medicijnen.

Waan Yasen, werkzaam bij Service Apotheek Waldeck in Den Haag, werkte mee aan Medicijnen, een jeugdboek over de wereld van de farmacie. “Het is goed dat kinderen leren over ziek zijn, maar ook weten dat een pilletje hen beter kan maken.”

PW18 - 07-05-2021 | door Annemiek Veelenturf

Vinger aan de pols bij antistolling

Farmaceutisch ontslagbrief verbetert overdracht na opname.

Te vaak gaat het mis. Door gebrek aan informatie gebruiken patiënten onnodig lang antistollingsmedicatie, met bloedingsrisico’s tot gevolg. “Tijd om samen met openbaar apothekers dit lek te dichten”, vindt ziekenhuisapotheker Matthijs Becker.

PW17 - 30-04-2021 | door Delia Titre

In één klap een expert

Emilie Gieling adviseert het RIVM over COVID-19-medicatie.

Het was nog een geheel nieuw vakgebied toen ziekenhuisapotheker Emilie Gieling door het RIVM werd gevraagd te adviseren over geneesmiddelen tegen COVID-19. Sindsdien volgt ze elke dag de laatste ontwikkelingen. “Oordelen op basis van één studie is best spannend.”

PW16 - 23-04-2021 | door Edwin Bos

Verspilling vaccins tegengaan

Als apotheker ben je gefocust op de farmaceutische kwaliteit van het vaccin.

Coronavaccins zijn schaars en mogen dus absoluut niet worden verspild. Rianne Schrijver zorgt er dagelijks voor dat dit niet gebeurt. “Heel bijzonder bij deze historische operatie betrokken te zijn.”

PW15 - 16-04-2021 | door Frans van den Houdt

Een digitale optelsom

Tool brengt aandeel adequate tromboseprofylaxe naar 82%.

Tromboseprofylaxe wordt nogal eens over het hoofd gezien bij ziekenhuisopname, aldus ziekenhuisapotheker Tessa Jaspers. Zodoende ontwikkelde ze een tool om dit te voorkomen. “Verschillende risicofactoren worden meegenomen met verschillende wegingsfactor.”

PW14 - 09-04-2021 | door Maarke Roelofs

Aandringen op gebruik van laxans

Voorkomen van constipatie bij gebruik van opioïden.

Met ‘Aandringen voor aandrang’ motiveert Yasmin Sterk opioïdgebruikers naast hun fentanyl of oxycodon ook een laxans te nemen. Zo kan ernstige verstopping, met soms ziekenhuisopname tot gevolg, worden voorkomen.

PW13 - 02-04-2021 | door Annemiek Veelenturf

Document acties

Back to top