Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW27/28

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Gezonde generatie

Een rookvrije generatie wil Paul Blokhuis realiseren. Een nobele maar niet makkelijk te realiseren ambitie van de staatssecretaris van Volksgezondheid, de drijvende kracht achter het Nationaal Preventie-akkoord. Instrumenten die hij tot zijn beschikking heeft zijn rookwaren onaantrekkelijk maken en zoveel mogelijk uit het zicht leggen, producten heel duur maken en als dat allemaal niks uithaalt producten verbieden. Dat laatste gebeurt nu met e-sigaretten met een smaakje.

03-07-2020 | door Frans van den Houdt

Sanquin verzamelt plasma voor geneesmiddel COVID-19

Bloedbank Sanquin gaat op grote schaal plasma van herstelde patiënten met COVID-19 verzamelen. Dit convalescent plasma bevat neutraliserende antistoffen voor de behandeling van COVID-19 of om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) draagt € 10 miljoen aan dit project.

22-06-2020 | door PW

Innovatie

In deze tijd van telecons en thuiswerken past een stukje reflectie. Welke nieuwe werkvormen zijn een verrijking, en welke niet? Wat is mijn toegevoegde waarde voor de patiënt en wat geeft mij energie?

03-07-2020 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

NZa: ´We moeten alleen betalen voor zinnige zorg´

Door de uitbraak van het coronavirus is het mogelijk kritisch te kijken waarvoor we eigenlijk betalen: zinnige zorg of zorg van weinig of geen waarde. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die op verzoek van de minister voor Medische Zorg onderzoekt of bekostiging goed gebruik van zorg en digitale zorg kan stimuleren.

23-06-2020 | door PW

Herexamen 2020 PW27/28

Wat moet een insuline patiënt doen?

01-07-2020 | door Anneke Cancrinus, apotheker, KNMP Geneesmiddel Informatie Centrum

‘Tests ongeschikt voor meten effect andexanet alfa’

Commerciële tests voor het meten van de anti-fXa-activiteit zijn ongeschikt om het effect van andexanet alfa (Ondexxya) te bepalen vanwege de kans op overdosering. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert zorgverleners het effect van andexanet alfa te bepalen aan de hand van klinische parameters.

24-06-2020 | door PW

Extra stimulans EMA voor ontwikkeling weesgeneesmiddelen

Om de ontwikkeling van weesgeneesmiddelen extra te stimuleren hoeft de academische wereld niet langer te betalen voor wetenschappelijk advies van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). De kosten voor dergelijke adviezen liepen tot voor kort in de tienduizenden euro’s.

24-06-2020 | door F.J.M van den Houdt (461233)

EMA keurt remdesivir voorwaardelijk goed voor COVID-19

Voor de behandeling van COVID-19 is remdesivir (merknaam Veklury) als eerste geneesmiddel in de Europese Unie voorwaardelijk goedgekeurd. De virusremmer – oorspronkelijk bedoeld voor ebola – is voor volwassenen en adolescenten van 12 jaar of ouder die met een longontsteking in het ziekenhuis zijn opgenomen en zuurstof nodig hebben.

25-06-2020 | door c.reinders@knmp.nl

Nieuw recombinant vaccin tegen gordelroos beschikbaar

Per 1 juni is een nieuw vaccin tegen gordelroos (Shingrix) beschikbaar in Nederland. De Gezondheidsraad heeft vorig jaar een positief advies uitgebracht over dit vaccin, omdat het in negen van de tien gevallen gordelroos voorkomt en de bescherming lang aanhoudt. Eerder gaf de Gezondheidsraad een negatief advies over een ander, levend verzwakt gordelroosvaccin (Zostavax) vanwege een te geringe bescherming.

03-07-2020 | door PW

Medicijngebruik per hoofd bevolking met 1,7% gedaald

Openbare apotheken verstrekten in 2019 binnen het basispakket minder geneesmiddelen per hoofd van de bevolking dan in 2017 en 2018. Dit komt – ondanks een beperkte bevolkingsgroei – door een afname van de hoeveelheid verstrekte pakketgeneesmiddelen. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

03-07-2020 | door SFK

Wijkverpleegkundige heeft een sterk signalerende functie bij de patiënt thuis

Om de zorg goed te organiseren voor thuiswonende ouderen die hulp krijgen van de thuiszorg bij hun medicatiegebruik, biedt de nieuwe Landelijke Eerstelijns Samenwerkingsafspraak handvatten voor de drie betrokken partijen. Apotheker Mieke van Hattum ziet vooral winst in intensief contact met wijk­verpleegkundigen. “Met de huisartsen hebben we al veel en goed contact.”

03-07-2020 | door Cindy Reinders

Coronatijd legt winst innovatieve zorg bloot

De apotheken van Stichting Gezondheidscentra Eindhoven (SGE) ervaren het als een groot voordeel dat ze in deze tijden van corona samenwerken met andere medische en paramedische disciplines. Ook het papierloos werken dat jaren geleden is ingevoerd, betaalt zich meer dan ooit uit. “Als apotheek hoeven we niet alles zelf te verzinnen; we doen het samen.”

03-07-2020 | door Cai Vosbeek

Minder cortico­fobie bij ouders door okee-interventie

Door onjuist, onvoldoende of overmatig gebruik van topicale corticosteroïden kunnen eczeemklachten of bijwerkingen verergeren, met een verminderde kwaliteit van leven tot gevolg. De OKEE-interventie voor kinderen met eczeem zorgt voor een betere begeleiding en betere behandeluitkomsten. Bovendien nemen de zorgen van de ouders over corticosteroïdengebruik – corticofobie – af.

03-07-2020 | door Ellen Koster, Daphne Philbert en Marcel Bouvy

Remmen van ontsteking blijkt veelbelovende strategie tegen artrose

Artrosepatiënten hebben naast gewrichtsschade vaak ook een ontsteking die de ziekte versterkt. De ontsteking aanpakken kan daarom een goede manier zijn voor een effectieve behandeling. Uit onderzoek blijkt dat zowel het remmen van ontstekingsfactor S100A8/A9 als de injectie van stamcellen hoopgevende opties zijn om gewrichtsbeschadiging te verminderen.

03-07-2020 | door Stephanie van Dalen

Medicijnverspilling in apotheken fors onderschat

Eén op de vier apotheken kampt jaarlijks met een verlies van gemiddeld € 10.000 door interne medicijnverspilling. Veel apothekers houden deze verspilling echter niet bij en onderschatten de werkelijke omvang, blijkt uit onderzoek onder driehonderd apotheken. “Het bijhouden van verspilling verdient meer aandacht; het heeft effect op kostenbesparing en duurzaamheid.”

03-07-2020 | door Soufiane Lilih, Marcel Kooij, Aukje Mantel-Teeuwisse en Bilal Aolad-Si Mhammad

Bewaking eerste lijn stap vooruit

Sinds kort leggen poliklinisch apotheker Annemieke van der Kaaij en haar team alle, in het lab bepaalde, afwijkende genotypen vast in het AIS. Daardoor kunnen de vele gekoppelde apotheken in de regio Midden Holland hierop voortaan ook bewaken.

03-07-2020 | door Cindy Reinders

Nieuwe samenstelling van het KNMP-bestuur

Reinier Bax, Maayke Fluitman, Jacco Pesser, Steven Verhagen-Smits en Peter Wognum zijn in de Algemene Vergadering (AV) van 25 juni benoemd tot nieuwe leden van het KNMP-bestuur.

03-07-2020 | door KNMP

Samen sterk

Ten tijde van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in 1588 gold ‘Eendracht maakt macht’ als wapenspreuk. Deze werd op munten en wapenschilden afgedrukt, om te laten zien dat je samen sterker bent dan de som der delen.

03-07-2020 | door Sijtze Blaauw, bestuurslid KNMP

CBG-voorzitter krijgt nieuwste Standaarden voor Zelfzorg

Het eerste exemplaar van de nieuwe, negende editie Standaarden voor Zelfzorg is op 24 juni door KNMP-voorzitter Aris Prins overhandigd aan Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het volledig herziene standaardwerk biedt praktische handvatten voor het gebruik van zelfzorg.

03-07-2020 | door KNMP

Code ‘masker 19’: wat er gebeurt na de melding …

Direct na de lancering van ‘Masker 19’, de code waarmee slachtoffers bij apotheken huiselijk geweld kunnen melden, kwamen al aangiftes binnen. Voorzitter Debbie Maas van Veilig Thuis, dat de meldcode samen met de KNMP en het ministerie van VWS in het leven riep, is blij met het engagement van apothekers. Ze vertelt wat er gebeurt nadat een ‘Masker 19’-melding aan Veilig Thuis is doorgegeven.

03-07-2020 | door Quirine Tacken
Back to top