Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Innovatie

Welke nieuwe werkvormen zijn een verrijking en welke niet?

PW27/28 - 03-07-2020 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium
In deze tijd van telecons en thuiswerken past een stukje reflectie. Welke nieuwe werkvormen zijn een verrijking, en welke niet? Wat is mijn toegevoegde waarde voor de patiënt en wat geeft mij energie?
Innovatie

Persoonlijk krijg ik de meeste energie van iets creatiefs, iets nieuws opzetten. En daarin ben ik vast niet uniek; voor mijn collega’s geldt dat zeker ook. Wanneer er een nieuwe analyse moet worden opgezet is dit voor velen als een kers op de taart, en die gun je iedereen! Door ons te blijven verdiepen in nieuwe technieken en onverwachte issues houden we de kennis op peil. En dat kwam de afgelopen maanden goed van pas; zo konden we tijdig nieuwe assays ontwikkelen voor COVID-studies.

Maar in 2022 is het mogelijk hiermee gedaan! Vanaf dan schrijft de IVDR (In Vitro Diagnostic Regulation) voor dat we een laboratory developed test alleen nog mogen uitvoeren als geen test met CE-keurmerk te koop is. Lekker makkelijk, zo’n kant-en-klare test! Misschien, als dit soort kennis verloren gaat, zijn we afhankelijk van wat derden produceren. Dat maakt het op termijn lastig om aan de vraag te voldoen (opschalen in tijden van crisis, nieuw geneesmiddel meten). En ongetwijfeld stijgen de kosten ...

Vanwege de huidige crisis wordt de wet mogelijk vertraagd ingevoerd. Laten we die reservetijd goed gebruiken en de beleidsmakers doen inzien dat, hoe tegenstrijdig het ook lijkt, door IVDR de kwaliteit van laboratoriumzorg juist kan afnemen. Kan me niet voorstellen dat dat de bedoeling is.


Document acties

gearchiveerd onder: Innovatie, COVID-studies, thuiswerken
Back to top