Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

NZa: ´We moeten alleen betalen voor zinnige zorg´

PW27/28 - 23-06-2020
Door de uitbraak van het coronavirus is het mogelijk kritisch te kijken waarvoor we eigenlijk betalen: zinnige zorg of zorg van weinig of geen waarde. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die op verzoek van de minister voor Medische Zorg onderzoekt of bekostiging goed gebruik van zorg en digitale zorg kan stimuleren.
NZa: ´We moeten alleen betalen voor zinnige zorg´

Veel zorg die voorheen plaatsvond in een behandelkamer, blijkt ook digitaal te kunnen. Ook is een deel van de reguliere zorg niet doorgegaan. Volgens de NZa biedt deze coronacrisis kansen voor zorgaanbieders en zorgverzekeraars om kritisch te kijken naar gepast gebruik van zorg: digitaal waar het kan, face to face waar het moet.

Om de zorg ook in de toekomst betaalbaar te houden, moeten partijen ook de huidige financiering onderzoeken. Op dit moment worden artsen niet beloond voor de beste zorg, maar per behandeling, en hoe meer operaties specialisten verrichten, hoe meer ze betaald krijgen. Dat moet anders, stelt de zorgautoriteit.

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen maken al afspraken om bepaalde zorg af te bouwen of zorg voortaan digitaal te leveren. De NZa onderzoekt hoe financiële stimulansen in de zorg kunnen bijdragen aan deze ontwikkeling.

Zorgprestaties

Het in prestaties vastleggen wat gepast gebruik is, behoort niet tot haar taken, benadrukt de NZa. Het Zorginstituut en het programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&ZG), een initiatief van de medisch specialistische zorg, doen dat in overleg met zorgprofessionals, zorgverzekeraars en zorgaanbieders. In het programma ZE&ZG zijn patiënten, zorgverleners, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en de overheid vertegenwoordigd. 

Document acties

gearchiveerd onder: coronavirus, NZa, zinnige zorg
Back to top