Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2020 PW27/28

PW27/28 - 01-07-2020 | door Anneke Cancrinus, apotheker, KNMP Geneesmiddel Informatie Centrum

Een patiënt die insuline gebruikt, heeft in de oude pen (of patroon) niet meer voldoende voor een volledige injectie. Wat moet hij doen?

  1. Alle antwoorden kunnen goed zijn.
  2. Als er minder dan 12 eenheden aanwezig zijn, kan het beste een nieuwe pen worden gebruikt.
  3. Altijd de oude pen weggooien en een nieuwe pen gebruiken.
  4. De oude pen opgebruiken en uit een nieuwe pen zoveel eenheden gebruiken als nog nodig zijn.

Toelichting

Het juiste antwoord is: alle antwoorden kunnen goed zijn.

In een internationaal onderzoek uit 2017 [1] is gevraagd aan patiënten wat zij deden als de oude pen (of patroon) te weinig insuline bevatte. 15% van de patiënten gebruikte soms alleen de oude pen, dus minder dan de voorgeschreven dosis; dit is uiteraard niet de bedoeling. Ongeveer 64% splitste de dosis over twee pennen/patronen. Een patiënt die meteen een nieuwe pen gebruikt (antwoord a) hoeft maar 1x te prikken, maar er is wel sprake van verspilling. In het onderzoek uit 2017 bleek ongeveer een derde van de respondenten wel eens een pen weg te gooien, omdat er onvoldoende in zat.
Antwoord b, de oude pen leegmaken, kan niet in alle gevallen. Novo Nordisk adviseert bij NovoMix en Insulatard bij een tekort in de oude patroon te controleren of er ten minste 12 eenheden insuline in de patroon beschikbaar zijn, zodat een gelijkmatig mengsel kan ontstaan. Als minder dan 12 eenheden beschikbaar zijn, moet een nieuwe FlexPen worden gebruikt.
Bij de meeste andere insulines is het mogelijk om de oude patroon eerst leeg te maken en daarna aan te vullen uit een nieuwe patroon.

Literatuur

1. Van Brunt K, Pedersini R, Rooney J, Corrigan SM. Behaviours, thoughts and perceptions around mealtime insulin usage and wastage among people with type 1 and type 2 diabetes mellitus: A cross-sectional survey study. Diabetes Res Clin Pract 2017; 126: 30-42.

Document acties

Back to top