Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Sanquin verzamelt plasma voor geneesmiddel COVID-19

PW27/28 - 22-06-2020
Bloedbank Sanquin gaat op grote schaal plasma van herstelde patiënten met COVID-19 verzamelen. Dit convalescent plasma bevat neutraliserende antistoffen voor de behandeling van COVID-19 of om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) draagt € 10 miljoen aan dit project.
Sanquin verzamelt plasma voor geneesmiddel COVID-19

De Jonge heeft Sanquin gevraagd 30.000 kilo plasma met antistoffen af te nemen bij 16.000 mensen, meldt het ministerie van VWS.

De bloedbank is onderdeel van een internationale alliantie die bezig is met de voorbereiding van een studie, waarin verschillende geneesmiddelfabrikanten onderzoeken of een geneesmiddel met neutraliserende antistoffen werkzaam en veilig kan zijn bij de behandeling en het voorkomen van een corona-infectie. Zijn de studieresultaten positief, dan kunnen de antistoffen snel worden ingezet voor het behandelen van patiënten met COVID-19.

Onderzoekers verwachten de eerste resultaten naar de inzet van convalescent plasma in het najaar. Mocht het niet lukken het plasma in te zetten als geneesmiddel, dan kan het worden gebruikt voor de productie van andere geneesmiddelen.

 

Document acties

gearchiveerd onder: plasma, COVID-19, Sanquin
Back to top