Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuw recombinant vaccin tegen gordelroos beschikbaar

PW27/28 - 03-07-2020 | door PW
Per 1 juni is een nieuw vaccin tegen gordelroos (Shingrix) beschikbaar in Nederland. De Gezondheidsraad heeft vorig jaar een positief advies uitgebracht over dit vaccin, omdat het in negen van de tien gevallen gordelroos voorkomt en de bescherming lang aanhoudt. Eerder gaf de Gezondheidsraad een negatief advies over een ander, levend verzwakt gordelroosvaccin (Zostavax) vanwege een te geringe bescherming.

Shingrix is een recombinant vaccin bestaande uit het varicellazostervirus-specifieke antigeen (gE) en een adjuvant­systeem (AS01B). Dit vaccin stimuleert antigeen-specifieke cellulaire en humorale immuunresponsen bij personen met een bestaande immuniteit tegen het virus. Deze immuniteit is ontstaan door een eerdere natuurlijke infectie of vaccinatie.

Na een primaire infectie trekt het gordelroosvirus zich via de sensibele zenuwbanen terug in de ganglia. Bij verminderde immuniteit kan het virus opleven met gordelroos tot gevolg. De kans hierop stijgt met de leeftijd, met name vanaf 50 jaar.

Een vaccinatie tegen gordelroos valt in Nederland niet binnen een publiek vaccinatieprogramma. Men kan zich op eigen kosten laten vaccineren.

42 MELDINGEN VAN VAGINALE BLOEDINGEN NA VAGINAAL GEBRUIK VAN CLOTRIMAZOL

Over een periode van veertien jaar ontving Bijwerkingencentrum Lareb 42 meldingen van vaginaal bloedverlies bij gebruik van het vrij verkrijgbare vaginale antischimmelmiddel Canesten Gyno. Het middel bevat de werkzame stof clotrimazol en is beschikbaar als tablet, capsule of crème voor vaginaal gebruik.

De helft van de rapportages betrof een klein beetje bloedverlies of roze afscheiding. Andere vrouwen rapporteerden bloedingen die qua hevigheid vergelijkbaar met of zelfs sterker waren dan tijdens hun menstruatie. De meeste klachten ontstonden binnen twee dagen na start van de kuur en verdwenen vanzelf na twee tot vijf dagen. In zeven gevallen was sprake van eerdere vaginale bloedingen bij gebruik van het middel.

Mogelijke oorzaken van de bloedingen zijn: het ontstaan van een wondje in het slijmvlies bij inbrengen van de tablet, capsule of crème of beïnvloeding van de hormoonhuishouding. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen gaat bekijken of op basis van deze meldingen de bijsluiter moet worden aangepast.

 Document acties

Back to top