Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW26

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Werkplezier

Een potje kleien, een liedje zingen met gitaarbegeleiding, werkzaamheden zoveel mogelijk afwisselen, een stapje terug doen, in therapie gaan, een workshop tijdmanagement volgen; allemaal manieren waarop apothekers met die vermaledijde werkdruk omgaan, om te voorkomen dat ze een burn-out krijgen of erger.

28-06-2019 | door Frans van den Houdt

Meer chocola

Een van mijn ergernissen in de apotheek zijn de stapels post die ik binnenkrijg. Een groot deel betreft reclame of is afkomstig van de farmaceutische industrie. Bij laatstgenoemde leeft men in de veronderstelling dat alles in drievoud verstuurd moet worden omdat hier drie apothekers werken.

28-06-2019 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker

'Stel gerichte vragen over gebruik medicijnen'

Apothekers moeten niet alleen het gebruik van geneesmiddelen uitleggen aan patiënten en goed checken of ze het hebben begrepen, maar ook nagaan of ze problemen ondervinden. Of ze het nut van de medicatie inzien, deze in hun dagelijkse routine kunnen inpassen en bijwerkingen ervaren. Aldus Liset van Dijk tijdens haar oratie op 25 juni in Groningen.

25-06-2019 | door Frans van den Houdt

Herexamen 2019 PW 26

Welke uitspraak over het papieren recept is juist?

26-06-2019 | door Sin Ying Chuah, LNA

Relatief weinig klachten over apotheken

Het Landelijk Meldpunt Zorg (LMZ) kreeg in 2018 220 klachten binnen over apotheken. Deze gingen vooral over kwesties rond medische noodzaak. De farmaceutische zorg staat hiermee op de laatste plaats van de klachten top 10. De lijst wordt aangevoerd door de geestelijke gezondheidszorg.

19-06-2019 | door PW

Forse stijging kosten MS-geneesmiddelen

De kosten van geneesmiddelen voor multiple sclerose (MS) die uit het basispakket worden vergoed zijn in vijf jaar gestegen van € 99 miljoen naar € 135 miljoen. Ook is het aantal gebruikers van deze medicatie relatief sterker toegenomen dan het aantal patiënten met MS. Dat blijkt uit de eerste monitor over MS-geneesmiddelen van Zorginstituut Nederland.

18-06-2019 | door PW

IGJ neemt inspecties in Nederland over van FDA

Nederlandse farmabedrijven krijgen geen inspectiebezoeken meer van de Food and Drug Administration (FDA) omdat de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft goedgekeurd als inspectiepartner bij het toezicht op geneesmiddelen.

18-06-2019 | door PW

EMA in januari 2020 operationeel aan de Zuidas

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) zal vanaf 20 januari 2020 volledig operationeel zijn in het nieuwe pand aan de Amsterdamse Zuidas. Op 15 november van dit jaar krijgt het EMA de sleutel van de nieuwbouw en zal begonnen worden met de verhuizing van het huidige, tijdelijke onderkomen in Sloterdijk naar de Zuidas, aldus vice-directeur Noël Wathion.

14-06-2019 | door PW

PRAC beoordeelt leuproreline

De Pharmacovigilance Risk Assess­ment Committee (PRAC) is een beoordeling gestart van geneesmiddelen die de werkzame stof leuproreline bevatten. De beoordeling volgt naar aanleiding van rapportages die aangeven dat sommige patiënten een onvoldoende hoeveelheid van het geneesmiddel ontvingen door fouten in het klaarmaken of toedienen. Hierdoor kan het rendement van de behandeling dalen.

26-06-2019 | door PW

Aanvraag ALS-middel ingetrokken

De aanvraag voor een handelsvergunning voor edaravon (Radicava) is ingetrokken door de fabrikant. Het middel was bedoeld als therapie voor amyotrofe laterale sclerose (ALS) waarbij de zenuwcellen, die de spieren aansturen in de hersenen en het ruggenmerg, geleidelijk afsterven. Hierdoor ontstaat een verlies aan spierfunctie en uiteindelijk paralyse.

27-06-2019 | door PW

Aandeel merkloze medicijnen in 2018 wederom toegenomen

Opnieuw steeg in 2018 het aandeel van verstrekkingen met generieke middelen. Bijna 78% van alle verstrekkingen door openbare apotheken van receptplichtige geneesmiddelen uit het basispakket, betrof een generiek middel. In 2017 was dat iets minder dan 76%. De kosten van een maand behandelen met een generiek middel namen in 2018 toe tot € 2,88. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

28-06-2019 | door SFK

'Het zit in de aard van het beestje: moeilijk delegeren'

Apothekers en apothekersassistenten gaan gebukt onder hoge werkdruk. Dat zorgt voor klachten als stress, concentratieproblemen en soms een burn-out. Het werk beter indelen of minder gaan werken helpt, zeggen betrokkenen. Een workshop Tijdmanagement biedt houvast. “Ik heb het heel druk, is een relatief begrip.”

28-06-2019 | door Frans van den Houdt

Apotheker spendeert veel tijd aan minder belangrijke zaken

Openbaar apothekers besteden relatief veel tijd aan activiteiten die niet per se door een apotheker uitgevoerd hoeven te worden en die zij ook als minder belangrijk ervaren. Hierdoor komen zij minder toe aan zaken die zij wel als belangrijk beschouwen, zoals farmaceutische patiëntenzorg. Onderzoeker Jeroen van de Pol concludeert: “De beroepsgroep zelf moet kritisch naar de organisatie van de apotheek kijken.”

28-06-2019 | door Jeroen van de Pol, Ellen Koster en Marcel Bouvy

Gewapende overvallen blijven open zenuw in apotheekteam

Apotheekteams die een gewapende overval hebben meegemaakt kunnen daarvan soms jaren later nog veel stress ervaren. Agressieve patiënten aan de apotheekbalie brengen alle spanningen en beelden van de overval weer terug. “Een psychiatrische patiënt schreeuwde dat ze mij zou opwachten na werktijd.”

28-06-2019 | door Edwin Bos

‘We moeten met elkaar in gesprek over burn-out’

Ziekenhuisapotheker Tanja Hamilton-ter Brake vindt dat er wat moet gebeuren, anders neemt het aantal zorgverleners dat rondloopt met burn-outklachten nog verder toe. In workshops deelt ze haar eigen verhaal, maar ook dat van collega-apothekers, om zo het gesprek over burn-out aan te gaan. En om stil te staan bij je eigen stress-signalen.

28-06-2019 | door Cindy Reinders

Huidtest voorspelt respons op cholinesteraseremmer

Een huidtest zou kunnen voorspellen of een patiënt met de ziekte van Alzheimer baat zal hebben bij behandeling met een cholinesteraseremmer.

28-06-2019 | door PW

Met 5-alfa-reductaseremmers meer sterfte prostaatkanker

Het gebruik van 5-alfa-reductaseremmer, zoals dutasteride en finasteride, is geassocieerd met een latere diagnose van prostaatkanker en met hogere sterfte.

28-06-2019 | door Linda de Graaf

Ziekenhuisapotheker in spe: vaak werkgerelateerde stress

Meer dan één op de vijf apothekers in opleiding tot specialist (aios) ziekenhuisfarmacie heeft burn-outklachten. De aios ziekenhuisfarmacie werken gemiddeld acht uur per week meer dan het aantal contractuele uren en één op de tien zegt dat het rooster niet voldoet aan de Arbeidstijdenwet. Dit blijkt uit een analyse van de Nationale a(n)ios enquête 2018 Gezond en veilig werken van De Jonge Specialist.

28-06-2019 | door Godelief Janssen-van den Hurk

Ruimte voor werkplezier en aandacht voor de patiënt

Logistieke taken naar één centraal punt, afwisseling in werkzaamheden en een vangnet van collega’s, allemaal vanuit de visie Positieve Gezondheid. Een greep uit de wijze waarop apothekers Marjolijn Westra-Töben en Frederik Pauw de hoge werkdruk in hun apotheken tackelen. “Overal zie je dezelfde problemen, maar hoe je daarmee als team omgaat maakt het verschil.”

28-06-2019 | door Maarke Roelofs

Een apotheek voor iedereen

Voor goede farmaceutische patiëntenzorg is het nodig dat geneesmiddel­informatie op de individuele patiënt is afgestemd. Zo krijgen ook laaggeletterden en mensen met een andere moedertaal de juiste zorg. Op een bijeenkomst van Gebruikercentraal vertelde Mark Slager van Apotheek Orion in Amersfoort over zijn aanpak.

28-06-2019 | door Mark Slager

Test alleen relevante variaties

Met de nieuwe FTO-module Farmacogenetica van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik kunnen huisartsen en apothekers afspraken maken over wanneer het zinvol is om genetische bepalingen aan te vragen. En wie welke acties uitvoert als de uitslag binnen is.

28-06-2019 | door Cindy Reinders

‘Let op bij switch insuline van VGZ-patiënt’

De KNMP roept apothekers op om VGZ-patiënten die de insuline glargine 300 IE/ml (Toujeo) gebruiken niet zonder meer over te zetten op insuline glargine 100 IE/ml (Lantus of Abasaglar). VGZ overweegt Toujeo op te nemen in het preferente cluster, zo liet de zorgverzekeraar apothekers in mei weten. Het is nog niet bekend of en wanneer dit beleid van kracht wordt. Daarmee is de aanspraak van VGZ-patiënten op Toujeo nog niet vervallen. De KNMP is in overleg met VGZ, patiëntenorganisatie Diabetes Vereniging Nederland en de Nederlandse Diabetes Federatie over het voornemen van VGZ.

28-06-2019 | door KNMP

Kleien geeft rust

“Kleien is het nieuwe yoga, lekker mindful”, schreef een landelijk krant begin dit jaar. Lynn Debets, support-apotheker van Boots in Amsterdam is het daar hartgrondig mee eens. “Je handen zijn vies, dus je grijpt niet meer naar je telefoon.”

28-06-2019 | door Frans van den Houdt

Op reis? 1,8 miljoen Nederlanders hebben officiële verklaring nodig

Met een speciale campagne heeft de KNMP alle 1,8 miljoen opiumwetmiddelgebruikers in Nederland gewaarschuwd tijdig een officiële verklaring aan te vragen voordat zij op vakantie gaan. Daarbij is ook aandacht voor de rol die apothekers spelen in een goede vakantievoorbereiding, zoals patiënten voorzien van een medicijnpaspoort.

28-06-2019 | door KNMP

Applaus

‘Bij tekorten moeten apothekers gewoon beter hun best doen’, was een van de stellingen tijdens het Lagerhuisdebat op de Collegedag van het CBG. Misschien moeten apothekers wel beter hun best doen om de problemen inzichtelijk te maken; daarom verdedigde ik de stelling. Apothekers lossen zoveel tekorten achter de schermen op, omdat we meestal niet het type zijn om met de borst vooruit te lopen en prat te gaan op wat we allemaal doen. Ook apotheekteams doen – vaak onzichtbaar – hun uiterste best om bijvoorbeeld ter plekke aan de balie tekorten op te lossen.

28-06-2019 | door Aris Prins, bestuurslid LOA

Insulineswitch, opioïdgebruik en breed uitgemeten stil protest

De stille protestactie van 24 apotheken in het Gooi trekt veel media-aandacht in het tweede kwartaal van 2019. Gooise apothekers openden op 1 mei pas om 12.00 uur hun deuren. Ook de toename van het opioïdgebruik in Nederland komt aan bod, net als de door de zorgverzekeraars geïnitieerde omzetting van diabetespatiënten naar de biosimilar insuline Abasaglar.

28-06-2019 | door KNMP
Back to top