Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Kleien geeft rust

Lynn Debets vindt goede manier om aan werkstress te ontsnappen.

PW26 - 28-06-2019 | door Frans van den Houdt
“Kleien is het nieuwe yoga, lekker mindful”, schreef een landelijk krant begin dit jaar. Lynn Debets, support-apotheker van Boots in Amsterdam is het daar hartgrondig mee eens. “Je handen zijn vies, dus je grijpt niet meer naar je telefoon.”
Kleien geeft rust

Ze wilde altijd al graag op kleiles, apotheker Lynn Debets. Maar door haar werk in een grote, drukke apotheek in Beverwijk kwam het er alsmaar niet van. Totdat ze in april 2018 van baan veranderde en besloot haar tijd beter in te delen en vaste momenten voor haarzelf in te plannen.

Ze ging op zoek naar ontspanningsactiviteiten voor haar vrije maandag en kwam terecht bij Studio Pansa die in de ochtend een kleicursus aanbood. “Ik heb me meteen ingeschreven voor een cursus van acht weken, en daarna voor een tweede cursus, en vervolgens voor nog een derde cursus. Het is hartstikke leuk. Kleien helpt mij te ontspannen, naast het enerverende werk in de apotheek.”

Na een half uurtje achter een homp klei op de draaischijf is ze alles dat werkgerelateerd is vergeten. “Je moet helemaal gefocust zijn op het potje of kannetje dat je wilt maken, anders lukt het niet”, zegt Debets. “En je handen zijn meteen vies, dus je grijpt ook niet meer naar je telefoon.” Die concentratie is aanwezig bij alle in stilte kleiende cursisten, die allemaal met hun eigen project bezig zijn, met op de achtergrond slechts een vredig muziekje. “Het enige wat je af en toe hoort is ‘oeps’ als iets misgaat, maar druk gepraat of geroepen wordt er niet. Niemand valt je lastig; heel rustgevend.”

De opdrachten zijn vrij: verzin iets en concentreer je op dat doel. In het begin dacht ze even snel een mooie vaas te maken en zelfs een heel eigen servies, maar daar kwam ze snel van terug. “Daar komt echt vakwerk bij kijken.”

Maar het blijft genieten, vertelt Debets enthousiast, als een kopje vorm begint te krijgen en er een mooi oortje aankomt, en een voetje. Inmiddels staat haar huis vol boetseerwerk. “Toch sta je iedere keer weer te popelen om te zien hoe het eindproduct uit de oven komt.“

Meer grip

Het kleien heeft z’n uitwerking niet gemist: ze heeft meer grip gekregen op haar eigen tijd en behoedt zichzelf ervoor opnieuw in de valkuil te trappen van jezelf onmisbaar voelen en altijd met werk bezig moeten zijn. “Voordat je het weet, word je geleefd door de waan van de dag en ga je lijden onder toenemende werkdruk”, zegt Lynn Debets, die veel collega’s hiermee ziet worstelen.

“De kleicursus is, samen met yoga, mijn redding geweest.” 

Document acties

Back to top