Log in om verder te lezen.
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.
Toen ik in een zorgtijdschrift las dat het mangomoment inmiddels een bekend fenomeen is, tikte ik de term snel in op Google; ik had namelijk geen flauw idee. Ik eet graag mango’s, daar niet van. Verrukkelijk zijn ze, vooral als je ze in Afrika vers geplukt meteen kunt verorberen. Een gelukzalig moment, maar een fenomeen?
In de pers wordt de discussie gevoerd of het preferentiebeleid schuldig is aan de geneesmiddeltekorten. Hierdoor dreigt een ander effect van het beleid onder te sneeuwen: het jaarlijks – of tweejaarlijks – wisselen van label. Dat lijkt niet vaak, maar menig polyfarmaciepatiënt ziet zijn complete voorraad veranderen. Het antihypertensivum van merk X naar merk Y en de statine juist van merk Y naar merk X. We hoeven niet goed te zoeken om mensen te vinden die voor minimaal vier middelen aan een ander doosje, andere pilkleur of vorm moeten wennen.
Om patiënten met een zeldzaam moleculair tumorprofiel toegang te geven tot medicatie waarbij zij in de klinische studie baat blijken te hebben, en die niet zijn bedoeld voor hun type kanker, is een nieuw financieringsmodel ontwikkeld. Dat meldt het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis.
Welke uitspraak over astma is juist?
Bij vrouwen die tioguanine (Thiosix) gebruikten voor een darmziekte kan haaruitval optreden, blijkt uit twintig meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb in de afgelopen vijf jaar heeft ontvangen. Bij de meesten begon de haaruitval binnen één maand nadat ze dit geneesmiddel begonnen te gebruiken.
Met het nieuwe online platform The Embassy of Good Science – www.embassy.science – willen de hoogleraren Guy Widdershoven van het Amsterdam UMC en Lex Bouter van de Vrije Universiteit Amsterdam de wetenschappelijke integriteit verbeteren. “Integriteit in de wetenschap is helaas niet vanzelfsprekend en staat ter discussie.”
Om de kennis te vergroten over de veiligheid van medicatiegebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding is onderzoeksgroep Eurocat Nederland van het UMCG deelnemer geworden van een internationaal onderzoek.
Selectieve screening van hart- en vaatziekten kan plaatsvinden in de huisartsenpraktijk, maar dan moeten huisartsen daar wel voldoende tijd en middelen voor krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel onder 118 huisartsen, in opdracht van de Hartstichting.
Xyndari, een orale vorm van glutamine, kreeg een negatieve beoordeling voor een handelsvergunning van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP). Het middel was bedoeld als behandeling van sikkelcelziekte, een erfelijke vorm van bloedarmoede.
De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over nieuwe handelsvergunningen voor vier geneesmiddelen.
Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) actualiseert de voorschrijfinformatie van het geneesmiddel lapatinib (Tyverb), nadat fouten in studieresultaten zijn ontdekt.
Het aantal eerstejaarsstudenten dat eind 2018 stond ingeschreven aan de bacheloropleidingen voor de (bio-) farmaceutische wetenschappen in Utrecht, Groningen en Leiden bedroeg 658. Dat is bijna 10% meer dan eind 2017. 193 apothekers studeerden in 2018 af, 18 meer dan in 2017. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Docenten binnen de bachelor- en masteropleiding Farmacie blijken niet altijd een goed beeld te hebben van het huidige werkveld van apothekers, constateerde Universiteit Utrecht vorig jaar. Om daarin verandering te brengen is het project ‘Apotheekbezoek voor docenten’ gestart. De ervaringen tot dusver zijn positief. “Praktijkvoorbeelden maken het onderwijs alleen maar beter.”
Het overlijden van een jonge vrouw met borderline is volgens haar moeder het gevolg van te veel en te zware medicatie. De moeder vorderde daarom afgifte van haar medicatiedossier bij de apotheker, maar het Centraal Tuchtcollege wees dat af omdat het contact tussen moeder en dochter al langere tijd volledig verbroken was.
Patiënten weten vaak niet of de apotheek beschikt over hun nierfunctiewaarden. Aan farmacogenetisch onderzoek willen ze graag meedoen als dit belangrijk is voor hun medicatieveiligheid. Dit blijkt uit een peiling van het Patiënten Panel van AMP Onderzoek & Advies.
Zorgverleners vinden het belangrijk dat nierpatiënten goed worden geïnformeerd over wat ze moeten doen bij (dreigende) uitdroging, maar de voorlichting schiet tekort. Een multidisciplinaire aanpak is vereist en apothekers kunnen hierbij het voortouw nemen, concluderen masterstudenten Farmacie van de Universiteit Utrecht op basis van onderzoek.
Bij patiënten met eerder angio-oedeem tijdens gebruik van een ACE-remmer verhogen angiotensine(AT)-II-antagonisten de incidentie van angio-oedeem niet.
Bij patiënten die voor een lage luchtweginfectie worden behandeld met intraveneus ceftriaxon vermindert oraal toegediend ribaxamase het aantal Clostridium difficile-infecties.
Patiënten betrekken bij geneesmiddelenonderzoek kan leiden tot interessante nieuwe inzichten. Voor een goede samenwerking tussen onderzoeksinstituut en patiënt is het belangrijk dat de juiste personen worden geselecteerd voor het juiste vraagstuk, stelt Lisa Geijtenbeek vast. Zij deed in opdracht van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) onderzoek naar patiëntenparticipatie.
Samen met twee hardloopcoaches en een orthopedische schoenenwinkel is apotheker Eelco Otten van Apotheek de Vriendschap in Emmen een hardloopclinic gestart. “We richten ons op mensen met aanleg voor diabetes, met beginnende diabetes of met overgewicht.”
De KNMP is partner van de Alliantie Medicatieveiligheid, die in opdracht van minister Bruno Bruins van Medische Zorg werkt aan een gezamenlijke aanpak om het aantal geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnames terug te dringen. Op 4 juni is de alliantie, die bestaat uit ruim vijftig experts en patiënten, van start gegaan.
De KNMP lanceert deze week de publiekscampagne ‘Goed voorbereid op reis’, waarmee apothekers en hun teams de patiënt gericht advies kunnen geven over hoe zij zonder zorgen op vakantie kunnen gaan met hun geneesmiddelen. Via KNMP.nl kunnen KNMP-leden de bijbehorende nieuwe poster en folders bestellen, en een narrowcast downloaden.
Informatiebeleid is een randvoorwaarde om goede farmaceutische zorg te kunnen leveren. En een onderwerp waarvoor de afgelopen weken veel animo was tijdens maar liefst tien districtsledenbijeenkomsten (DLB’s). Uit de discussies in de zaal werd duidelijk dat we niet uit het oog moeten verliezen dat informatiebeleid uit verschillende facetten bestaat. Zo helpt de standaard Medicatieproces de techniek te optimaliseren. En de conceptrichtlijn Overdracht van medicatiegegevens in de keten geeft houvast om verantwoordelijkheden te beleggen.
Apotheken zijn in de eerste vier maanden van de inwerkingtreding van de Falsified Medicines Directive (FMD) flink meer verpakkingen gaan scannen. Het aantal FMD-scans is toegenomen van wekelijks 130.000 in februari naar wekelijks 750.000 eind mei. Het aantal foutmeldingen is stabiel en ligt rond de 10%.
© 2024, Pharmaceutisch Weekblad