Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie
PW47

PW47

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Griep

De voor- en tegenstanders van de griepprik buitelen ook dit jaar weer over elkaar heen nu het griepseizoen is aangebroken. Heeft vaccineren zin? Het is op zo’n moment goed even stil te staan bij een verwoestende pandemie die precies honderd jaar geleden woedde: de Spaanse griep. Vijftig miljoen doden wereldwijd, zo’n dertigduizend in Nederland.

23-11-2018 | door Frans van den Houdt

Toner

“Goedemiddag, ik zag dat u net een toner bij ons hebt besteld!”, begon de man aan de telefoon ons gesprek.

23-11-2018 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker

NHG: farmacogenetische test soms zinvol

Farmacogenetisch onderzoek ten behoeve van betere farmacotherapie vindt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) alleen zinvol als een patiënt onverwacht reageert op een geneesmiddel, waarvan bekend is dat een variatie in het DNA een lage respons of een ernstige bijwerking kan verklaren. Dat staat in het NHG-Standpunt Farmacogenetica dat begin november op de website van het huisartsengenootschap is gepubliceerd.

13-11-2018 | door Cindy Reinders

Subsidie voor studie naar afbouwen antidepressiva

Een grote studie naar Optimaal PERsoonsgericht Antidepressiva gebruik (OPERA) moet antwoord geven op de vraag wanneer patiënten na het herstel van een depressie het beste – zonder dat de klachten terugkeren – kunnen stoppen met antidepressiva. ZonMW kent hiervoor een subsidie toe van € 2,9 miljoen vanuit het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen.

15-11-2018 | door PW

Nictiz en Nivel: nog weinig gezamenlijk gebruik eHealth

Zorggebruikers en zorgverleners maken nog weinig samen gebruik van eHealth-toepassingen. Dit vertraagt de verdere ontwikkeling van eHealth. Dit blijkt uit de monitor ‘eHealth in verschillende snelheden’ van Nictiz en Nivel.

14-11-2018 | door PW

IVM: patiënten weten weinig van pijnstillers

Chronische patiënten gebruiken veel pijnstillers, maar weten er niet genoeg van, waardoor ernstige bijwerkingen kunnen optreden. Dat blijkt uit een peiling van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), in opdracht van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven.

14-11-2018 | door PW

'Betrek patiënt actiever bij eerstelijnszorg'

Zorgverleners in de eerste lijn moeten patiënten actief betrekken bij de zorg. Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.

15-11-2018 | door PW

Herexamen 2018PW47

Welke uitspraak over pulmonale monoklonale antilichamen is juist?

21-11-2018 | door Marinka van Dalfsen (IVM)

Bij zes geneesmiddelen uitbreiding indicaties

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over uitbreiding van de indicaties van een aantal geneesmiddelen.

22-11-2018 | door PW

Opnieuw rood licht voor Duchenne-middel

Het Europees geneesmiddelen­beoordelingscomité CHMP heeft zijn eerdere advies om geen handelsvergunning te verlenen voor eteplirsen (Exondys 51) herbeoordeeld en bevestigd.

19-11-2018 | door PW

Dapagliflozine gelijkwaardig aan placebo

De SGLT-2-remmer dapagliflozine (Forxiga) bleek geen beter of slechter effect te geven dan placebo wat betreft een gecombineerd eindpunt van cardiovasculaire sterfte, myocardinfarct en cerebrovasculair accident bij diabetes type 2-patiënten die lijden aan of een verhoogd risico hebben op atherosclerotische cardiovasculaire aandoeningen.

21-11-2018 | door PW

€ 60 miljoen minder aan cholesterolverlagers

Ongeveer twee miljoen Nederlanders gebruiken een cholesterolverlager. Door patentverloop zijn in de afgelopen maanden de kosten voor deze groep middelen aanzienlijk gedaald. De opkomst van twee nieuwe cholesterolverlagers beperkt de daling met een kwart. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

23-11-2018 | door SFK

Bewaren geneesmiddelen thuis gaat vaak niet goed

Patiënten bewaren geneesmiddelen thuis vaak niet volgens de aanbevolen condities. Ook worden middelen bewaard waarvan de houdbaarheidsdatum al is verstreken. Dit kan leiden tot een afname in kwaliteit en kan van invloed zijn op de veiligheid en werkzaamheid. Patiënten, apothekers, overheid en fabrikanten moeten zich gezamenlijk inspannen om deze problematiek het hoofd te bieden, stelt Niels Vlieland.

23-11-2018 | door N.D. Vlieland, H. Gardarsdottir, A.C.G. Egberts, M.L. Bouvy en B.J.F. van den Bemt

Uitwisselen eGFR onder de loep

Wanneer is controle van de nierfunctie noodzakelijk en welke factoren kunnen een eGFR-waarde beïnvloeden? Huisartsen en apothekers kunnen met die vragen aan de slag met de nieuwe FTO-module Chronische Nierschade.

23-11-2018 | door Cindy Reinders

Overtuiging patiënt valt positief te beïnvloeden

Apothekers, patiënten en zorgverzekeraars zijn relatief onbekend met het nocebo-effect, terwijl wetenschappelijk bewijs laat zien dat zeker de helft van de placebogebruikers in klinisch onderzoek last heeft van bijwerkingen. Hieraan moet dan ook extra aandacht worden geschonken bij geneesmiddelsubstitutie. “Schep een positief verwachtingspatroon.”

23-11-2018 | door Harm Geers

Wees alert op overgevoeligheid voor laxantia met psyllium

Psylliumbevattende laxantia kunnen overgevoeligheidsreacties als conjunctivitis, rinitis en dyspneu veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor de vezels. Indien dit niet wordt herkend, kunnen patiënten onnodig lang met dergelijke klachten blijven rondlopen. Bijwerkingencentrum Lareb ontving 103 meldingen over bijwerkingen bij gebruik van Plantago ovata.

23-11-2018 | door Gisela Steenvoorden en Florence van Hunsel

Patiëntkenmerken sturen keus

Het in PW 38 gepubliceerde stroomschema voor keuze DOAC bij niet-valvulair atriumfibrilleren is alleen zinvol voor een zeer selecte groep patiënten, betogen Rianne van den Ham en Joris Komen. “Zij zijn niet representatief voor de meerderheid van patiënten met atriumfibrilleren.”

23-11-2018 | door Rianne van den Ham en Joris Komen

Duale plaatjesremming kan vaak korter duren

Na plaatsing van een drug-eluting stent na een myocardinfarct is limiteren van dubbele plaatjesremming – dual antiplatelet therapy (DAPT) – tot zes maanden niet inferieur aan twaalf maanden DAPT, als patiënten na de eerste zes maanden geen cardiovasculair event hebben gehad.

23-11-2018 | door Linda de Graaf

Medicatieoverzichten afwijkend in ambulante psychiatrie

Bij vier van de vijf patiënten die een psychiatrische ouderenkliniek bezoeken wijkt het medicatieoverzicht van de patiënt af van dat de apotheek en de huisarts. Bij mensen die alleen wonen worden de meeste verschillen gevonden. Het overzicht van de patiënt verschilt vaker met dat van de huisarts dan met dat van de apotheek.

21-11-2018 | door PW

Student ontwikkelt zich tot zelfbewuste professional

Niesko Pras hield zich aan de Rijksuniversiteit Groningen tot 1 augustus intensief bezig met de optimalisering van het farmacotherapieonderwijs. Hieronder geeft hij zijn visie op heden en toekomst van deze opleiding, samen met Nynke Schuiling-Veninga die een deel van zijn taken heeft overgenomen. “Een volgende stap is verbetering van innovatief praktijkonderzoek.”

23-11-2018 | door Niesko Pras en Nynke Schuiling-Veninga

Jonge junkies worden oud

Om therapietrouw onder dak- en thuislozen te bevorderen, levert apotheker Taco van Witsen van de Amsterdamse Schinkel Apotheek medicatie veelal in baxterrollen aan.

23-11-2018 | door Maarke Roelofs

Minister Bruins: startschot voor beter vindbare medicijninformatie

Minister Bruno Bruins (VWS) heeft op donderdag 15 november het startschot gegeven voor beter vindbare en betrouwbare medicijn­informatie op het internet. De KNMP en zes andere zorgorganisaties tekenden op hetzelfde moment een intentieverklaring hiervoor. De eerste stap die ze met elkaar zetten, is het aan elkaar koppelen van vier websites: Apotheek.nl, CBG-meb.nl, Lareb.nl en Thuisarts.nl.

21-11-2018 | door KNMP

Aandachtspunten voor overstap naar de biosimilar insulines

Voor diabetespatiënten die zijn ingesteld op de insuline Lantus en die overstappen naar een biosimilar insuline zijn aandachtspunten opgesteld. Samen met VGZ, de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) en Diabetesvereniging Nederland (DVN) heeft de KNMP deze punten ontwikkeld.

23-11-2018 | door KNMP

Onlosmakelijk

Sommige combinaties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: Jut en Jul, olie en azijn of boerenkool en rookworst. In de apotheek kennen we ook genoeg combinaties van middelen die vrijwel altijd samengaan. Foliumzuur en methotrexaat is een overduidelijk voorbeeld.

23-11-2018 | door Gerben Klein Nulent

LSP-verbeterplan blauwdruk sectorbrede ICT-projecten

Het verbeterplan van het Landelijk Schakelpunt (LSP) is de afgelopen jaren een vliegwiel gebleken voor breed gebruik van het LSP. Een leverancier en een gebruiker blikken terug op het succes van het traject en geven aan wat dit voor de zorg-ICT in de toekomst kan betekenen. “In 2018 is het aantal succesvolle bevragingen bij het LSP nog steeds aan het toenemen.”

23-11-2018 | door Ilse Boekweg
Back to top