Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

IVM: patiënten weten weinig van pijnstillers

PW47 - 14-11-2018
Chronische patiënten gebruiken veel pijnstillers, maar weten er niet genoeg van, waardoor ernstige bijwerkingen kunnen optreden. Dat blijkt uit een peiling van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), in opdracht van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven.
IVM: patiënten weten weinig van pijnstillers

De helft van de respondenten uit het IVM-Medicijnpanel slikt pijnstillers die ze zelf kunnen aanschaffen. 40% weet niet dat pijnstillers forse bijwerkingen kunnen hebben en ongeveer de helft heeft niet de juiste kennis als het gaat om veilig gebruik van combinaties van pijnstillers, concludeert het IVM.

Verder vindt 75% het belangrijk dat in de drogisterij deskundig personeel aanwezig is om te adviseren over aankoop en juist gebruik van pijnstillers. 80% waardeert het als de drogist (ongevraagd) waarschuwt voor risico’s.

Het geven van goede informatie is volgens het merendeel van het panel een voorwaarde voor de vrije verkrijgbaarheid van deze middelen. Deze uitkomst ondersteunt het pleidooi van het IVM om de verkoop van zware pijnstillers in supermarkten waarin geen assistent-drogist of drogist voor voorlichting aanwezig is te verbieden.

Ten slotte vindt een aanzienlijk deel van de respondenten het geen goede ontwikkeling dat de "relatief veilige” pijnstiller paracetamol 1000 mg per 1 januari 2019 verdwijnt uit het verzekeringspakket.

Document acties

Back to top