Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nictiz en Nivel: nog weinig gezamenlijk gebruik eHealth

PW47 - 14-11-2018
Zorggebruikers en zorgverleners maken nog weinig samen gebruik van eHealth-toepassingen. Dit vertraagt de verdere ontwikkeling van eHealth. Dit blijkt uit de monitor ‘eHealth in verschillende snelheden’ van Nictiz en Nivel.
Nictiz en Nivel: nog weinig gezamenlijk gebruik eHealth

De snelheid van het implementeren van eHealth is afhankelijk van meerdere factoren: de complexiteit van het zorgproces, de interactie tussen zorggebruiker en zorgverlener en de urgentie die betrokkenen voelen.

Om doelgericht gebruik te kunnen maken van e-health bij zorgverleners en zorggebruikers geven Nictiz en Nivel enkele aanbevelingen: zorg ervoor dat visie en beleid bekend zijn onder medewerkers; faciliteer zorgverleners in het aanbieden en gebruiken van eHealth; ondersteun zorggebruikers in het ontwikkelen van digitale vaardigheden en zorg voor begrijpelijke handleidingen.

Ook adviseren Nictiz en Nivel een agenda op te stellen voor onderzoeksorganisaties en faculteiten, met een overzicht van de kennis die nodig is en met onderwerpen die moeten worden onderzocht.

Uit de monitor blijkt verder dat het gebruik van elektronische patiëntendossiers toeneemt, zorgverleners in de ouderenzorg vaker toezichthoudende technieken gebruiken en zorggebruikers via internet of apps antwoorden zoeken op hun vragen over gezondheid en ziekte. Ook houden zorggebruikers vaker digitaal hun lichamelijke activiteiten bij. In 2020 is het wettelijk verplicht dat iedere zorggebruiker online zijn medisch dossier kan inzien.

Bezorgdheid

De meeste verpleegkundigen en medisch specialisten zijn positief over online inzage. Bij huisartsen echter zien Nictiz en Nivel door de jaren heen een wisselend beeld; onder veel huisartsen heerst nog bezorgdheid over de effecten van online inzage. Ze denken dat er zorggebruikers zijn die moeite hebben met het interpreteren van gegevens, of dat ze niet altijd bewust met hun gegevens omgaan.

Document acties

gearchiveerd onder: Nivel, Monitor, Exantheem, eHealth, Nictiz
Back to top