Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 51/52, jaar 2014

19 december 2014

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Brocacef koopt apotheken Mediq

Brocacef Groep neemt Mediq Apotheken Nederland over. Door het samengaan van de twee farmaciebedrijven ontstaat de grootste apotheekketen van Nederland met 335 eigendomsapotheken.

09-12-2014 | door DEB420720

Oud of nieuw

column

16-12-2014 | door Léon Tinke

Herexamen 2014 PW 51/52

Een 36-jarige rokende vrouw heeft net haar tweede kind gekregen. Ze geeft volledige borstvoeding. Binnenkort gaat ze weer aan het werk en “ze moet er niet aan denken dat er nog een derde kind bij komt”. Een spiraaltje wil ze liever niet. Welk advies geeft u? a. Zolang het kind volledige borstvoeding krijgt, hoef je geen anticonceptiemiddel te geven. b. Desogestrel tablet 0,075 mg. c. Ethinylestradiol/levonorgestrel tablet 30/150 mg. d. Alle drie antwoorden zijn juist.

17-12-2014 | door Kim Pilon

Gerben Klein Nulent nieuwe voorzitter van de KNMP

Gerben Klein Nulent (59) wordt de nieuwe voorzitter van de KNMP. Hij kreeg bij de verkiezingen 80,5% van de 1739 uitgebrachte geldige stemmen. Zijn tegenkandidaat Harry Stulemeijer behaalde 10,5% van de stemmen, zo werd vanmiddag bekendgemaakt tijdens de algemene vergadering van de KNMP.

11-12-2014 | door DEB420720

Acetylsalicylzuur: voordeel bij vrouwen ouder dan 65 jaar

De voordelen van laag gedoseerd acetylsalicylzuur – primaire preventie van kanker en cardiovasculaire aandoeningen – wegen alleen bij vrouwen van 65 jaar en ouder op tegen de nadelen: gastro-intestinale bloedingen.

08-12-2014 | door DEB422443

NHG-Standaard: nu lorazepam bij alcoholonthouding

In de derde herziening van de NHG-Standaard Problematisch alcoholgebruik is lorazepam, naast chloordiazepoxide, als eerstekeusmiddel toegevoegd bij de medicamenteuze behandeling van (matig) ernstige onthoudingsverschijnselen.

09-12-2014 | door c.reinders@knmp.nl

Leuko-encefalopathie bij dimethylfumaraat

De FDA waarschuwt voor een gevaarlijke bijwerking van dimethylfumaraat (Tecfidera): progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML).

18-12-2014 | door PW

Vergoeding inhalatieallergenen

Fabrikant ALK wijst apothekers erop dat geregistreerde desensibilisatietherapieën (Grazax, Alutard SQ) ook na 1 januari 2015 vergoed blijven, ze zijn opgenomen op lijst 1B in het GVS.

16-12-2014 | door PW

Zorgvuldig omgaan met leuproreline

Onzorgvuldig bereiden en toedienen van leuproreline (Eligard-depotinjectie) kan zorgen dat de werkzaamheid onvoldoende wordt.

17-12-2014 | door PW

Meer hartfalen bij DPP-4-remmers

DPP-4-remmers geven een verhoogd risico op hartfalen, zo blijkt uit een studie door onderzoekers van de University of South Australia, Adelaide, Australië.

16-12-2014 | door PW

Jonge starters risicopillen in aantal gehalveerd

Het aantal vrouwen dat anticonceptiepillen van de derde of vierde generatie gebruikt, is sinds 2010 met meer dan 20% gedaald. Van de jonge vrouwen die nu voor het eerst de pil krijgen, start 6,5% met een derde- of vierdegeneratiepil. Dit is een halvering ten opzichte van 2012.

16-12-2014 | door SFK

‘Enkele doorbraken, veel kleine stapjes vooruit’

Middelen voor hepatitis C, voor tuberculose en voor inflammatoire darmziekten. Die vormen de Top 3 Geneesmiddelen 2014, die hoogleraar Ton de Boer opstelde op verzoek van het Pharmaceutisch Weekblad. Vooruitkijkend zegt hij dat apothekers zich moeten voorbereiden op complexere farmacotherapie.

19-12-2014 | door c.reinders@knmp.nl

‘Apothekers horen in de zorg, niet in het winkelcentrum’

Apothekers zijn volgens Patiëntenfederatie NPCF onmisbaar omdat zij het overzicht hebben over het geneesmiddelengebruik. Maar directeur Wilna Wind vindt wel dat zij hun professionaliteit beter moeten benutten door zich minder op de winkel te richten. “Geef patiënten het gevoel dat ze bij een zorgverlener zijn en niet bij het Kruidvat.”

18-12-2014 | door Edwin Bos

MSD Oss nog steeds leidend op gebied van vruchtbaarheid

Als Organon begon het farmaceutisch bedrijf MSD Oss met oestrogeen en insuline dat uit slachtafval werd gehaald. Nog steeds is het bedrijf in Oss toonaangevend op het gebied van middelen die de vruchtbaarheid van vrouwen reguleren, zoals Implanon en Pregnyl.

19-12-2014 | door Frits Baltesen

Jonge farmabedrijfjes op nieuw Science Park Oss groeien snel

Misschien heeft farmabedrijf MSD in Oss wel spijt dat het in 2012 besloot zijn research af te stoten. Naast het gebouw bloeien nu farmaceutische start-ups. Vorige maand startte op dit Pivot Park het 38ste bedrijf. Waar zijn vier van deze veelbelovende ondernemingen mee bezig?

19-12-2014 | door Frits Balte

Met de complimenten vanuit politiek Den Haag

Het vervolg van de overheveling en de uitfasering van OZIS waren belangrijke ontwikkelingen voor apothekers in het afgelopen jaar. In politiek Den Haag was begrip voor de buitensporige werklast van apothekers: VWS-minister Edith Schippers complimenteerde ze voor hun aanpak bij de geneesmiddeltekorten. Een impressie van wat 2014 bracht.

19-12-2014 | door PW

Zakjes Nozinan en katheters bezorgen op de racefiets

Apothekers Sonja Keizers en Paul Lebbink zijn getrouwd en bouwden ieder een eigen apotheek op tot een begrip in de regio. Zij ging praten met de patiënt en hij specialiseerde zich in bereidingen en palliatieve zorg. Een gesprek over eigen keuzes maken, mediaoptredens en trouwen met je stagiaire.

18-12-2014 | door Edwin Bos

Oog voor privacy, strijd tegen vervalste geneesmiddelen

De eerste vaccins tegen ebola, nieuwe eisen voor openbaar apothekers die zich als specialist willen laten (her)registreren, de eerste Engelstalige editie van Recepteerkunde, en last but not least een nieuwe KNMP-voorzitter, het komt allemaal in 2015. Een vooruitblik op het nieuwe jaar.

19-12-2014 | door PW

‘De apotheker moet in de wijk onmisbaar zijn’

Apotheker en voormalig Mediq-bestuurder Gerben Klein Nulent werd 10 december gekozen tot voorzitter van de KNMP. Hij wil de trots terugbrengen in de apotheek, en de farmacotherapeutische patiëntenzorg bevorderen. “Maar daar moet wel een vergoeding voor komen.”

19-12-2014 | door Mariël Croon

‘Het is best spannend om een ACE-remmer te starten’

Een behandelrelatie opbouwen met een patiënt in de huisartsenpraktijk is een nieuwe ervaring voor een apotheker. Apotheker-farmacotherapeut Tense Maats vertelt over de intensieve samenwerking met artsen en haar contacten met patiënten. “De medicatie wijzigen in overleg met de patiënt voelt als een grote verantwoordelijkheid.”

18-12-2014 | door Edwin Bos

Gebruik veilig, toch signaal

Een zwangere vrouw komt in de apotheek met een recept voor amoxicilline. U weet dat zij dit mag gebruiken tijdens de zwangerschap. Toch verschijnt er een signaal op het scherm. Waarom is dat zo?

19-12-2014 | door Minke Kranenborg
Back to top