Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2014 PW 51/52

PW Magazine 51/52, jaar 2014 - 17-12-2014
Een 36-jarige rokende vrouw heeft net haar tweede kind gekregen. Ze geeft volledige borstvoeding. Binnenkort gaat ze weer aan het werk en “ze moet er niet aan denken dat er nog een derde kind bij komt”. Een spiraaltje wil ze liever niet. Welk advies geeft u? a. Zolang het kind volledige borstvoeding krijgt, hoef je geen anticonceptiemiddel te geven. b. Desogestrel tablet 0,075 mg. c. Ethinylestradiol/levonorgestrel tablet 30/150 mg. d. Alle drie antwoorden zijn juist.

Goede antwoord: b.

Bij borstvoeding heeft de pil met alleen progestageen de voorkeur vanwege de veronderstelling dat deze pil het minste effect heeft op de hoeveelheid borstvoeding. Daarnaast worden combinatiepreparaten ontraden aan rokende vrouwen van meer dan 35 jaar die niet kunnen stoppen met roken. Het cardiovasculaire risico is verhoogd bij deze vrouwen en is klinisch relevant.

De lactatieamenorroemethode (LAM) is alleen van toepassing wanneer het kind volledig op verzoek wordt gevoed en het kind geen andere voeding krijgt, zoals bij- of flesvoeding. LAM is wel aan een aantal voorwaarden verbonden, zoals het uitsluitend voeden met de borst (dus niet kolven) en het uitblijven van de menstruatie. Op het moment dat mevrouw weer gaat werken kan ze niet meer op verzoek voeden en is het aannemelijk dat ze gaat kolven.


Bron: NHG-Standaard Anticonceptie (december 2011).

Document acties

Back to top