Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 32/33, jaar 2014

dossier Endocrinologie

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Rechtbank Utrecht staat het LSP toe

De rechtbank in Utrecht staat de uitwisseling van medische gegevens via het Landelijk Schakel Punt (LSP) toe. De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPHuisartsen) had de rechtbank in mei van dit jaar gevraagd de invoering en ontwikkeling van het LSP te verbieden, maar die heeft eind juli alle eisen afgewezen.

23-07-2014 | door f.baltesen@pw.nl

Tomaten

column

07-08-2014 | door Jaap Dik

CBG: status domperidon per direct van UA naar UR

Domperidon bevattende geneesmiddelen zijn voortaan uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar. Dat heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) nu definitief besloten. De afleverstatus wordt met dit besluit gewijzigd van Uitsluitend Apotheek (UA) naar Uitsluitend Recept (UR). De wijziging gaat onmiddellijk in.

29-07-2014 | door DEB430255

Herexamen 2014 PW 32/33

Middel Z (t1/2 = 10 uur) is een pro-drug. Het wordt in de lever omgezet in zijn actieve metaboliet Z’. Hiervoor zijn twee CYP-enzymen verantwoordelijk; elk draagt voor 50% bij aan deze omzetting. Op een dag krijgt een chronische gebruiker van middel Z een nieuw geneesmiddel erbij: Q. Dit is een sterke remmer van een van beide enzymen die Z in Z’ omzet. Wat dient er nu met de dosering van Z te gebeuren? a. Deze dient te worden gehalveerd. b. Deze dient te worden verdubbeld. c. Deze dient met een factor 1,4 te worden verhoogd. d. Niets.

07-08-2014 | door G. van den Brink

Mediq maakt plan voor snellere omzetgroei

Apotheekketen Mediq wil de omzetgroei de komende jaren versnellen. De raad van bestuur is een onderzoek begonnen naar de mogelijkheden dit te realiseren. Het bedrijf houdt alle opties open, inclusief een andere eigenaar. Vorig jaar werd Mediq gekocht door private-equitybedrijf Advent.

01-08-2014 | door f.baltesen@pw.nl

Overzicht eerste halfjaar CBG

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CGB) heeft cijfers over de eerste helft van 2014 gepubliceerd.

06-08-2014 | door PW

Flacons Velcade beschadigd

De firma Janssen waarschuwt in een DHPC voor gebroken of gebarsten flacons van het middel Velcade 3,5 mg (bortezomib) en beveelt zorgverleners aan de flacons grondig op barstjes en/of andere beschadigingen te inspecteren.

05-08-2014 | door PW

Lidocaïne vermijden bij kindertandjes

De FDA waarschuwt ouders en zorgverleners om geen lidocaïne 2% orale gel te gebruiken of voor te schrijven bij kinderen die last hebben van doorkomende tanden of kiezen.

06-08-2014 | door PW

Nieuwe handelsproducten in G-Standaard

Per 1 augustus 2014 wijzigt de G-Standaard op de volgende punten.

07-08-2014 | door PW

€ 34 minder voor medicatie

Een Nederlander consumeerde in 2012 gemiddeld voor € 322 aan geneesmiddelen, 10% minder dan het jaar daarvoor. Hiermee daalt ons land verder onder het West-Europees gemiddelde, dat met 4% afnam tot € 385.

07-08-2014 | door SFK

Syndroom van Cushing: nieuwe medicatie op komst

Is chirurgie niet mogelijk bij bijnierziekten met een overproductie van bijnierhormonen, dan biedt medicatie uitkomst. Endocrinoloog Richard Feelders vertelt over de verschillende opties en de laatste ontwikkelingen. Voor patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie ziet hij een taak voor de apotheek: “Ga na of ze weten wat te doen in stresssituaties.”

08-08-2014 | door Cindy Reinders

Kweek schildklierweefsel uit stamcellen biedt perspectief

Levothyroxine blijft voorlopig de standaardtherapie bij hypothyreoïdie. Bij een te snel werkende schildklier gaat in Nederland de voorkeur uit naar de zogeheten block/replace-therapie. Nieuwe medicatie verkeert in een pril stadium.

08-08-2014 | door Marc de Leeuw

‘Streefwaarden echt niet allesbepalend voor patiënt’

Schildklierpatiënt Gabriëla Rotgans is al jaren goed ingesteld op schildklierhormonen. Volgens haar zijn er echter veel patiënten die zich ondanks goede schildklierwaarden vaak beroerd voelen. “Huisartsen zeggen dat er binnen deze waarden niks aan de hand is. Dat kan teleurstellend zijn voor patiënten.”

08-08-2014 | door Edwin Bos

Dosisverhoging pil geschrapt

Bij de interactie tussen hormonale anticonceptiva en enzyminductoren is het advies gewijzigd. Nieuwe alternatieven zijn het spiraaltje met levonorgestrel en de prikpil. Dosisverhoging van de pil wordt niet meer geadviseerd.

08-08-2014 | door Marianne le Comte en Arjan Polderman

Secukinumab werkt bij psoriasis

Twee internationale fase III-onderzoeken tonen dat secukinumab, een monoklonaal antilichaam gericht tegen IL-17a, effectief is bij matige tot ernstige plaque-psoriasis. In de ERASURE-studie kregen 738 patiënten een jaar subcutaan secukinumab (wekelijks 300 of 150 mg) of een placebo.

05-08-2014 | door PW

Krachtige statines: meer diabetes

Hoogpotente statines verhogen de kans op diabetes vergeleken met zwakker werkende statines (rate ratio 1,15; BI95 1,05-1,26).

07-08-2014 | door PW

AIT type 2: amiodaron voortzetten

Amiodaron-geïnduceerde thyreotoxicose (AIT) type 2 is geen reden te staken met amiodaron.

06-08-2014 | door PW

Exemestaan werkt beter dan tamoxifen

De aromataseremmer exemestaan geeft bij premenopauzale vrouwen met hormoonreceptorpositief mammacarcinoom een hogere ziektevrije overleving dan tamoxifen.

07-08-2014 | door Marc de Leeuw

Schildklierpoeder: geen bewijs, maar soms toch afgeleverd

De rationaliteit van dierlijk schildklierpoeder is onvoldoende onderbouwd. Toch kan het in individuele gevallen nodig zijn dit ter hand te stellen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) eist in zo’n geval dat de apotheker dat goed motiveert en zijn beweegredenen vastlegt.

08-08-2014 | door Doerine Postma en Susanne Tesink

Nieuwe leden

08-08-2014 | door KNMP

Medicatiebewaking op nierfunctiewaarden

Er is nieuw materiaal over medicatiebewaking op nierfunctiewaarden: een Kennisdocument, een aflevering van KNMP-tv en een FTO-presentatie. Een totaaloverzicht van alle ondersteuning is beschikbaar op de KNMP-website.

08-08-2014 | door Ka-Chun Cheung
Back to top