Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2014 PW 32/33

PW Magazine 32/33, jaar 2014 - 07-08-2014
Middel Z (t1/2 = 10 uur) is een pro-drug. Het wordt in de lever omgezet in zijn actieve metaboliet Z’. Hiervoor zijn twee CYP-enzymen verantwoordelijk; elk draagt voor 50% bij aan deze omzetting. Op een dag krijgt een chronische gebruiker van middel Z een nieuw geneesmiddel erbij: Q. Dit is een sterke remmer van een van beide enzymen die Z in Z’ omzet. Wat dient er nu met de dosering van Z te gebeuren? a. Deze dient te worden gehalveerd. b. Deze dient te worden verdubbeld. c. Deze dient met een factor 1,4 te worden verhoogd. d. Niets.

Goede antwoord: d

De totale klaring van pro-drug Z wordt gehalveerd door de introductie van de remmer. Dit zal op termijn (vuistregel: na 4 x de t1/2 ofwel circa drie etmalen) leiden tot verdubbeling van de Z-spiegel (NB: de eliminatie wordt gehalveerd, de t1/2 dus verdubbeld tot 20 uur). De actieve metaboliet Z’ wordt gevormd uit Z. De klaringswaarde die hoort bij deze omzetting is, door toedoen van de remmer, gehalveerd.

Voor de vormingssnelheid van Z’ geldt: V = CL × CZ (zie vorige vraag in de rubriek Herexamen). De klaring is gehalveerd en de concentratie van Z verdubbeld, dus er verandert weinig aan de hoeveelheid Z’ die per etmaal gevormd wordt; dosisaanpassing is daarom niet nodig.

Document acties

Back to top