Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Tomaten

PW Magazine 32/33, jaar 2014 - 07-08-2014 | door Jaap Dik
column

Na het afhalen van haar eigen medicatie, had mevrouw nóg een vraag. Haar man gebruikte sinds enkele maanden acenocoumarol. Ze sprak het foutloos uit. En het feit dat hij nu geen tomaten meer mocht eten, vond hij erg; het was zijn lievelingsgroente. Zou een enkele tomaat, zo nu en dan, kwaad kunnen?

Ik was in verwarring. Had ik een wetenschappelijke publicatie of, nog erger, een Telegraaf-artikel gemist? Tomaten verboden bij antistolling? Ik besloot de bekende tactiek van doorvragen toe te passen.

Bij het eerste terhandstellingsgesprek van acenocoumarol was gewezen op de problemen die vitamine K-preparaten zouden kunnen geven: het verminderen van de zo gewenste antistolling. Er waren voorbeelden aangedragen van vitamine K-houdende preparaten. Op internet was mevrouw verder gaan zoeken.

Op enig moment was de overtuiging gekomen dat de K in vitamine K stond voor kalium. En waar zit veel kalium in? Juist! Tomaten en bananen, bijvoorbeeld. Nu werden bananen nauwelijks gegeten binnen het gezin, tomaten daarentegen des te meer.

Ik kon het misverstand uit de wereld helpen. Tot tevredenheid van mevrouw, meneer en de groenteboer.

Document acties

Back to top