Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Lidocaïne vermijden bij kindertandjes

PW Magazine 32/33, jaar 2014 - 06-08-2014
De FDA waarschuwt ouders en zorgverleners om geen lidocaïne 2% orale gel te gebruiken of voor te schrijven bij kinderen die last hebben van doorkomende tanden of kiezen.

Lidocaïne kan bij jonge kinderen ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals epileptische aanvallen, hartproblemen, hersenschade en zelfs overlijden, als ze hiervan te veel binnen krijgen.

Dat blijkt uit 22 meldingen die bij de FDA binnenkwamen na gebruik van dit middel bij kinderen in de leeftijd van vijf maanden tot drieënhalf jaar.

Ouders kunnen volgens de FDA hun kinderen het beste helpen met methoden die de American Academy of Pediatrics aanbeveelt: een gekoelde bijtring of voorzichtig masseren van het tandvlees.

In Nederland is lidocaïne orale gel verkrijgbaar als OTC-product (Dentinox, concentratie 0,38%). Dit middel kan volgens het CBG in de voorgeschreven – lage – dosering veilig worden gebruikt bij doorbrekende tanden en kiezen (viermaal daags twee tot drie druppels aanbrengen met een wattip). Bij convulsies en stuipen is voorzichtigheid geboden.

Document acties

Back to top