Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 01 / 02, jaar 2011

dossier Vrouwen

7 januari 2011

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Niet storen a.u.b.

Verpleegkundigen in het Máxima Medisch Centrum lopen ongestoord hun medicatierondes dankzij een veiligheidshesje. Maar mede-initiatiefnemer Sjoukje Troost denkt verder: “Apothekersassistenten kunnen het uitdelen van orale medicatie overnemen.”

07-01-2011 | door Edwin Bos

Voorlichting bij isotretinoïne onvoldoende

Zwangerschappen tijdens gebruik van isotretinoïne komen nog steeds voor. Ondanks de gevaren van dit acnemiddel voor de foetus gebruikt 40% van de isotretinoïne-slikkers geen anticonceptivum. Laat de apotheker hier een belangrijke taak liggen? Of is de voorschrijvend arts verantwoordelijk?

07-01-2011 | door Edwin Bos

NZa dwingt toegang tot Ozis-netwerk af

Het Zaans Medisch Centrum opende een poliklinische apotheek en vroeg de plaatselijke apotheken toegang tot Ozis. De NZa, die vond dat de apotheken te hoge eisen stelden, greep in. De zorgautoriteit zal het besluit binnenkort publiceren.

07-01-2011 | door Claudia Bruins en Catelijne Bach

Stopweek anticonceptiepil ter discussie

Natuurlijke oestrogenen en combinaties met foliumzuur of het hormoon DHEA zijn enkele van de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van anticonceptiepillen. Ook staat het nut van de stopweek ter discussie, aldus Rob Beerthuizen, directeur van de Stichting Anticonceptie Nederland. Een overzicht van hormonale anticonceptie in vijf vragen.

07-01-2011 | door nettekoven

Iedere zwangere haar eigen medicatietraject

Geneesmiddelengebruik bij zwangerschap kan leiden tot lastige dilemma’s. Pasklare antwoorden zijn er niet: de afweging een geneesmiddel te starten, te stoppen of te wijzigen moet per individu worden bekeken. Wel absoluut gecontraïndiceerd is isotretinoïne.

06-01-2011 | door marcdl

KNMP-richtlijnen in de maak

De Wetenschappelijk Sectie Openbare Apothekers (WSO) van de KNMP stelt momenteel samen met openbaar apothekers in het land richtlijnen op die de apotheekzorg nauwkeurig omschrijven. Eind 2011 zijn ruim tien richtlijnen gereed. Vijf vragen aan apotheker Paul Cornips, voorzitter van het Implementatie Platform.

06-01-2011 | door marcdl

‘Het ondernemerschap zit in onze genen’

Kring Apotheken Arnhem profileert zich de laatste jaren steeds meer als farmaceutisch partner van verschillende instellingen in de regio. ‘Instellingen’ hebben zich dan ook ontwikkeld tot tweede poot van het bedrijf. Recent breidde de klantenkring zich uit met GGNet.

06-01-2011 | door Hanneke van Bladel

Influenzavaccin via neus

Een influenzavaccin met langere houdbaarheid, hogere immunogeniteit en toediening via inhalatie. Dit kan werkelijkheid worden met een nieuw adjuvans en een nieuwe droogtechniek, laat promotieonderzoek van Viany Saluja zien. Klinisch onderzoek met dit nieuwe influenzavaccin start al binnen enkele maanden.

06-01-2011 | door Linda de Graaf

Carbamazepine best bij zwangerschap

Ondanks het verhoogde risico op een open ruggetje is carbamazepine het middel van eerste keus bij epilepsie en zwangerschap. Dit concluderen Nederlandse onderzoekers.

06-01-2011 | door nettekoven

Roken

column

05-01-2011 | door Jaap Talsma

Hoestmiddel dextromethorfan nuttig bij borstkankertherapie

Het hoestmiddel dextromethorfan kan voorspellen hoe borstkankerpatiënten reageren op tamoxifen. Artsen kunnen hiermee patiënten identificeren met een afwijkend metabolisme voor tamoxifen, blijkt uit onderzoek van onder anderen Anne-Joy de Graan van het Erasmus MC in Rotterdam. Drie vragen aan De Graan.

05-01-2011 | door nettekoven

Endotoxines in peritoneaaldialysevloeistoffen

In de vloeistoffen voor peritoneaaldialyse (PD) Dianeal, Extraneal en Nutrineal zitten mogelijk verhoogde waarden van endotoxines.

04-01-2011 | door nettekoven

Trombo-embolie bij lenalidomide

Patiënten met multipel myeloom die worden behandeld met Revlimid (lenalidomide) in combinatie met dexamethason, hebben een verhoogd risico op trombo-embolische aandoeningen: voornamelijk diep-veneuze trombose, longembolie, myocardinfarct en cerebrovasculair accident.

04-01-2011 | door nettekoven

Sitaxentan uit de handel

Thelin (sitaxentan) wordt wereldwijd door fabrikant Pfizer van de markt gehaald.

04-01-2011 | door nettekoven

Programma voor farmacie in ketenzorg

De Stichting Implementatie & Validatie Patiënteninformatie (SIVP) heeft een computerprogramma ontwikkeld voor het organiseren van farmacie in ketenzorg. Met dit Managed Care Center (MCC) kunnen apothekers zorgplannen maken en meetbare resultaten leveren aan onder andere zorgverzekeraars.

03-01-2011 | door groeneveld

‘Ook zwangere verdient juiste medicatiezorg’

Apothekers kunnen vrouwen die moeder (willen) worden op vele fronten behulpzaam zijn. Zo kunnen ze proactief medicatie screenen, en zo gezondheidsschade voorkomen. Data uit apotheeksystemen zijn waardevol om te achterhalen welke middelen bij zwangerschap veilig zijn. Prof. dr. Lolkje de Jong-van den Berg: “Ook zwangere vrouwen hebben recht op goede informatie.”

03-01-2011 | door nettekoven

Vrouw wenst andere bejegening

Mannelijke en vrouwelijke kankerpatiënten vinden andere zaken belangrijk bij hun behandeling.

03-01-2011 | door nettekoven

Borstvoeding: epilepsiemiddel oké

Epilepsiemiddelen gebruikt tijdens het borstvoeden geven geen negatieve cognitieve effecten bij het kind.

03-01-2011 | door nettekoven

Nieuwe dieetpil in aantocht

Een combinatiepil van de opioïdeantagonist naltrexon en het antidepressivum bupropion, Contrave, komt waarschijnlijk binnenkort op de Amerikaanse markt.

03-01-2011 | door nettekoven

Uvit: ‘Geen fraude onder apothekers’

Zorgverzekeraar Uvit kan beschuldigingen over fraude aan het adres van circa 1300 apothekers niet bewijzen. Onderzoek van 15% van de verdachte declaraties wijst uit dat er geen sprake is van malversaties. “We overwegen nu het onderzoek te staken”, zegt Uvit-woordvoerder Dennis Verschuren.

30-12-2010 | door groeneveld

Euthanasiemiddel thiopental niet leverbaar

Het anaestheticum thiopental (Pentothal), dat onder meer gebruikt wordt bij euthanasie, is wegens productieproblemen tijdelijk niet leverbaar. Fabrikant Hospira verwacht dat het middel in heel 2011 niet beschikbaar zal zijn.

30-12-2010 | door annemiek

Teratologie Informatie Service naar Lareb

De Teratologie Informatie Service (TIS) van het RIVM verhuist per 1 januari 2011 naar het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb in ’s Hertogenbosch.

29-12-2010 | door de leeuw

Inspectie: medicatiebewaking apotheken in orde

Apotheken scoren in het algemeen goed op medicatiebewaking en op het bekijken van contra-indicaties en allergieën. De receptcontrole kan daarentegen nog wat sneller en beter. Dit blijkt uit het rapport 'Het resultaat telt openbare apotheken 2009' dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg donderdag naar buiten bracht.

23-12-2010 | door marcdl

Twee jaar verlies voor jong zelfstandigen

50% van de jong zelfstandige apothekers leed verlies in 2008 en 2009. De hoge lasten voor goodwill kunnen zij niet meer opbrengen. Dat blijkt uit onderzoek van de SFK onder 36 apotheken.

21-12-2010 | door edbos

Sterrensysteem voor zorgverzekeraars

Zorgverleners in de eerste lijn gaan de inzet van zorgverzekeraars voor de zorg monitoren. Huisartsen, apothekers en andere zorgverleners willen onder andere in kaart brengen welke investeringen zorgverzekeraars doen in het belang van de patiënt.

20-12-2010 | door groeneveld
Back to top