Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Hoestmiddel dextromethorfan nuttig bij borstkankertherapie

PW Magazine 01 / 02, jaar 2011 - 05-01-2011
Het hoestmiddel dextromethorfan kan voorspellen hoe borstkankerpatiënten reageren op tamoxifen. Artsen kunnen hiermee patiënten identificeren met een afwijkend metabolisme voor tamoxifen, blijkt uit onderzoek van onder anderen Anne-Joy de Graan van het Erasmus MC in Rotterdam. Drie vragen aan De Graan.

Hoe zit dat precies?

“Tamoxifen wordt gemetaboliseerd door twee leverenzymen, CYP2D6 en CYP3A, in endoxifen. Die metaboliet is verantwoordelijk voor de antikankerwerking en de mogelijke bijwerkingen, zoals trombose of endometriumkanker. Nederlandse borstkankerpatiënten die tamoxifen krijgen, slikken vaste doseringen van 20 of 40 mg. Er is echter een groot verschil in effect en toxiciteit bij deze vrouwen, ten dele door verschillende genetische kenmerken van patiënten. Dextromethorfan wordt op dezelfde manier in het lichaam omgezet als tamoxifen. Door eerst dextromethorfan aan vrouwen te geven en de concentratie van de metabolieten hiervan in het bloed te meten, kunnen artsen dus voorspellen bij welke vrouwen tamoxifen zinvol is en welke dosering zij moeten geven.”

Hoe heeft u dit aangetoond?

“Aan veertig borstkankerpatiënten hebben we een hoestsiroop met 30 mg dextromethorfan gegeven, twee uur later gevolgd door hun tamoxifenpil. Gedurende 24 uur hebben we bloedmonsters afgenomen en daarin de dextromethorfan- en tamoxifenmetabolieten gemeten. Vervolgens constateerden we een relatie tussen de metabolieten van beide stoffen.”

Is een genotypebepaling niet nauwkeuriger?

“Je kan inderdaad een genotypebepaling van CYP2D6 doen om de poor metabolizers eruit te halen. Maar dit betreft slechts een van de enzymen betrokken bij de metabolisering. Daarnaast wordt het metabolisme van een patiënt ook beïnvloed door andere medicatie en omgevingsfactoren, zoals roken of alcoholconsumptie. De dextromethorfanmethode houdt rekening met al deze factoren.”

Document acties

Back to top