Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Sterrensysteem voor zorgverzekeraars

PW Magazine 01 / 02, jaar 2011 - 20-12-2010
Zorgverleners in de eerste lijn gaan de inzet van zorgverzekeraars voor de zorg monitoren. Huisartsen, apothekers en andere zorgverleners willen onder andere in kaart brengen welke investeringen zorgverzekeraars doen in het belang van de patiënt.
Sterrensysteem voor zorgverzekeraars

Het is de bedoeling dat de zorgverleners gaan werken met een ‘sterrensysteem’. Dat moet de beoordeling voor iedereen duidelijk maken. Patiënten kunnen straks de resultaten van de monitor lezen op een website, of op bijvoorbeeld posters in wachtkamers.

Het initiatief voor de beoordeling van verzekeraars is afkomstig van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Apothekers, tandartsen, fysiotherapeuten, verloskundigen en psychologen haken graag aan. Ook de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) wil deelnemen aan het initiatief.

Aanleiding voor het monitoren van de zorgverzekeraars is de gang van zaken rond de contracten voor 2011. Deze contractering verloopt buitengewoon onzorgvuldig, meldt de LHV in een persbericht. Het openen van een meldpunt voor slechte contracten vormt een onderdeel van de monitoring.

In dagblad Trouw zegt voorzitter Steven van Eijck van de LHV dat de ‘eerstelijns-zorgmonitor’ in de loop van 2011 een feit moet zijn. “De monitor moet voor de zorg in de gehele eerste lijn in beeld brengen welke zorgverzekeraar het beste werkt aan zorgaanbod”, aldus Van Eijck.

De KNMP onderstreept dat het van groot belang is dat de patiënt kan kiezen voor kwalitatief goede zorg. “Zorgverzekeraars hebben de maatschappelijke plicht om deze kwaliteit in te kopen bij de zorgaanbieders”, zegt vice-voorzitter Maayke Fluitman van de KNMP. “Met andere zorgkoepels streeft de KNMP dan ook naar transparantie en keuzevrijheid voor de patiënt.”

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) noemt het plan voor het monitoren ‘prima’. “We staan er positief tegenover”, maakt woordvoerder Wouter Kniest duidelijk. “Al is voor ons nog niet duidelijk wat er precies wordt gemonitord.” Kniest relativeert de problemen met contracten. "Het kan zijn dat er op sommige delen nog wat werk moet worden verzet", zegt hij.

Document acties

Back to top