Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Euthanasiemiddel thiopental niet leverbaar

PW Magazine 01 / 02, jaar 2011 - 30-12-2010
Het anaestheticum thiopental (Pentothal), dat onder meer gebruikt wordt bij euthanasie, is wegens productieproblemen tijdelijk niet leverbaar. Fabrikant Hospira verwacht dat het middel in heel 2011 niet beschikbaar zal zijn.
Euthanasiemiddel thiopental niet leverbaar

Apothekers dienen hiermee rekening te houden wanneer zij euthanasieverzoeken ontvangen van artsen. Via de Internationale Apotheek kunnen eventueel Duitse thiopentalampullen besteld worden. De levertijd hiervan is ongeveer een week.

Verder vermeldt de KNMP-standaard Euthanatica een aantal noodoplossingen. Hierop is nu een aanvulling gekomen. Zo zijn er drie mogelijke alternatieven voor thiopental: pentobarbitalnatrium (niet in de handel, alleen als apotheekbereiding), propofol (injectie kan pijnlijk zijn, eventueel eerst langzaam lidocaïne 1% toedienen) of methohexital (heeft een kortere halfwaardetijd en is minder lipofiel dan thiopental, het geïnduceerde coma kan daardoor minder diep zijn en minder lang aanhouden).

KNMP en KNMG raden apothekers en artsen aan om vroegtijdig met elkaar te overleggen over de te gebruiken middelen. Een aanvraag van Hospira voor een tijdelijke importvergunning van het Spaanse product is nog in behandeling bij de Inspectie.

 

Document acties

Back to top