Herexamen 2025 PW17
Eén van de kenmerkende klachten van prikkelbaredarmsyndroom (PDS) zijn terugkerende episodes van buikpijn die samenhangen met veranderingen of wisselingen in het ontlastingspatroon (frequentie en/of vorm). De NHG-Standaard Prikkelbaredarmsyndroom (2022) beschrijft een aantal behandelopties wanneer deze pijnklachten op de voorgrond staan. Welke medicamenteuze opties noemt de NHG-Standaard?
-
mebeverine en pepermuntolie
-
paracetamol en mebeverine
-
paracetamol en pepermuntolie
Toelichting
Het juiste antwoord is: paracetamol en pepermuntolie
De NHG-Standaard Prikkelbaredarmsyndroom (2022) noemt paracetamol, pepermuntolie in maagsapresistente capsules en tricyclische antidepressiva als medicamenteuze behandelopties bij PDS waarbij pijnklachten op de voorgrond staan. Met de herziening van de standaard in 2022 wordt mebeverine niet meer aanbevolen, aangezien dit middel niet aantoonbaar effectief is bij PDS. Opvallend is dat er in 2023 nog meer dan 80.000 gebruikers van mebeverine waren (GIP-databank, 2024).
Bronnen:
• NHG-Werkgroep Prikkelbaredarmsyndroom. NHG-Standaard Prikkelbaredarmsyndroom (versie 3.0). Utrecht: NHG, 2022. Zie https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/prikkelbaredarmsyndroom-pds
• gipdatabank.nl
Uit: PIPERITA ‘Prikkelbaredarmsyndroom: Implementatie PEpermuntolie & Reductie Irrationele TherApieën’ (https://www.medicijngebruik.nl/projecten/piperita), een gezamenlijk project van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), prof. dr. Daniel Keszthelyi en prof. dr. Jochen Cals (Universiteit Maastricht), Dyana Loehr (Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie [PDSB]) en dr. Harm Geers (Service Apotheek Bennekom en directeur Opleidingen KNMP). Het project is gericht op het verbeteren van de zorg voor PDS in de eerste lijn en wordt gefinancierd door ZonMw.