Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

De nieuwe wereld is digitaal

Efficiëntere patiëntenzorg dankzij digitale innovaties

De farmaceutische patiëntenzorg kan beter en efficiënter, en digitale innovaties bieden uitkomst, is de stellige overtuiging van Kelly-Jo Dalusong. “Patiënten krijgen gedoseerd informatie.”

PW18 - 06-05-2022 | door Frans van den Houdt

3,2 miljoen zelfbetalers van geneesmiddelen

Aantal gebruikers niet-vergoede middelen ongeveer gelijk

Openbaar apothekers verstrekten in 2021 aan 3,2 miljoen mensen receptplichtige geneesmiddelen die zorgverzekeraars niet vanuit het basispakket vergoedden. Deze mensen betaalden daar samen bijna € 165 miljoen exclusief btw voor. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW18 - 06-05-2022 | door SFK

Exenatide nu ook toepasbaar bij kinderen van 10 jaar en ouder

Exenatide (Bydureon) heeft van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies gekregen voor uitbreiding van de indicatie.

PW18 - 06-05-2022 | door PW

Herexamen 2022 PW18

Wat kan worden voorgeschreven bij langdurige klachten na COVID-19?

PW18 - 06-05-2022 | door Anneke Cancrinus, apotheker, KNMP Geneesmiddel Informatie Centrum

Opnieuw crisis

Het nut van een landelijk werkend crisisteam van apothekers.

Crisis? What crisis? Een mooi album van Supertramp, en helaas voortdurend actueel. De coronacrisis was voor velen een moment om over crisisbeheersing in de apotheek te gaan nadenken.

PW18 - 06-05-2022 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Virtueel

Ziekenhuisopname is slecht voor de spieren. In een ziekenhuisbed raakt een patiënt dagelijks 1 tot 5% spiermassa kwijt. We moeten daarom structureel anders gaan denken over het verblijf in een ziekenhuis, vindt Karin Valkenet, die fysiotherapie en gezondheidswetenschappen combineert.

PW18 - 06-05-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Minister Ernst Kuipers wil geplande GVS-herberekening per 2023 realiseren

Minister Ernst Kuipers (VWS) wil de geplande herberekening van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) per 2023 realiseren. Dat schrijft de bewindspersoon in een brief aan de Tweede Kamer.

PW17 - 29-04-2022 | door KNMP 1 reactie

Inspiratiegids Verspil geen Pil overhandigd aan Kamerleden

De Coalitie Duurzame Farmacie heeft op 20 april de inspiratiegids Verspil geen Pil aangeboden aan Tweede Kamerleden Joba van den Berg (CDA) en Liane den Haan (Fractie Den Haan). Binnen de coalitie zijn de KNMP, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, BOGIN en Neprofarm actief.

PW17 - 29-04-2022 | door KNMP

ROAZ'N*

De Regionale Overleggen Acute Zorg (ROAZ) waren en zijn het gremium om de acute zorg in de regio op de been te houden. Ook ten tijde van de pandemie, toen corona door het land heen ‘roazde’. Het duurde niet lang voordat men er achter kwam dat het vervelend is wanneer mensen hun medicijnen niet kunnen krijgen of hier kilometers voor moeten omrijden. De apotheker kwam in beeld en mocht aanschuiven bij de ROAZ.

PW17 - 29-04-2022 | door Sijtze Blaauw, bestuurslid KNMP

Positieve reacties op witte jas

‘Probeer het ook een dagje en kijk wat er gebeurt’

In zijn zoektocht naar meer zichtbaarheid trok Mujtaba Al Hadi een witte apothekersjas aan en ging aan de balie staan. Verrast door de positieve reacties van patiënten en zijn team blijft hij de jas voorlopig dragen. “Nu voel ik me meer zorgverlener.”

PW17 - 29-04-2022 | door Edwin Bos

4,6% medicijngebruikers naar andere verzekeraar

Marktaandeel Zilveren Kruis verder toegenomen in 2022

Rond de jaarwisseling 2021-2022 wisselde 4,6% van de geneesmiddelgebruikers van zorgverzekeraar. Een jaar eerder bedroeg het overstappercentage ook 4,6%, na correctie voor de overname van enkele verzekeraarslabels door VGZ. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW17 - 29-04-2022 | door SFK

Toepassing ruxolitinib uitgebreid met ‘graft versus host’-ziekte

Het toepassingsgebied van ruxolitinib (Jakavi) wordt waarschijnlijk uitgebreid met een derde indicatie. De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft een positief advies afgeven voor de behandeling van acute en chronische ‘graft versus host’-ziekte. Het is bedoeld voor patiënten die 12 jaar of ouder zijn als corticosteroïden of andere systemische therapie niet voldoende effectief is.

PW17 - 29-04-2022 | door PW

Kennis delen

Communicatie is essentieel voor optimaal geneesmiddelgebruik.

Een voorrecht vind ik het, dat ik mocht studeren en van alles over geneesmiddelen kon leren. Dit brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee, misschien wel een verplichting, om de kennis te delen met de mensen voor wie die informatie is bedoeld: patiënten en collega-zorgverleners.

PW17 - 29-04-2022 | door Iris Beerthuis, apotheker en medical adviser Novartis

Nieuwe rubriek

De regio wordt steeds belangrijker. Ook in de farmaceutische zorgverlening. Apothekers zijn daarom volop bezig hun positie in de regio te versterken. Door zich in regionale apothekersorganisaties te verenigen – er zijn er inmiddels zo’n 43 – en door zich aan te sluiten bij regionale multidisciplinaire zorgnetwerken.

PW17 - 29-04-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Herexamen 2022 PW17

Wat moet je doen om genotyperingsuitslagen in de juiste voorspelde fenotypes te vertalen?

PW17 - 27-04-2022 | door Marga Nijenhuis, wetenschappelijk medewerker GIC/KNMP

Balie voelt vertrouwd en veilig

Ziekenhuisapotheker begeleidt kankerpatiënten in oncotheek.

Vanuit de oncotheek, een poliklinische apotheek gespecialiseerd in orale oncolytica, begeleidt ziekenhuisapotheker Dorieke van Balen kankerpatiënten bij het gebruik van hun medicatie. “Wij maken onderdeel uit van het behandelteam.”

PW16 - 22-04-2022 | door Delia Titre

Bijna € 80 miljoen aan eigen bijdragen

Vier ADHD-middelen in top 10 geneesmiddelen met hoogste bijbetaling

Voor geneesmiddelen met een prijs boven de vergoedingslimiet werd in 2021 in totaal bijna € 80 miljoen aan eigen bijdragen betaald, € 14 miljoen meer dan in 2020. Driekwart van de totale bijbetaling kwam voor rekening van de top 10 geneesmiddelen met de hoogste eigen bijdrage. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW16 - 22-04-2022 | door SFK

Nieuwe behandeling zeldzame oogtumor levensverlengend

Er komt waarschijnlijk een nieuw middel beschikbaar voor het behandelen van de zeldzame oogtumor uveamelanoom. De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP is positief over gebruik van het weesmiddel tebentafusp (Kimmtrak) bij de inoperabel en gemetastaseerde vorm van de aandoening door patiënten die HLA A*02:01 positief zijn.

PW16 - 22-04-2022 | door PW

Hinnikend paard

Zou het een bijwerking zijn?

Ja, ik heb een beroepsdeformatie. Ik denk best vaak als iemand iets heeft: dat kan wel eens een bijwerking zijn. Maar daar kun je ook in doorslaan.

PW16 - 22-04-2022 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Verschuiving

Een mooie opsteker voor ons, bereiders, noemt Paul Lebbink de uitspraak van de Haagse rechtbank van 22 februari. De rechter oordeelde in een door de fabrikant van Namuscla (mexiletine) aangespannen kort geding dat de minister van Volksgezondheid het volste recht had dit merkgeneesmiddel niet te vergoeden, maar de magistrale bereiding wel. Fabrikant Cresco had geëist dat de staat dit besluit zou intrekken. Maar de rechter gaat daar dus niet in mee.

PW16 - 22-04-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Document acties

Back to top