Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Apothekersverleden

Apothekers denken na over hun positionering in de maatschappij. Over hoe zij kunnen bijdragen aan preventie, het krijgen van de juiste zorg op de juiste plek en over de continuïteit van de (farmaceutische) zorg.

PW07 - 14-02-2020 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Drug rediscovery

Herontdekking van oud-molecuul.

Hoe een ‘oud’ molecuul, dat in de oncologie zijn diensten had bewezen, van hernieuwde waarde kan zijn voor patiënten met inflammatoire darmziekten, fascineert apotheker en medical director Else van de Poel van farmabedrijf Teva. Als het aan haar ligt, blijft het niet bij deze ene drug rediscovery.

PW07 - 14-02-2020 | door Annemiek Veelenturf

Oogmedicatie voor 1,8 miljoen mensen

Oogartsen en huisartsen hebben grotendeels eigen medicatie-assortiment

Nederlandse apotheken verstrekten in 2019 aan 1,8 miljoen verschillende mensen in totaal 5,8 miljoen keer een geneesmiddel dat wordt toegepast bij een oogaandoening. Kunsttranen telden de meeste gebruikers: bijna driekwart miljoen. Aan ruim 350.000 mensen werd het antibio-ticum chlooramfenicol voor het oog verstrekt, merendeels in de vorm van een zalf. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW07 - 14-02-2020 | door SFK

Gefopt

Een niet-pluisgevoel klopt vaak wel.

Het is fijn om te merken dat een niet-pluisgevoel vaak wel klopt. In de apotheek kwam een tijdje terug een meneer, die niet bij ons bekend was, met een recept voor midazolam-tabletten. Het was een herhaalrecept van een apotheek elders in het land, maar ik vermoedde dat de patiënt het briefje had gekopieerd, want het recept zag er anders uit. Het was geen strak A6’je, het was gewoon scheef uitgeknipt.

PW07 - 14-02-2020 | door Esther Kuipers, apotheker en onderzoeker

Kostbaar

Hoe druppel jij? En wil je het even laten zien? Nooit eerder begon een interview zo merkwaardig. De verpleegkundige van Het Oogziekenhuis Rotterdam reikte mij een miniflaconnetje aan met vocht dat ik in m’n oog moest druppelen. Ik wilde het hebben over het onderzoek waaruit bleek dat maar heel weinig mensen goed druppelen, zij wilde mij dat liever meteen helder laten aantonen.

PW07 - 14-02-2020 | door Frans van den Houdt

Herexamen 2020 PW07

Een man van 60, verwond door een roestige spijker, komt in de apotheek.

PW07 - 12-02-2020 | door Jeanne van Berkel, Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC)

Laat de ouderen niet vallen

Valpreventie centraal tijdens KNMP-regiobijeenkomsten

Patiënten signaleren die een verhoogd valrisico hebben en inschatten of het vallen medicatiegerelateerd is; apothekers hebben een belangrijke rol bij valpreventie. Tijdens de KNMP-regiobijeenkomsten komt valpreventie door apothekers breed aan bod. De sprekers lichten alvast een tipje van de sluier op.

PW06 - 07-02-2020 | door KNMP

Steeds meer apothekers gebruiken app Siilo

KNMP-leden wisselden in 2019 via de beveiligde messenger-app Siilo met elkaar en met andere zorgverleners gemiddeld 81.000 berichten uit.

PW06 - 07-02-2020 | door KNMP

Apotheek.nl trekt maandelijks nu 1,7 miljoen bezoekers

De publiekswebsite Apotheek.nl werd in 2019 per maand gemiddeld bijna 1,7 miljoen keer bezocht. Dat is een aanzienlijke stijging ten opzichte van het jaar ervoor; toen zochten gemiddeld 1,3 miljoen mensen naar informatie over hun medicijnen op Apotheek.nl.

PW06 - 07-02-2020 | door KNMP

Baten

Het jaar is amper begonnen of de geneesmiddelen staan weer nadrukkelijk in het nieuws. Het tekort eraan hebben we als KNMP zelf via de Radar-uitzending geopenbaard en toegelicht. Met de verdubbeling van het aantal tekorten, naar 1492 over 2019, werd tevens helder dat de apothekers in 99% van de gevallen de patiënt een oplossing konden aanreiken.

PW06 - 07-02-2020 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Gezocht: bereidingsapparatuur

Frans Bosman zamelt spullen in voor farmacieopleiding in Oeganda.

Frans Bosman is al decennia nauw betrokken bij de farmacie in Afrika. Toen hij vorig jaar zag dat de farmacieopleiding in Oeganda het vrijwel zonder praktijkonderwijs moest doen, kwam hij onmiddellijk in actie.

PW06 - 07-02-2020 | door Frans van den Houdt

2000 openbare apotheken bij aanvang kalenderjaar

Negentien apotheken geopend, vijftien apotheken voorgoed dicht

Precies tweeduizend openbare apotheken telde Nederland per 1 januari van dit jaar. Dat zijn er vier meer dan een jaar eerder. 88% van de openbare apotheken is verbonden aan een keten of een formule. Brocacef nam in 2019 twintig Thio Pharma-apotheken over, maar dat heeft niet geleid tot meer BENU Apotheken. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW06 - 07-02-2020 | door SFK

Tijdig stoppen

Tijdig stoppen ook medicatiefout?

Het gebeurt steeds vaker, op feestjes, dat mensen na een korte “hoe gaat het”-uitwisseling beginnen over hun ervaring met bijwerkingen. Het positieve is dat ze blijkbaar weten dat Lareb over bijwerkingen gaat. Jammer is helaas dat meestal na het relaas het antwoord op de vraag “heeft u dat ook gemeld?”, is “nee, kan dat dan?” Daar is dus voor ons nog veel werk aan de winkel.

PW06 - 07-02-2020 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Computer

Computer says no, is een sublieme slogan uit de Britse serie Little Britain die perfect weergeeft wat er gebeurt als je ieder – makkelijk of moeilijk – door een mens van vlees en bloed te nemen besluit overlaat aan een computer. Voor veel patiënten die levensreddende medicatie nodig hebben zou dat zeer noodlottig uitpakken.

PW06 - 07-02-2020 | door Frans van den Houdt

Herexamen 2020 PW 06

Welke uitspraak over oxycodon is juist?

PW06 - 05-02-2020 | door Anke Lambooij (Instituut Verantwoord Medicijngebruik)

‘Data tonen steeds beter wat feitelijk gebeurt in de wereld’

Een dag met … SFK-manager Jeroen Lukaart

Dat de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) aflevergegevens verzamelt uit de apotheek, is bekend. Maar niet iedereen weet dat de stichting ook rapportages maakt, cursussen geeft en het ministerie van VWS adviseert. In deze aflevering van de rubriek ‘Een dag met …’ lopen we mee met SFK-manager Jeroen Lukaart.

PW05 - 31-01-2020 | door Ilse Broekweg

KNMP-bestuur royeert F.E. Abarchan

Het KNMP-bestuur heeft besloten het lidmaatschap van F.E. Abarchan met onmiddellijke ingang op te zeggen. De reden van het royement is een uitspraak van de rechtbank van Midden-Nederland, die de apotheker tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan vier voorwaardelijk, veroordeelde.

PW05 - 31-01-2020 | door KNMP

Minister Bruins wijzigt de Regeling zorgverzekering

De bijlage 2-voorwaarden van de Regeling zorgverzekering zijn gewijzigd. De minister heeft het besluit hiertoe gepubliceerd in het Staatsblad. De wijzigingen treden met terugwerkende kracht in werking vanaf 1 januari 2020.

PW05 - 31-01-2020 | door KNMP

Medicatieoverdracht

Ik krijg in de apotheek nog dagelijks faxen met geprinte recepten, veelal voorzien van geschreven aantekeningen. Wat wordt bedoeld, is niet altijd even duidelijk. Ik hoef niet uit te leggen dat dit zeer foutgevoelig is. Het gevolg is bellen met het ziekenhuis, wat veel tijd kost.

PW05 - 31-01-2020 | door Reinier Bax, voorzitter LOA

Van proces naar patiënt

Value Based Healthcare gaat uit van behoefte aan farmaceutisch zorg

Poliklinisch apothekers en ziekenhuisapothekers in het HagaZiekenhuis werken volgens de Value Based Healthcare-methode samen in groepen rondom indicaties. Ziekenhuisapotheker Annemieke Grootswagers: “We hebben de muren tussen klinische en poliklinische farmacie opgeheven.”

PW05 - 31-01-2020 | door Edwin Bos

Document acties

Back to top