Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Historisch besef

Diezelfde Cornelia Gerarda van Arkel schreef nota bene ook regelmatig artikelen voor het Pharmaceutisch Weekblad

De musea mogen weer open!, schrijft Wim Rakhorst van de Stichting Farmaceutisch Erfgoed vol enthousiasme in zijn mail waarin hij aankondigt dat iedereen weer van harte welkom is in het Centrum voor Farmaceutisch Erfgoed in Urk. En natuurlijk ook in het Nationaal Farmaceutisch Museum, waar nu de tentoonstelling Geneesmiddel in Beeld is te zien. Maar dat heeft, gezien zijn virtuele status, uiteraard geen last gehad van de beperkende coronamaatregelen.

PW23 - 11-06-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Verbeteren van zorg voor bariatrische chirurgiepatiënt

Contra-indicatie MO/BC in AIS voor goede medicatie-begeleiding

Zo’n twaalfduizend mensen ondergaan jaarlijks bariatrische chirurgie. Vaak is dit niet bekend bij de apotheek, terwijl het in beeld hebben van patiënten met deze contra-indicatie een randvoorwaarde is voor goede farmaceutische zorg. Daarom is het cruciaal de overdracht van deze informatie te verbeteren en het bewustzijn van de patiënt om de operatie te melden te vergroten. De KNMP biedt apothekers hierbij ondersteuning.

PW23 - 11-06-2021 | door Fong Sodihardjo, Mariska van der Ham, Lydia Sardjoe-Both en Lennart Stoker

Herexamen 2021 PW23

Welke, bij de afdeling betrokken, persoon is eindverantwoordelijk voor de werkvoorraad van zorgorganisaties die verblijf met behandeling bieden?

PW23 - 09-06-2021 | door Els Dik, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Met pseudoniemen beter beeld medicijngebruik

Ongeveer een op de zes geneesmiddelgebruikers bezoekt meer dan één apotheek

De SFK ontving in 2020 pseudoniemen van ongeveer 90% van de SFK-deelnemers. Deze pseudoniemen helpen de SFK om in rapportages voor apothekers geneesmiddelgebruik beter in kaart te brengen en om nauwkeurigere schattingen te maken van aantallen medicijngebruikers. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW22 - 04-06-2021 | door SFK

Euforie

Ook heel klein, net als een virus, en al even dodelijk: de malariaparasiet. Niet alleen in een bepaald pandemiejaar, maar ieder jaar. Jaar in jaar uit, honderdduizenden doden, vooral kinderen jonger dan 5 jaar. Maar waar is het vaccin? In ontwikkeling, horen we al jaren.

PW22 - 04-06-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Duurzaam

Laten we ervoor zorgen dat patiënten alleen medicatie bij de eigen apotheek halen.

Na maanden wachten mag ook ik eindelijk mijn boodschappen bestellen bij de duurzaamste online supermarkt van ons land. Op een door mij gekozen moment staat een uiterst vriendelijke bezorger met zijn elektrische auto voor de deur.

PW22 - 04-06-2021 | door Linda van den Goor, bestuurslid VJA en aios ’s-Gravelandse

Tweede SGLT-2-remmer bij hartfalen op komst

Empagliflozine (Jardiance) heeft een positief advies ontvangen voor registratie bij hartfalen van de geneesmiddelencommissie voor humane middelen, de CHMP, van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

PW22 - 04-06-2021 | door KNMP

Vervuiling schokt apotheker

FTO over medicijnresten in water vergroot bewustzijn.

Het bezoek aan een farmacotherapeutisch overleg over medicijnresten in water opende Cynthia Ong haar ogen; ze wist niet dat medicijnen zoveel schade aanrichten in het milieu. “Beschamend dat ik daar niet eerder bij heb stilgestaan.”

PW22 - 04-06-2021 | door Edwin Bos 3 reacties

Europese wet van kracht met strengere eisen medische hulpmiddelen

Omdat de Europese Medical Devices Regulation (MDR) sinds 26 mei 2021 van kracht is, moeten medische hulpmOmdat de Europese Medical Devices Regulation (MDR) sinds 26 mei 2021 van kracht is, moeten medische hulpmiddelen die op de Europese markt worden gebracht aan strengere eisen voldoen. De nieuwe regels gelden ook voor hulpmiddelen die al op de markt zijn.iddelen die op de Europese markt worden gebracht aan strengere eisen voldoen. De nieuwe regels gelden ook voor hulpmiddelen die al op de markt zijn.

PW22 - 04-06-2021 | door KNMP

‘Handreiking Kwetsbare ouderen thuis’ geactualiseerd

De handreiking ‘Kwetsbare ouderen thuis, handreiking voor integrale zorg en ondersteuning in de wijk’ is geactualiseerd. In de herziene handreiking zijn nieuwe en vernieuwde instrumenten en werkwijzen toegevoegd. Ook is deze verrijkt met actuele informatie.

PW22 - 04-06-2021 | door KNMP

Blik vooruit

Op vaste momenten in het jaar biedt de KNMP haar leden een aantal activiteiten aan. Denk aan de congressen en de districtsledenbijeenkomsten. Dit waren altijd fysieke ontmoetingen, die we door de coronacrisis ineens online moesten aanbieden. Uit evaluaties blijkt dat veel apothekers hunkeren naar het verleden, maar er zijn misschien nog wel meer leden die de online versies wel zo waardevol vinden.

PW22 - 04-06-2021 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Herexamen 2021 PW22

Welk middel wordt niet meer aanbevolen bij rosacea?

PW22 - 02-06-2021 | door Anneke Cancrinus, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Zorg in(uitver)koop

Onlangs zijn door de zorgverzekeraars hun uitgangspunten voor de zorginkoop van 2022 gepresenteerd. Het woord ‘regionaal’ komt daarin vaak voor. Je kunt je er iets bij voorstellen dat regionale zorginkoop kansen biedt aan apothekers en andere zorgverleners.

PW21 - 28-05-2021 | door Jacco Pesser, bestuurder KNMP

Steven Verhagen-Smits nieuwe voorzitter van WSO-bestuur

Het bestuur van de Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) heeft per 1 juni 2021 een nieuwe samenstelling. Steven Verhagen-Smits wordt de nieuwe voorzitter. Jos Lüers, Sander Borgsteede, Daphne Louwerier en Annemiek Klink treden toe tot het WSO-bestuur.

PW21 - 28-05-2021 | door KNMP

Ontheffingsprocedure antigeen-zelftesten stopt omdat doel is bereikt

De ontheffingsprocedure voor antigeen-zelftesten stopt. Testen van een fabrikant die al een ontheffing hebben gekregen, mogen tot 31 december 2021 onder de ontheffing blijven worden verkocht en gebruikt. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op zijn website.

PW21 - 28-05-2021 | door KNMP

Opleiding kaderapotheker: spilfunctie in de regio

Door deze cursus komen kaderapothekers goed beslagen ten ijs

In de herfst gaat zij van start: de tweejarige KNMP-opleiding tot kaderapotheker. Waarin openbaar apothekers worden klaargestoomd voor een spilfunctie in de regio, op inhoudelijk en strategisch gebied. “Hoe kies je positie in een veranderende omgeving, met veranderende samenwerkingspartners, patiëntgroepen en technologie?”

PW21 - 28-05-2021 | door Karen Bos

Koppelaar in Leids netwerk

Liaisonapotheker brengt collega’s in de regio met elkaar in contact.

Niet altijd druk, maar wel altijd beschikbaar. Als liaisonapotheker zorgt Leen Nelemans ervoor dat het Leids Academisch Netwerk Apotheken (LANA) draaiende blijft. “Erg mooi om te kunnen bijdragen aan de ontwikkelingen in de farmacie.”

PW21 - 28-05-2021 | door Delia Titre

Medicijngebruik stijgt met 0,5% per persoon

Geneesmiddelgebruik in 2020 vooral toegenomen onder 21-40-jarigen

Na een daling van het geneesmiddelgebruik per hoofd van de bevolking in eerdere jaren was in 2020 een stijging zichtbaar. Openbare apotheken verstrekten in het coronajaar binnen het basispakket meer geneesmiddelen per persoon dan in 2019. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW21 - 28-05-2021 | door SFK

Symbooltje

Zou er voor de pin-optie ook een symbool bestaan in Hix?

Meneer P aan de balie, of we hem willen vergiftigen? Een nieuwe preferentie-periode, dus nieuwe doosjes. Nou, daar gaat hij niet mee akkoord. Biedt wel aan om te helpen met een – niet geplande – verbouwing van de balie. Waarschijnlijk had hij hetzelfde aanbod gedaan bij de huisarts, want even later kwam het elektronische recept met MN erop binnen.

PW21 - 28-05-2021 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen 1 reactie

Spannend

Mensen zijn tevreden over hun apotheek – ook over privacy en wachttijden – maar weten weinig over werk en expertise van de apotheker

Antoinette, eigenares van een apotheek en moeder van twee kinderen, is dood aangetroffen in de Kager Plassen. De politie staat voor een raadsel. Zoon Olivier is ervan overtuigd dat zijn moeder is vermoord. Maar door wie? Heeft Oliviers vader contacten in de onderwereld?

PW21 - 28-05-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Document acties

Back to top