Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vaste rubrieken

Herexamen 2025 PW18

Welke stelling is NIET waar over de ontwikkeling van de nierfunctie bij kinderen?

PW18 - 30-04-2025 | door Inge Holsappel, Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC)/KNMP

Gezondheidsomgeving

Maar liefst twaalf vragen had Tweede Kamerlid Julian Bushoff (GroenLinks-PvdA) voor VWS-minister Fleur Agema over de Persoonlijk gezondheidsomgeving (PGO). Legitieme vragen, over de reden dat de PGO negen jaar na de lancering nog altijd niet goed functioneert, er nog steeds geen sprake is van optimale gegevensuitwisseling tussen zorgverleners en patiënten en de planning om in 2020 voor iedereen een dossier te hebben, bij lange na niet is gehaald.

PW17 - 25-04-2025 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Yuval Noah Harari

Grootste bedreiging is overvloed aan misleidende informatie.

Soms lees je een boek waarvan je wakker ligt. Historicus, filosoof en schrijver Yuval Noah Harari waarschuwt in Nexus voor de gevaren van desinformatie en de erosie van waarheid in het digitale tijdperk. In een wereld waarin informatie zich sneller verspreidt dan ooit, is de grootste bedreiging niet onwetendheid, maar de overvloed aan misleidende informatie.

PW17 - 25-04-2025 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Nieuw handelsproduct met liraglutide op de markt

Er is een nieuw handelsproduct op de markt dat liraglutide bevat. Het gaat om Byesilor. Het middel is beschikbaar als oplossing voor injectie in een voorgevulde pen van 3 ml met een sterkte van 6 mg/ml.

PW17 - 25-04-2025 | door PW

‘Oxycodon’ blijkt fatale pil

Jeroen Roosendaal verschaft helderheid bij verdachte sterfgevallen.

Zijn job bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is verrassend, afwisselend en “razend interessant”, zegt Jeroen Roosendaal. Zo hielp het NFI kort geleden bij het onderzoek naar online aangeschafte ‘oxycodonpillen’ die het gevaarlijke isotonitazepyne bevatte.

PW17 - 25-04-2025 | door Annemiek Veelenturf

Relatie tussen apotheker en patiënt centraal in nieuwe reeks DLB’s

Het thema van de nieuwe reeks districtsledenbijeenkomsten (DLB’s), die plaatsvindt van 3 tot en met 17 juni 2025, is ‘Relatie tussen apotheker en patiënt’. De DLB’s worden fysiek georganiseerd op vijf plekken in Nederland en zijn toegankelijk voor KNMP-leden. Zij zijn welkom op elke locatie.

PW17 - 25-04-2025 | door KNMP

Weerbaarheid

Als er één beroepsgroep is die weet wat weerbaarheid betekent, dan zijn het apothekers. Wij werken dagelijks met tekorten, schaarste en onzekerheid. En dat staat in schril contrast met de VWS-begroting van zo’n € 110 miljard.

PW17 - 25-04-2025 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

4,4% medicijngebruikers naar andere verzekeraar

Overstappercentage lag in 2025 0,4 procentpunt lager dan een jaar eerder

Rond de jaarwisseling 2024-2025 wisselde 4,4% van de geneesmiddelgebruikers van zorgverzekeraarsconcern. Dat is 0,4 procentpunt minder dan een jaar eerder, toen het overstappercentage onder medicijngebruikers nog uitkwam op 4,8%. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW17 - 25-04-2025 | door SFK

Herexamen 2025 PW17

Welke medicamenteuze opties noemt de NHG-Standaard Prikkelbaredarmsyndroom ?

PW17 - 23-04-2025 | door Marieke Bulsink, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Medicijnvideo’s op Apotheek.nl nu in vier talen ondertiteld

Naast Nederlandse ondertiteling is het nu ook mogelijk de medicijnvideo’s op Apotheek.nl te bekijken met Engelse, Turkse of Arabische ondertitels. Dit zorgt ervoor dat deze medicijninformatie voor nog meer mensen toegankelijk is. Apotheek.nl biedt ruim 340 ondertitelde video’s aan.

PW16 - 18-04-2025 | door KNMP

Gepuf

Dat we in Nederland te maken hebben met een klimaatcrisis is duidelijk. Ook de gezondheidszorg speelt een rol bij de klimaatschade. Veel zorgmedewerkers werken al duurzamer: ze gebruiken minder wegwerpproducten en waar het kan minder of andere geneesmiddelen. En bij dat laatste wringt nogal eens de schoen.

PW16 - 18-04-2025 | door Nicole Hunfeld, vicevoorzitter KNMP

SIG’s verbinden beleid en praktijk

Focus van de acht Special Interest Groups van de KNMP

De Special Interest Groups (SIG’s) Diabetes, Hart- en Vaatziekten (HVZ), Long en Kwetsbare Ouderen (KO) maken vanuit de Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) de verbinding met het veld. In deze SIG’s werken (openbaar) apothekers, kaderapothekers en AGM-apothekers samen. De SIG Instellingsfarmacie is het meest recent opgericht (in 2023) door de WSO en de NVZA voor verbinding tussen beleid en praktijk op het gebied van specifiek de instellingsfarmacie. Ook de SIG Productzorg en bereiden, de SIG Ethiek en Filosofie van de Farmacie en de SIG Internationaal verbinden beleid met de praktijk op hun specifieke gebied.

PW16 - 18-04-2025 | door KNMP

Cartoon zet aan tot nadenken

Apotheker en arts werken nog te vaak langs elkaar heen.

Masterstudent Sevim Öztürk tekende altijd al graag en had er daarom weinig moeite mee de soms stroeve communicatie tussen apotheker en arts op grappige wijze in een cartoon te verwerken. “Dit zet je aan het denken.”

PW16 - 18-04-2025 | door Frans van den Houdt

EMA-advies: geen handelsvergunning voor alzheimermiddel donanemab

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) heeft aanbevolen de handelsvergunning van het alzheimermiddel donanemab (Kisunla) te weigeren.

PW16 - 18-04-2025 | door PW

Rosuvastatine grootste stijger in top 10 CVRM

Metoprolol blijft het CVRM-middel met de meeste gebruikers

Het aantal gebruikers van medicatie bij cardiovasculair risicomanagement via openbare apotheken is voor het vierde jaar op rij gestegen. In 2024 werd aan 4,4 miljoen mensen een CVRM-middel verstrekt (+1,9%). Rosuvastatine was met 12% de grootste stijger. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

PW16 - 18-04-2025 | door SFK

Mooi gezegd

Met een soort van plaatsvervangende trots keek ik mee.

Soms kan iemand iets zeggen waarvan je denkt; wat mooi gezegd, daar wil ik iets mee. Zo’n moment had ik laatst tijdens het verzorgen van communicatieonderwijs.

PW16 - 18-04-2025 | door Dana Appelo, openbaar apotheker en docent master Farmacie Leiden

Natuur

Neem de schedel van een dode man, die niet een natuurlijke dood is gestorven maar van wie het hoofd is afgeslagen, zaden van een pioenroos, vogellijm, het hart van een wolf en de hoorn van een neushoorn... Volgens de schrijver is dit een goed recept bij epilepsie. Afkomstig uit de zeventiende eeuw, dat wel, en door Christina Poppinck opgenomen in haar medisch receptenboek van 1613.

PW16 - 18-04-2025 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Herexamen 2025 PW16

Hoelang moet een volwassen epilepsiepatiënt aanvalsvrij zijn voordat het afbouwen en staken van anti-epileptica overwogen kan worden?

PW16 - 16-04-2025 | door Riko van Grunsven, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Wetsvoorstel ‘drogist op afstand’ opnieuw ingediend

Minister Fleur Agema van VWS heeft in navolging van haar voorganger opnieuw het wetsvoorstel ‘drogist op afstand’ ingediend. Een eerdere poging de wet aangenomen te krijgen strandde in de Eerste Kamer. De KNMP heeft grote zorgen over dit voorstel.

PW15 - 11-04-2025 | door KNMP

Bestuurder

Het voordeel van KNMP-bestuurder zijn, is dat veel mensen je weten te vinden om eens mee te denken over allerhande zaken die spelen in de farmacie. Zo werd ik benaderd door een masterstudent Artificial Intelligence die wilde sparren over een “AI-model polyfarmacie”. Want, “daar maken we impact mee bij de huisarts en apotheker”.

PW15 - 11-04-2025 | door Jacco Pesser, bestuurslid KNMP

Document acties

Back to top