Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

De apotheker

AIOS weerbaarder maken

Werken aan duurzame inzetbaarheid na de opleiding.

Aios ziekenhuisfarmacie moeten tegenwoordig op veel borden tegelijk schaken, meent opleider Elsbeth Nagtegaal, die ze probeert weerbaarder te maken. “We geven de aios een goede inhoudelijke basis mee.”

PW4 - 26-01-2024 | door Edwin Bos

Voorlichten over valrisico

Apothekers adviseren ouderen op vitaliteitsbeurs.

Om ouderen te attenderen op het valrisico door medicatie stond Maartje Zandman met een stand op een Zwolse vitaliteitsbeurs. “Ik hoop dat mensen hierdoor vaker denken aan de apotheek als een plek voor gezondheidsadviezen.”

PW3 - 19-01-2024 | door Delia Titre

Om de week rondje Friesland

Bezorger wisselt medicatiebakken om op de ambulancepost

Om de medicatievoorziening efficiënter en duurzamer te laten lopen, intensiveerde apotheek De Drie Stellingen hun samenwerking met Kijlstra Ambulancezorg. Ellen van Loon: “Voorheen moesten best veel medicijnen weggegooid worden.”

PW1en2 - 12-01-2024 | door Linda de Jonge

Een goed contract binnenhalen

Patty Nooijen onderhandelt met zorgverzekeraars namens bijna 600 apotheken

Contractering wordt steeds complexer. Een scherpe blik is dan ook welkom tijdens de onderhandelingen voor contracten voor farmaceutische zorg in 2024, vertelt Patty Nooijen. En de andere partij ruimte geven. “Maar je moet ook kort op de bal kunnen zijn.”

PW51en52 - 22-12-2023 | door Annemiek Veelenturf

Havisten interesseren voor ’t vak

Apotheken in regio Dordrecht en Gorinchem werken samen met zorghavo.

Namens Apothekersorganisatie aan de Merwede tekende Henriette Muller-Trapman een samenwerkingsovereenkomst met een middelbare school in Gorinchem. “Om jongeren al vroeg enthousiast te kunnen maken voor het werk in de apotheek.”

PW50 - 15-12-2023 | door Frans van den Houdt

Vragen staat vrij

‘Visualisatie werkt verhelderend voor het publiek.’

Er is nog veel winst te behalen op het gebied van zichtbaarheid, meent Sabri Yigit. Hij neemt daarin zelf graag het voortouw en gaf onlangs een presentatie tijdens het Parkinson Café. “We kunnen nog zoveel meer voor onze patiënten betekenen.”

PW49 - 08-12-2023 | door Linda de Jonge

Leefstijl centraal op platform

Apotheker lanceert tijdschrift over leefstijlgeneeskunde.

Met een nieuw tijdschrift hoopt apotheker en ondernemer Erma van Zanten behandelaars te ondersteunen die leefstijladviezen geven. “Nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen worden vertaald naar praktische adviezen.”

PW48 - 01-12-2023 | door Delia Titre

Motiveren voor betere leefstijl

Diëtisten en apothekers coachen diabetespatiënt.

Apothekers en diëtisten in de Kop van Noord-Holland proberen samen door preventie en leefstijladviezen de opmars te stoppen van obesitas en diabetes type 2. Apotheker Elly Zon: “Bijdragen aan een gezonde leefstijl geeft mij veel voldoening.”

PW47 - 24-11-2023 | door Edwin Bos

Wees er op tijd bij

Project ‘Langer zelfstandig thuis’ koppelt zorg aan welzijn.

Wacht niet op de diagnose dementie of ziekte van Parkinson voordat je mensen leert omgaan met een geavanceerde medicijndispenser, vindt apotheker Paul Albers van Apotheek De Betuwe. “Doe dat eerder. Zo stel je de noodzaak van inzet van professionele zorg uit.”

PW46 - 17-11-2023 | door Annemiek Veelenturf

SIR wil zichtbaarder zijn

Openbaar apothekers moeten zien dat Leids instituut er vooral voor hen is.

Apotheker Sasja Ouwens wil graag de bekendheid vergroten van het SIR in Leiden, waarvan zij nu twee maanden directeur is. “De doorsnee openbaar apotheker weet ons niet altijd te vinden, terwijl we er juist zijn voor de eerstelijnsfarmacie.”

PW45 - 10-11-2023 | door Frans van den Houdt

Wandelen als gratis medicijn

Sharmila Rambocus geeft positieve energie aan wijkbewoners.

Twee keer per week wandelt apotheker Sharmila Rambocus een uur met patiënten en buurtbewoners door de Haagse Schilderswijk. Wandelen is volgens haar een goed medicijn tegen diabetes, eenzaamheid en depressie, en het helpt om fit te blijven. “Tijdens de wandelingen ontstaan nieuwe vriendschappen.”

PW44 - 03-11-2023 | door Edwin Bos

Voor nieuwe aanwas zorgen

Praktijksituaties inbrengen in assistentenopleiding.

De combinatie van lesgeven aan toekomstige apothekersassistenten met werken in de apotheek heeft zo z’n voordelen, vindt apotheker Sjanne van Roijen. “Je kunt oefenen met echte patiëntsituaties en actuele gebeurtenissen gebruiken in de lessen.”

PW43 - 27-10-2023 | door Delia Titre

Digitale communicatie laten leven

Toename e-consults dankzij inzet MijnGezondheid.net.

De inzet van MijnGezondheid.net maakt het voor patiënten veel makkelijker gebruik te maken van een e-consult, ziet Roland Wybrands. Bovendien draagt het bij aan de zichtbaarheid van de apotheek. “We krijgen nu zo’n acht tot tien berichten per dag.”

PW42 - 20-10-2023 | door Linda de Jonge

‘Be good and tell it’

Toine Seesing te gast in Alphens radioprogramma ‘Uitgedokterd’.

“We moeten laten zien wat de mensen aan ons hebben”, is de overtuiging van apotheker Toine Seesing. Daarom was hij onlangs te gast in het radioprogramma ‘Uitgedokterd’ van Studio Alphen, gepresenteerd door twee huisartsen. “Ik geloof in: be good and tell it.”

PW40en41 - 06-10-2023 | door Annemiek Veelenturf

De complete apotheker

‘Holistische benadering levert betere ziekenhuisapothekers op.’

Om aios ziekenhuisfarmacie klaar te stomen voor de toekomst én te behouden, is het belangrijk niet alleen op de inhoudelijke kant van hun vak te focussen, maar ook op hun individuele voorkeuren, meent Esther Sportel.

PW39 - 29-09-2023 | door Frans van den Houdt

Paarse krokodillen gezocht

‘We staan sterker als Kamerleden veel voorbeelden ontvangen.’

Na een oproep van de Friese apothekerscoöperatie stuurde ook Anneke Hemrica een lijst in met onnodige regels, administratieve rompslomp en onzinnige zorg bij haar in de apotheek. “We moeten met elkaar, apothekers in alle regio’s, zoveel mogelijk paarse krokodillen verzamelen.”

PW38 - 22-09-2023 | door Edwin Bos 2 reacties

Specialist in menopauze

Engelse consultant pharmacist is onderdeel van multidisciplinair team.

Als consultant pharmacist behandelt Nuttan Tanna patiënten en helpt ze bij het vormgeven van beleid, zoals een programma voor de ondersteuning van ziekenhuispersoneel met overgangsklachten. “Het is belangrijk dat werkgevers hen ondersteunen.”

PW37 - 15-09-2023 | door Delia Titre

Zelf vaccinaties toedienen

Aangename afwisseling in de dagelijkse routine.

Apotheker Sahra Ebrahimkheil dient reizigersvaccinaties toe; inmiddels heeft ze er zo’n twintig gezet. Daarvoor zijn afspraken nodig met huisartsen, die eindverantwoordelijk zijn. “Het zou mooi zijn als we volgens de wet zelfstandig mogen vaccineren.”

PW36 - 08-09-2023 | door Linda de Jonge

Kiezen tussen eten of PPI’S

Apothekers zoeken oplossingen voor probleem van bijbetalingen.

Als een patiënt noodgedwongen moet kiezen tussen € 20 uitgeven aan eten of aan PPI’s, is de keuze snel gemaakt. Apothekers in Rotterdam merken daarom dat steeds meer zakjes medicijnen achterblijven in de apotheek. Ze startten een pilot om dit probleem aan te pakken.

PW35 - 01-09-2023 | door Annemiek Veelenturf 1 reactie

Student schaduwt apotheker

Geheim van goede stagebegeleiding is volledige openheid.

Als de stage in de openbare apotheek niet leuk is, kan dat voor een student reden zijn voor een andere carrière te kiezen, beseft Robert van der Schuyt. Hij doet er als stagebegeleider daarom alles aan studenten een aantrekkelijk programma te bieden.

PW33en34 - 18-08-2023 | door Frans van den Houdt

Document acties

Back to top