Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

De apotheker

Al direct een melding ‘masker 19’

Het is lastig in te schatten hoe ernstig de situatie is.

Een ‘Masker 19’-melding liet Suzette van de Schootbrugge achter met een onbevredigend gevoel. Ze vindt het enerzijds goed dat slachtoffers van huiselijk geweld kunnen aankloppen bij een laagdrempe­lige apotheker. “Maar aan de andere kant: wij zijn hier niet voor opgeleid.”

PW 29/30 - 17-07-2020 | door Annemiek Veelenturf

Bewaking eerste lijn stap vooruit

Alle in het lab bepaalde afwijkende genotypen komen in het AIS.

Sinds kort leggen poliklinisch apotheker Annemieke van der Kaaij en haar team alle, in het lab bepaalde, afwijkende genotypen vast in het AIS. Daardoor kunnen de vele gekoppelde apotheken in de regio Midden Holland hierop voortaan ook bewaken.

PW27/28 - 03-07-2020 | door Cindy Reinders

Intranet voor elke apotheek

Programmeurs kunnen echt alles maken.

Door de vele parttimers in een apotheekteam is het niet eenvoudig iedereen goed te informeren. Apotheker Jan-Hein Koops bouwde samen met een collega een intranetomgeving waarmee apothekers op elke computer dezelfde nieuwsberichten, documenten en roosters kunnen delen.

PW26 - 26-06-2020 | door Edwin Bos

Stickers maken het verschil

Kleurcodering helpt bij laaggeletterdheid.

Om patiënten te helpen onderscheid te maken tussen oxycodon die ze tweemaal daags moeten innemen en de vorm die bestemd is voor doorbraakpijn, gebruikt apotheker Mark van der Steen speciale stickers. “Het was wel lastig om aan te komen.”

PW25 - 19-06-2020 | door Cindy Reinders

Veterinaire farmacie is leukste

Specialisatie diergeneeskunde leer je on the job.

De Apotheek Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is de enige in zijn soort. Apotheker Sietske Mesu is verantwoordelijk voor de productieafdeling, werkt aan de balie en geeft onderwijs aan dierenartsen. “Alles gaat per milligram, per kilogram, per diersoort.”

PW24 - 12-06-2020 | door Maarke Roelofs

Bezorgtool navigeert vrijwilligers

Bezorgtool gratis te downloaden voor apothekers.

Vrijwilligers schoten apotheker Jan Drenth te hulp bij de bezorging van medicatiepakjes. Om hen te helpen ontwikkelde hij samen met zijn broer Albert de bezorgtool Bezorgroute. Deze is nu gratis te downloaden voor collega’s.

PW 22/23 - 29-05-2020 | door Annemiek Veelenturf

Wachten bij het stoplicht

Met de auto geneesmiddelen ophalen.

Om de continuïteit van zorg te borgen tijdens deze coronacrisis heeft apotheker Casper Bongarts de apotheek gesloten en een drive-thru geopend: patiënten moeten met de auto komen om geneesmiddelen op te halen. “Het loopt goed door want ze komen pas als de medicatie klaarligt.”

PW21 - 22-05-2020 | door Edwin Bos

Geen Aruba maar thuis in Drenthe

Ik ben nu oproep-kracht voor het Rode Kruis.

Haar buitenlandavontuur viel door de coronacrisis in het water, maar ziekenhuisapotheker Corinne Zon- dag laat zich niet uit het veld slaan en biedt nu in Nederland haar diensten aan. “Ik ben nu oproepkracht voor het Rode Kruis.”

PW20 - 15-05-2020 | door Frans van den Houdt

Omgaan met emoties

Programma 'omgaan met emoties' helpt ouders van kind dat zal overlijden.

Een ontslaggesprek voeren met ouders en hun kind dat komt te overlijden, blijft moeilijk. Het programma ‘Omgaan met emoties’, dat was genomineerd voor de KNMP-innovatieprijs, helpt apotheekmedewerkers van het centrum voor kinderoncologie om erover te praten.

PW19 - 08-05-2020 | door Cindy Reinders

Stop met klakkeloos herhalen

Multidisciplinaire aanpak nodig van medicatieverslaving.

Het symposium over medicatieverslaving in de Gelderse Vallei ging niet door in maart, maar apotheker Sjaima Abdoelrahman blijft zich vol energie inzetten voor een multidisciplinaire aanpak van dit groeiende probleem.

PW18 - 01-05-2020 | door Frans van den Houdt

Naar betere farmazorg in Kosovo

Apothekers in Kosovo moeten zich verantwoordelijk voelen voor afgeleverde medicatie.

Ze begrijpt dat een jong land als Kosovo niet zomaar over een AIS kan beschikken. “Maar een medicatiegesprek voeren met een patiënt kan wél”, zegt Ariana Cakiqi. Haar ambitie: dat apothekers in Kosovo zich verantwoordelijk voelen voor de medicatie die ze afleveren.

PW17 - 24-04-2020 | door Annemiek Veelenturf 1 reactie

‘We blijven investeren in zelfzorg’

Klanten komen regelmatig voor deskundig advies over producten.

Het winnen van de derde prijs in het mystery guest-onderzoek betekent voor apotheker Antje Peters-Veluthamaningal een beloning voor ruim een jaar hard werken met het team aan het verbeteren van zelfzorgadvies. “Op initiatief van de assistenten zijn we gaan oefenen aan de balie.”

PW16 - 17-04-2020 | door Edwin Bos

In het oog van de storm

Coronacrisis: face-to-face-contact bij medicatie-verificatie wordt vermeden.

In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis kregen ze eind februari de eerste coronapatiënt binnen en sindsdien is het werk in de ziekenhuisapotheek onderhevig aan dagelijkse veranderingen. “Het komt aan op veel teamwork.”

PW15 - 10-04-2020 | door Frans van den Houdt

Zorgverleners in Twente richten eigen projectgroep op

Projectgroep actief als er een geneesmiddeltekort is of dreigt.

Zorgverleners in Twente hebben profijt van regionale afspraken bij geneesmiddeltekorten, waarvoor een speciale projectgroep is opgericht. “Een noodzakelijk kwaad”, zegt Lisette Darman, “maar ook een kans om ons als geneesmiddeldeskundigen te profileren.”

PW14 - 03-04-2020 | door Cindy Reinders

Leven moet eindig zijn

Student farmacie Nicky Cornelissen wint columnwedstrijd.

Nicky Cornelissen schreef dat behandelingen voor zeldzame ziekten niet tegen iedere prijs beschikbaar hoeven zijn en won de columnwedstrijd van de farmacieopleiding in Utrecht. “Om de wereld leefbaar te houden moet het leven eindig zijn.”

PW13 - 27-03-2020 | door Frans van den Houdt 1 reactie

Snel hulp in de laatste levensfase

Palliatieve zorg 2.0: rust voor de patiënt.

Patiënten in West-Brabant die in de laatste levensfase verkeren, kunnen binnen twee à drie uur beschikken over een infuuspomp met op maat gemaakte pijnmedicatie en sedativa. Apotheker Jan Sips nam het initiatief om zo arts, thuiszorg, patiënt en diens familie te ‘ontzorgen’.

PW12 - 20-03-2020 | door Annemiek Veelenturf

Robot voorkomt verspilling

We zetten een belangrijke stap naar duurzame zorg.

Een medicatierobot in de ziekenhuisapotheek van het Erasmus MC gaat verspilling tegen en geeft verpleegkundigen meer tijd aan het bed. Apotheker Pedram Hassanpour: “Ongebruikte medicatie gaat retour in de robot en geven we na controle opnieuw uit aan een andere patiënt.”

PW11 - 13-03-2020 | door Edwin Bos

E-learnings in het Afghaans

Apothekers met Afghaanse achtergrond steunen collega’s in thuisland.

Een kwalitatief goed geneesmiddel bereiden in plaats van zo snel mogelijk een patiënt kunnen helpen. Met earnings voor Afghaanse apothekers wil Yasamin Latify de farmaceutische zorg in Afghanistan naar een hoger niveau tillen.

PW 10 - 06-03-2020 | door Linda de Graaf

Medicatiebewaking verbeteren

MFB-structuur in apotheekinformatiesystemen vanaf november operationeel.

Laurien Rook voelt zich als programmamanager MFB’s een spin in het web die ideeën van verschillende partijen bij elkaar brengt. “Ik wil het werk van apothekers makkelijker maken, door de medicatiebewaking te verbeteren.”

PW09 - 28-02-2020 | door Cindy Reinders

Samen afbouwen

Apotheker, huisarts en psycholoog begeleiden antidepressivagebruikers.

Samen met de huisarts en psycholoog bespreekt apotheker Kirsten van Biert-van Norel iedere maand de behandeling van antidepressiva­gebruikers. Die samenwerking pakt goed uit voor patiënten. “Als blijkt dat ze beter zijn ingesteld, neemt het enthousiasme alleen maar toe.”

PW08 - 21-02-2020 | door Frans van den Houdt

Document acties

Back to top