Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

De complete apotheker

‘Holistische benadering levert betere ziekenhuisapothekers op.’

PW39 - 29-09-2023 | door Frans van den Houdt
Foto Gijs van Ouwerkerk
Om aios ziekenhuisfarmacie klaar te stomen voor de toekomst én te behouden, is het belangrijk niet alleen op de inhoudelijke kant van hun vak te focussen, maar ook op hun individuele voorkeuren, meent Esther Sportel.
De complete apotheker

Je bent niet alleen maar apotheker, je bent veel meer, stelt ziekenhuisapotheker Esther Sportel. Als opleider aios ziekenhuisfarmacie in het Medisch Spectrum Twente kiest ze daarom voor een holistische benadering. “Naast de functie, waarvoor je allerlei competenties hebt geleerd, ben je ook een persoon met een eigen attitude, doelen, wensen en uitdagingen. Met vrije tijd en hobby’s. Daar moet je rekening mee houden.” Sportel vindt het dan ook niet meer van deze tijd om iedereen over een kam te scheren en te verwachten dat al het personeel zestig uur per week gaat werken. “Je moet het werk op het individu afstemmen. Kijken wat bij iemand past.” Ze werkt daarom niet met afvinklijstjes bij de beoordeling van een aios. “Het gaat erom dat mensen naast het vak ook zichzelf leren kennen en de wereld om hen heen. Dat komt zowel de persoon als de farmaceutische zorg ten goede; het levert betere ziekenhuisapothekers op.”

Vanuit die overtuiging krijgen aios van Sportel veel eigen verantwoordelijkheid. “Ze krijgen de regie over hun opleiding, zodat ze de juiste balans kunnen vinden tussen werk en privé.”

Om aios optimaal te laten functioneren, raadt Sportel hen aan om al aan het begin van de opleiding een coach in te schakelen. “Niet wachten tot het moment dat het niet goed gaat, want dan is het vaak al te laat en kost het veel tijd te herstellen. Maar preventief een coach in de arm nemen om mee te sparren, jezelf te leren ontdekken. Iemand van buiten je eigen kring laat je heel anders tegen zaken aankijken. De meesten zijn hier positief over.”

Infarct

Resultaat van de holistische benadering: duurzame inzetbaarheid van ziekenhuisapothekers. Want ook al valt het volgens Sportel relatief gezien nog mee met de krapte op de ziekenhuisfarmaciemarkt, het kan haast niet anders of het dreigende zorginfarct bedreigt in de toe- komst ook haar sector. Iedereen zich senang laten voelen, is daarom cruciaal. “Geld moet niet het belangrijkste lokmiddel zijn, maar passie.”

Esther Sportel, met achter haar haar aios: “Geld moet niet het belangrijkste lokmiddel zijn, maar passie.”

Document acties

Back to top