Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Menzis: medicatiebeoordeling uit eigen risico

PW Magazine 43, jaar 2015 - 19-10-2015
Menzis haalt de medicatiebeoordeling vanaf 1 januari 2016 uit het eigen risico van de patiënt. De zorgverzekeraar wil apothekers en huisartsen hiermee ruimte bieden ook in het begin van het jaar medicatiebeoordelingen te declareren, als de patiënt nog niet zijn eigen risico heeft gebruikt.
Menzis: medicatiebeoordeling uit eigen risico

Contractmanager farmacie Henk Eleveld van Menzis: “We zien vanaf september een piek in het aantal declaraties, als veel polyfarmaciepatiënten die in aanmerking komen voor een medicatiebeoordeling door het eigen risico heen zijn.”

Zorgverzekeraars Zilveren Kruis, Zorg & Zekerheid, ONVZ, ASR en ENO besloten al eerder de medicatiebeoordeling uit het eigen risico te halen. De KNMP heeft alle zorgverzekeraars opgeroepen datzelfde te doen.

Vergoeding

Verder maakt Menzis bekend vanaf volgend jaar apothekers en huisartsen die samen een medicatiebeoordeling hebben uitgevoerd, apart uit te betalen, nu ontvangen ze één totaalbedrag. “Voor de vergoeding hanteren we een minutenschema uit het rapport Eindverslag implementatie- en evaluatieproject polyfarmacie bij ouderen van het NHG.”

Eleveld benadrukt over een andere verdeling van het bedrag niet in discussie te gaan met de partijen. “Als apothekers en huisartsen de vergoeding onderling anders willen verdelen, dan kunnen ze dat lokaal zelf oplossen.”

Document acties

Reacties

19-10-2015 12:57
D.T. Hendriksz zegt:

Nou eens zien hoe hoog Menzis het uurloon van een apotheker inschat; 90 minuten kost volgens de NHG evaluatie een MR. Wordt dat dan de 150 euro vanwege het academisch uurloon van 100 euro? Of 65 euro op basis van het gemiddelde uurloon in een openbare apotheek voor mensen die in loondienst werken?
Evaluatie van de NHG laat overigens zien de nadruk op uitsparing op korte termijn wegens stoppen van medicatie. Als dat de verrekening wordt die ook Menzis wil aanhangen ziet het er somber uit.
De vergoedingen van de overige verzekeraars gaan uit van 40 euro per uur. Met ramen lappen verdien je meer en je hebt langer eer van je werk. De KNMP is er voor de kaders. Uurloon is een kader!

20-10-2015 11:59
L. Emmer zegt:

“We zien vanaf september een piek in het aantal declaraties, als veel polyfarmaciepatiënten die in aanmerking komen voor een medicatiebeoordeling door het eigen risico heen zijn.”

Haalt Menzis het nu uit het eigen risico omdat ze het belang hiervan inzien, of omdat apothekers met een trucje het eigen risico toch wel omzeilen?

Back to top