Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW18

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Losse eindjes

Een inspectie door medewerkers van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is niet altijd fijn. Zorgt voor spanning. Logisch, want hoe leuk is het als iemand even je werk dat je naar eer en geweten verricht komt doorlichten? En dan ook nog constateert dat je steken laat vallen. En daar bovenop ook nog eens een fikse boete (een kleine zeventienduizend euro) oplegt. Logisch dat je daar dan niet al te relaxed op reageert. Woedend soms. Met de inspecteur als de gebeten hond.

07-05-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Vergrootglas

Het is slecht nieuws dat van het AstraZeneca-vaccin een nieuwe ernstige bijwerking – die gelukkig weinig lijkt voor te komen – is ontdekt. Het is goed nieuws dat het meldsysteem van bijwerkingen werkt. Begrijpelijkerwijs is er veel aandacht voor bijwerkingen van coronavaccins. Ze liggen onder een vergrootglas, en ja dat kan leiden tot onrust. Maar als ze in plaats van onder een vergrootglas te liggen, onder het tapijt worden geveegd, zou dat terecht veel meer onrust geven.

07-05-2021 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

DNA-test voor patiënten met onbekende tumor

Voor patiënten met een onbekende primaire tumor (PTO) is een uitgebreide DNA-test beschikbaar die een doelgerichte behandeling mogelijk maakt. Zorgverzekeraars kunnen deze test vanaf nu ook vergoeden vanuit de basisverzekering.

28-04-2021 | door PW

Helft ziekenhuizen kan planbare zorg niet leveren

Door de coronapandemie kan nog maar 49% van de ziekenhuizen de kritieke planbare zorg volledig volgens planning leveren. Ook de druk op de intensive care (ic) is onverminderd hoog. Dat blijkt uit de wekelijkse rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

30-04-2021 | door PW

Coronatestservice krijgt dwangsom voor negeren verbod

Coronatestservice in Badhoevedorp heeft ondanks een verbod eerder deze maand nog zeker twaalf coronatesten afgenomen. Dat is vastgesteld door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die het bedrijf een last onder dwangsom heeft opgelegd voor iedere volgende coronatest.

30-04-2021 | door PW

Positief advies voor vaccinatie zwangere vrouwen

Omdat er geen risico’s zijn voor de zwangerschap en het ongeboren kind adviseert de multidisciplinaire werkgroep ‘COVID-19 & Zwangerschap’ alle zwangere vrouwen zich te laten vaccineren. Bij voorkeur met het vaccin van Pfizer of Moderna. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

29-04-2021 | door PW

Huisartsen verwachten meer werkdruk door online inzage

Zorgverleners in de huisartsenpraktijk vrezen een mogelijke toename van de werkdruk doordat patiënten hun medische gegevens voortaan online kunnen inzien. Patiënten zijn verontrust dat de privacy niet goed is geborgd. Dat blijkt uit een internationaal literatuuronderzoek van Nivel, Radboudumc en Universiteit Maastricht.

29-04-2021 | door PW

Herexamen 2021 PW18

Welk effect heeft langdurige blootstelling aan NSAID’s op vissen?

05-05-2021 | door Dr. Hanneke Zwikker, Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Positief CHMP-advies voor nieuw fosfatidylinositol 3-kinase-remmer

De remmer van fosfatidylinositol 3-kinase p110δ (PI3Kδ) en PI3K-γ, duvelisib (Copiktra), heeft van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) een positief advies gekregen voor een handelsvergunning. Het is net als PI3Kδ-remmer, idelalisib, geïndiceerd bij chronische lymfatische leukemie (CLL) en refractair folliculair lymfoom (FL). Bij CLL kan het worden toegepast na falen van twee eerdere behandelingen en bij FL als deze refractair is na twee eerdere behandelingen.

07-05-2021 | door PW

Opnieuw minder opioïdgebruikers

Openbare apotheken verstrekten in 2020 aan 1 miljoen mensen een pijnstiller uit de groep opioïden. Van hen ontvingen ruim 560.000 een sterkwer¬kende variant. In 2019 waren dat er nog bijna 585.000. Daarmee toonde 2020 – na de eerste daling in jaren in 2019 – opnieuw een afname, ditmaal met 3,7%. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

07-05-2021 | door SFK

De duivelse dilemma’s, handhaving en boetes

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd wil verslaving onder zorgverleners een halt toeroepen en beboet sinds 2019 apothekers voor het niet goed registreren van opioïden. Inmiddels zijn vier boetes uitgedeeld. Ondanks een Handreiking voor de opiumwetadministratie, blijven apothekers met vragen zitten. “Wij zijn altijd bereid mee te kijken en mee te denken.”

07-05-2021 | door Frans van den Houdt

Heruitgifte van dure medicatie is onontkoombaar

Heruitgifte van dure medicatie is niet toegestaan op grond van de Geneesmiddelenwet en de Falsified Medicines Directive (FMD). Met behulp van temperatuurloggers is in de Universitaire Poliklinische Apotheek Amsterdam UMC (locatie VUmc) inzichtelijk gemaakt hoeveel onnodige verspilling van dure medicatie plaatsvindt. “Door heruitgifte onder voorwaarden toe te staan kan verspilling worden tegengegaan en kostbesparing worden gerealiseerd.”

07-05-2021 | door Iris van der Velde, Michiel H.N. van der Werf, Joep Jonker, An Lan Kam en Eleonora L. Swart

Betere kwaliteit tablet met machinale halveermethode

Het verantwoord halveren van tabletten blijkt vaak een lastige klus. Handmatig breken is vooral voor ouderen moeilijk en levert bovendien vaak twee ongelijke helften op. Apotheek Voorzorg laat zien dat machinaal halveren de beste optie is om aan de strenge kwaliteitsnormen te voldoen. “Zo kan correcte farmacotherapeutische zorg op maat worden geleverd aan oudere en specifieke zorg behoevende patiënten.”

07-05-2021 | door Gunther Aerts en Jan de Groot

Veilig herstarten statine is mogelijk bij spierklachten

Bij patiënten die eerder spierklachten hadden bij een statine leidt behandeling met atorvastatine 20 mg niet altijd tot meer of ernstiger spierklachten dan placebo. N-of-1-trials, waarop deze conclusie is gebaseerd, kunnen patiënten helpen een keuze te maken over het herstarten van een cholesterolsyntheseremmer.

07-05-2021 | door Linda de Graaf

IGJ-circulaire leidt tot meer werk en vermindert de medicatieveiligheid

De circulaire ‘Handhavend optreden bij collegiaal doorleveren van eigen bereidingen door apothekers’ van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd leidt bij GDS-apotheken en zorginstellingen tot extra werk en vermindering van de medicatieveiligheid, blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik. “Wij hopen hiermee een bijdrage te leveren aan een evaluatie van de circulaire.”

07-05-2021 | door Loubna el Anzi en Anke Lambooij

Farmacie in de wereld van ’t kind

Waan Yasen, werkzaam bij Service Apotheek Waldeck in Den Haag, werkte mee aan Medicijnen, een jeugdboek over de wereld van de farmacie. “Het is goed dat kinderen leren over ziek zijn, maar ook weten dat een pilletje hen beter kan maken.”

07-05-2021 | door Annemiek Veelenturf

Vul verantwoording aanvraag zorgbonus uiterlijk 6 juni in

Apotheken die de zorgbonus hebben aangevraagd dienen deze uiterlijk 6 juni 2021 te verantwoorden. De verantwoording geldt voor zorgaanbieders die in 2020 een subsidie hebben ontvangen vanaf € 25.000. Dat stelt de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I) op haar website.

07-05-2021 | door KNMP

Vaccinatiegegevens

Collega’s zullen ook in mei druk in de weer zijn met het ompakken en voor toediening gereed maken van vaccins. Maar hoewel het aantal vaccinaties stijgt, zijn er zorgen over de registratie ervan. Bij het RIVM is zo’n 70 procent van alle vaccinatiegegevens bekend. Hun systeem, CIMS, wordt gevuld door GGD‘en, ziekenhuizen en huisartsenpraktijken. Met de gegevens worden de vaccinatiegraad en bijwerkingen in de gaten gehouden.

07-05-2021 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Districtsledenwebinars: bekostiging en contractering

De bekostiging en contractering in de farmacie staan centraal tijdens de zes districtsledenwebinars (DLW’s), die plaatsvinden van 19 mei tot en met 2 juni 2021. Deze thema’s bepalen voor een groot deel de randvoorwaarden voor de uitoefening van het vak van ziekenhuisapotheker en openbaar apotheker. Apothekers krijgen tijdens de DLW’s inzage hierin en worden bijgepraat over actuele ontwikkelingen.

07-05-2021 | door Desi van Eendenburg
Back to top