Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Farmacie in de wereld van ’t kind

Waan Yasen werkte mee aan jeugdboek Medicijnen.

PW18 - 07-05-2021 | door Annemiek Veelenturf
Frank Jansen
Waan Yasen, werkzaam bij Service Apotheek Waldeck in Den Haag, werkte mee aan Medicijnen, een jeugdboek over de wereld van de farmacie. “Het is goed dat kinderen leren over ziek zijn, maar ook weten dat een pilletje hen beter kan maken.”
Farmacie in de wereld van ’t kind

Zelf vond Waan Yasen het, als klein meisje met huisstofmijtallergie, “vreselijk” een neusspray te krijgen. “Dat ding in mijn neus, de prikkende spray en dan heel hard niezen”, herinnert ze zich. “Maar mijn moeder zei: je wordt er beter van, dus doe het maar.”

En dat is grosso modo ook de boodschap van Medicijnen van Zeger van Mersbergen, een informatief boek voor kinderen van 11 tot en met 14 jaar, waarin zij worden meegenomen in de wereld van de farmacie. Yasen werkte er op verzoek van de auteur, die een patiënt van haar is, aan mee als extern deskundige. Medicijnen is verschenen in de serie Informatief van uitgeverij Ars Scribendi, die in de meeste bibliotheken en scholen is te vinden. De deeltjes zijn prima bruikbaar bij het maken van een werkstuk of spreekbeurt.

Medicijnkast

Waan Yasen vindt het belangrijk dat niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kennis vergaren over geneesmiddelen. “Het is goed dat ze leren over ziek zijn, maar ook weten dat een pilletje hen beter kan maken. En dat ze een idee krijgen bij de paracetamol die moeder slikt als ze zich niet lekker voelt. Of dat ze begrijpen dat het een slecht idee is wanneer een broertje of zusje uit de medicijnkast wil snoepen.”

Het leukste aan Medicijnen vindt ze het hoofdstuk ‘Beter door de apotheker’ waarin staat wat een apotheker allemaal doet. “Want dat gaat over mijn vak.” Het inspireerde haar om onder dezelfde naam een Facebookpagina te starten, waarop ze al bloggend en vloggend tal van praktische zaken belicht. “Van waarom je niet zomaar een pilletje doormidden kan breken, tot de valkuilen van de coronazelftest. Van mijn werk aan het boek heb ik geleerd dat hoe helderder je iets uitlegt, hoe beter het overkomt. Dat geldt voor jong én oud.”

Yasen acht Medicijnen prima voorleesmateriaal, en ook leuk om te geven. “Ik heb het mijn werkgever, die een tweeling heeft, cadeau gedaan. Nu kunnen ze lezen in wat voor soort wereld hun vader werkt. Ik ben benieuwd wat ze ervan vinden.”

 Waan Yasen: “Ik heb geleerd dat hoe helderder je iets uitlegt, hoe beter het overkomt. Dat geldt voor jong én oud.”

Document acties

Back to top