Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vergrootglas

Schoenmaker blijf bij je leest; dat moeten meer mensen doen.

PW18 - 07-05-2021 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb
Het is slecht nieuws dat van het AstraZeneca-vaccin een nieuwe ernstige bijwerking – die gelukkig weinig lijkt voor te komen – is ontdekt. Het is goed nieuws dat het meldsysteem van bijwerkingen werkt. Begrijpelijkerwijs is er veel aandacht voor bijwerkingen van coronavaccins. Ze liggen onder een vergrootglas, en ja dat kan leiden tot onrust. Maar als ze in plaats van onder een vergrootglas te liggen, onder het tapijt worden geveegd, zou dat terecht veel meer onrust geven.
Vergrootglas

Het is onze rol als bijwerkingencentrum zo goed en duidelijk mogelijk toelichting te geven op wat bekend is, en wat nog niet. Geen reactie is voor mij geen optie. Dat is overigens niet hetzelfde als: u vraagt, wij draaien. We geven geen dagkoersen, maar elke twee weken een overzicht van de ontvangen meldingen op onze website, met duiding. En als er tussentijds relevante nieuwe inzichten zijn, berichten we daarover.

Overigens houdt onze rol daar ook op. U zult mij niet betrappen op een mening over de consequenties voor het vaccinatieprogramma of de -strategie. Verantwoordelijkheden zijn gescheiden. Het is goed dat onze bevindingen onafhankelijk zijn van mogelijke consequenties. Zodat we niet denken: wat als er nu gestopt wordt met vaccineren omdat wij dit laten weten? En het om die reden voor ons houden. Dat zou pas verontrustend zijn.

Ik roer me ook niet in allerlei discussie omdat ik me graag hou aan het principe schoenmaker blijf bij je leest. Soms zou ik willen dat meer mensen dat deden.

Document acties

Back to top